Päivän rahasana: Johdannainen

Johdannainen on rahoitusmaailman tuote, jonka arvo perustuu jonkin toisen arvopaperin, indeksin, valuutan, hyödykkeen tai oikeuden arvoon. Eli niissä puhutaan myös siitä, että arvo siis perustuu johonkin kohde-etuuteen. Vielä toisella tavalla sanottuna, johdannaisen arvo perustuu jonkin toisen markkinan hintoihin.

Esimerkki: Jos ostat fyysisesti jonkin tuotteen, tiedät varmasti, että sinulla on omistus tuotteeseen sen ostettuasi. Jos sinulla taas ei ole fyysistä, oikeaa omistusta tuotteeseen, mutta ko. tuotetta myydään sinulle silti (arvo)paperilla, saatetaan silloin puhua johdannaisesta. Johdannaisia kun voidaan myydä moninkertainen määrä fyysiseen tuotteeseen verrattuna – paperia on siis helppo myydä useaan kertaan, kun taas fyysistä tuotetta on mahdotonta myydä useaan kertaan. Kun ostat osakkeen, sinusta tulee fyysisesti osakkeen omistaja. Osakkeiden määrä on ennaltamääritelty yrityksessä ja ne ovat tarkasti tiedossa. Jos ostat johdannaisen, olet ostanut monimutkaisemman sijoitustuotteen, jonka arvo perustuu toisen arvopaperin arvoon.

Lue lisää siitä miksi tai miksi ei johdannaisiin kannattaisi sijoittaa:

Maailmankuulu sijoittaja Warren Buffet

 

Johdannaiset ovat hieman monimutkaisempi sijoitusmuoto. Miksi sitten joku haluaisi sijoittaa johdannaisiin johtuu siitä, että johdannaiset tarjoavat vipuvaikutuksen. Vipuvaikutus tässä yhteydessä taas tarkoittaa sitä, että jos ostat johdannaisen suoran sijoituksen sijaan, voivat sekä voitot mutta myös tappiot olla suuremmat.

Suursijoittaja Warren Buffet pitää johdannaismarkkinoita rahoitusmarkkinoiden joukkotuhoaseiksi. Minkä takia johdannaismarkkinat ovat sitten huonossa valossa johtunee siitä, että johdannaisia voidaan myydä moninkertaisesti siihen verroin kuin mitä fyysistä tavaraa oikeasti on saatavilla. Eli suomeksi sanottuna: yksi ja sama maitopurkki myydään 10 eri ihmisille.

Otetaan vielä yksi esimerkki arvometalleista, eli kullasta: jos ostat kultaa johdannaisen kautta et voi tietää kuinka monta kertaa se sama kulta on jo myyty eteenpäin. Samalla kultalaatalla voi käytännössä olla monta omistajaa. Mitä tapahtuu jos kaikki kullan omistajat haluaisivatkin saada tämän kullan itselleen samanaikaisesti? Sitä määrää kultaa mitä on myyty paperilla ei välttämättä löydy oikeasti. Jos taas ostaisit fyysistä kultaa, eli jos ostaisit kultaa itsellesi tekemällä siihen suoran sijoituksen ja saisit oman kultalaattasit kotiin, silloin myös tiedät, että sillä kullalla on vain yksi omistaja ja se olet sinä.

Taas kerran muistutan siitä, että kun lähdet sijoittamaan on syytä tietää mitä on tekemässä. Muista siis opiskella.