Päivän rahasana: Korkoa korolle

Korkoa korolle ilmiöstä puhutaan paljon sijoittamisen yhteydessä. Mitä nämä sanat korkoa korolle oikeastaan tarkoittaa? Korkoa korolle ilmiö on parasta avata esimerkin kautta:

Kun ostat sijoitustuotteen, oli se sitten mikä tahansa sijoitustuote kuten sijoitusasunto, osakkeita, rahastoja tai liiketoimintaa. Saat ostamallesi sijoitustuotteelle tuottoa, jota kutsutaan myös koroksi silloin kun puhutaan korkoa korolle ilmiöstä. Korkoa korolle ilmiö voi tapahtua nyt kun sijoitat uudelleen rahat, jotka sait tuotoksi aiemmasta sijoituksestasi. Saat siis tuottoa alkuperäiselle sijoituksellesi, mutta saat myös tuottoa sille rahalle joka on jo tuottanut sinulle. Olet siis laittanut rahan poikaset poikimaan.

Toinen esimerkki:

Sinulla on 1000 euroa rahaa. Sijoitat tämän 1000 euron osakkeisiin ja saat 10 % vuosituoton rahallesi. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden päästä sinulla on 1100 euroa, olet siis tehnyt 100 euroa voittoa. Päätät sijoittaa tämän 100 euroa, eli sen 10% jonka sait voittoa. Nyt alat myös saamaan tuottoa tälle 100 eurolle jonka uudelleen sijoitit. Tämä tarkoittaa, että saat korkoa korolle. Laitat rahan tekemään töitä puolestasi ja taas uudelleen puolestasi.

Korkoa korolle on tärkeä ilmiö, sillä sen avulla voidaan vaurastua nopeammin! Katso tästä shokeraava taulukko alta, mitä oikeastaan vaatii tehdä 1 miljoona kun hyödynnetään korkoa korolle ilmiötä. Tulet yllättymään!

Tämä alla oleva taulukko on laskettu yrittäjän YEL-maksua esimerkkiä käyttäen. Jos siis laitan 154 euroa kuukaudessa sijoitukseen, josta saan 10% vuosituoton ja sijoitan myös sen saadun tuoton niin voin saada korkoa korolle. Kun jatkan tämän saman tekemistä, sjoitan 154 euroa kuukaudessa plus kaikki saadut tuotot (taulukossa oletetaan, että saa 10% vuosituottoa), niin olen saanut miljoona euroa reilussa 40 vuodessa! 40 vuotta saattaa silti kuulostaa pitkältä ajalta, mutta ei sinua varmasti haittaisi, että jo 20 vuoden päästä sinulla olisi kasassa reilut 116 000 euroa, ja rahaa olet sijoittanut itse noin 36 000 euroa. 

Mitä tapahtuu, jos sijoitat YEL:n verran rahaa vuodessa?