Tv-kuvasten lomassa hieman työskentelyä

Kurkistus kulisseihin: mitä oikeasti söimme vaihtoviikon aikana? Ja mitä muuta et nähnyt telkkarissa?!

Meidän budjettimme Rikkaat ja rahattomat -vaihtoviikon aikana oli 93,90 €. Ei siis kovin hääppöinen suoraan sanoen. Ei kenenkään pitäisi elää näin pienellä budjetilla, vaikka kyllä sitä itsekin on esimerkiksi opiskelijana, vuosia vuosia sitten, tullut elettyä hyvin pienellä.


Olimme mielessämme käyneet läpi sen, mikä budjettimme voisi olla. Päätimme jo ennakkoon, että olemme satasella mukana ohjelmassa ja toimimme kuten tuotantoyhtiö toivoi: emme käytä rahaa yhtään sen enempää, kuin saamme käyttöömme tuon hieman alle viikon ajaksi. Viikko on aika lyhyt aika, joten mielestäni asenne on se, joka ratkaisee, pärjääkö alle satasen budjetilla vaiko ei. Ja hei, jos vaihtoperhe pärjää, niin miksi emme mekin??!!

Meidän tavoitteemme vaihtoviikolle oli se, että halusimme näyttää, että pienelläkin budjetilla voi sekä sijoittaa, säästää, lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen sekä myös pitää hauskaa!! Kun rahan budjetoi oikein, voi omassa elämässä alkaa tapahtumaan ihmeitä.

Tässäpä siis avattuna sitä, mitä oikeasti söimme tuon viikon aikana.

Ensinnäkin, budjetoimme rahat todella tarkkaan! Teimme päiväbudjetin ja otimme vain päiväbudjetin verran mukaan kauppaan. Lipsuminen ei siis olisi ollut mahdollista! Kävimme kaupassa LIDL:ssä, joka taitaa ihan tunnetustikin olla Suomen edullisin ruokakauppa.

Aamupalaksi ostimme turkkilaista jogurttia. Purkki maksaa alle 3 euroa ja siitä riittää kahdelle hengelle noin kolmeksi päiväksi aamiainen. Olemme muuten mieheni kanssa noudattaneet ketogeenistä ruokavaliota, joka on korkearasvainen ja vähähiilihydraattinen (tosin nyt ollaan taas lipsuttu kyllä siinä), mutta kuvausten aikaan noudatimme kyllä ketogeenistä ruokavaliota. Paljon rasvaa sisältävä ruokavalio pitää hyvin nälkää! Kannattaa kokeilla, niin tietää 🙂

Lounaaksi söimme usein naudan jauhelihaa, ostettiin sitä halvinta mitä löytyi. Paketissa oli 400 grammaa ja tämä puolitettiin mieheni kanssa. Tässä kohtaa myönnän avoimesti, että nälkä jäi usein lounaan jälkeen ja olisin mielelläni santsannut lisää ruokaa.

Päivälliseksi teimme useimpina päivinä kanan koipireisiä. Jälleen hyvin edukasta ruokaa, hinnat vähän vaihtelevat riippuen pakkauksen koosta, mutta 2,50-3,50 euron välillä liikutaan.

Lisukkeeksi teimme hieman salaattia, jossa oli salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia.
Tätäkin säännöstelimme, eli emme voineet syödä ihan niin paljoa, kuin olisimme ehkä halunneet.

Yhden päivän ruoat maksoivat meille siis helposti alle 10 euroa. Yhtenä päivänä ostimme myös tummaa suklaata, joten tästä saatoimme ottaa pari palaa per päivä. Hyvin tyypillistä ketogeenistä ruokavaliota siis, mutta se oli selvää, että emme voineet syödä kuten yleensä ja ihan tosissaan uskon, että laihduimme kummatkin pari kiloa tämän viikon aikana (en käy vaa’alla, joten en voi vannoa, että mitä vaaka olisi näyttänyt). Mutta kyllähän sen usein tuntee, jos vaatteet tuntuvat vähän löysemmiltä.

Tiukan ruokabudjetin laatimisen ansiosta meillä todella jäi rahaa myös seuraaviin asioihin: sijoittaminen, opiskelu, hyväntekeväisyys, säästö sekä huvi ja hauskanpito. Nämä kategoriat kuuluvat kuuluisaan budjettimalliin, josta todella moni oppilaani on innostunut ja myös tv-ohjelman myötä on tullut kyselyä tästä mallista. Tämä budjettimalli löytyy 25 muun valmennusvideon joukosta Rahatreeni – nimisestä valmennuksestani, joka ei ole hinnalla pilattu!

Kerron kuitenkin vielä tarkemmin meidän budjettimme muut osiot. Hyväntekeväisyyteen meni 5 euroa, tämän lahjoitimme Hämeenlinnassa olevalle Pelastusarmeijan hyväntekeväisyyskirpputorille. Emme siis ostaneet mitään, vaan teimme todella puhtaan lahjoituksen. Tämä osio näkyikin itse ohjelmassa. Lisäksi kävimme antikvariaatissa ostamassa kirjan, joka oli Jari Sarasvuon kirjoittama kirja ”Sisäinen sankari”.

Tästä tingimme antikvariaatissa ja saimme kirjan hintaan 5,90 euroa. Tähän katergoriaan oli myös varattu yksi euro enemmän, eli 6,90 euroa. Opiskelu on erittäin tärkeää, jos haluaa, että oma elämä voi muuttua – sen takia emme ikinä jätä kategoriaa pois! Mutta onneksi saimme ystävälliseltä antikvariaatin pitäjältä vähän alennusta 🙂

Laitoimme myös 6 euroa säästöön – tämän rahan lahjoitimme vaihtoperheellemme ja laitoimme rahan heidän ”säästöpulloonsa”.

Lisäksi sijoitimme rahaa, eli ostimme aidon hopeakolikon, jonka löysimme tori.fi – palvelun kautta. Kolikko maksoi 9 euroa. Olimme budjetoineet tähän 10 euroa, joten yksi euro jäi yli. Jos emme olisi löytäneet tätä hopeakolikkoa, niin olisi ollut hieman haastavaa löytää toista kohdetta rahalle. Jos emme siis olisi löytäneet mitään kohdetta tälle rahalle, niin olisimme jättäneet rahan ns. Taloudellisen vapauden -tilille kasvamaan, kunnes rahaa kertyy hieman enemmän niin, että rahan voisi sijoittaa.

Tämän sanoneena haluan tuoda esille sen, että pienilläkin summilla voi sijoittaa! 15 euroa/kk voi laittaa vaikkapa rahastoihin (tästä myös lisää Rahatreenissä). Älä siis missään nimessä lannistu, jos sinulla ei ole paljoa rahaa. Pienelläkin voi tehdä ja aloittaa!

Kuvaaja Mika Heittola tuumasi, että kulta voisi olla hyvä sijoitus. 🙂

Meidän huvi ja hauskanpito -kassa oli 6 euroa. Tämän rahan laitoimme pizzaan. Emme saaneet kahta pizzaa 6 eurolla missään nimessä, vaan osan rahoista otimme normi ruokabudjetista.

Todella, todella suunnitellulla budjetilla ja annostelemalla ruokia, emme siis lipsuneet budjetista yhtään! Voisinko normaalisti elää tämmöistä elämää? Tiukkaahan se tekisi. Jos joka viikko jäisi nälkä syömisen jälkeen, niin en varmaan pystyisi tämmöiseen pidemmän päälle. Nyt idea olikin se, että eletään viikko tiukasti. Nyt on syytä myös sanoa se, että ekana kuvauspäivänä saimme käyttää vaihtoperheen kaapista löytyviä ruokia. Lisäksi viimeinen kuvauspäivä, eli se päivä, kun tapasimme perheen kanssa, oli myös paljon lyhyempi, joten koko päiväksi ei tarvinnut budjetoida ruokia.

Jos oikeasti olisin nyt itse siinä tilanteessa, että budjettia jäisi noin vähän, en silti luopuisi itse budjetoinnista. Jatkaisin samalla tyylillä, eli sijoittaisin, säästäisin, antaisin hyväntekeväisyyteen ja opiskelisin. Ne summat mitä näihin laittaisin olisi varmasti pienempiä. Nyt on siis hyvä hoksata, että summilla ei ole niin väliä vaan ainoastaan sillä, aloittaako vai ei ja laittaako edes euron sivuun joka katergoriaan vaiko ei.

Budjettimallia voi siis hyvin toteuttaa niin, että aloittaa laittamaan yhden euron säästöön. Yhden euron sijoituksiin, yhden euron hyväntekeväisyyteen… KAIKKI LASKETAAN!

Kun ihmiset ovat alkaneet toteuttaa tätä mallia, on mulle tullut seuraavanlaista palautetta:

On siis luotettava prosessiin ja siihen, että summat kyllä kasvavat, kun vaan muistaa aloittaa.

Aina on hyvä muistaa se, että raha ei tee ihmisestä hyvää eikä pahaa, vaan ihminen itse päättää minkälainen hän haluaa olla. Tässä on taas tosi vanha uskomus jos ajattelee, että raha on se yksi ja ainoa asia, joka ihmisen määrittelee.

Toivon sinulle hyvä lukija, iloisia ajatuksia rahasta ja uskoa sekä toivoa siihen, että kuka tahansa meistä voi saavuttaa paremman taloudellisen tilanteen!

Lue seuraavaksi: Millä Strategialla olemme vaurastuneet?

Jaa postaus