Päivän rahasana: Mitä tarkoittaa hajauttaminen?

Hajauttaminen liittyy sijoittamisen termeihin. Hajauttamista on: maantieteellinen hajauttaminen,
ajallinen hajauttaminen, hajauttaminen eri omaisuuslajeihin ja hajauttaminen omaisuuslajien sisällä. Hajauttamisella yleensä pyritään minimoimaan sijoittamisen riskejä. Lue lisää hajauttamisesta täältä.

Maantieteellinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että sijoitusta on hajautettu eri puolille maailmaa tai eri kaupunkeihin. Esimerkiksi rahasto voi sijoittaa yrityksiin jotka sijaitsevat eri puolilla maailmaa ja näin ollen tapahtuu maantieteellistä hajautusta. Jos taas ostat sijoitusasuntoja eri kaupungeista olet silloin myös hajauttanut sijoituksiasi maantieteellisesti.

Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että olet ostanut sijoituksia eri aikoihin.
Esimerkki: sijoitat osakkeisiin joka kuukausi, että saisit ajallista hajautusta. Jonain kuukausina osakekurssi on korkeammalla ja toisena kuukautena kurssi on matalampi. Koska olet ostanut tätä ko. osaketta eri aikoina, saat osakekurssin hinnalle keskiarvon, joka ei ole siellä korkeimmassa päässä mutta ei myöskään siellä matalammassa päässä. Koska olet valinnut ostaa tätä tiettyä osaketta tasaisin väliajoin sen sijaan, että olisit laittanut ison rahasumman kerralla kiinni, niin olet myös parhaassa tapauksessa välttänyt sen riskin, että olisit ostanut osaketta silloin kun sen hinta on ollut aivan huipussaan. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että sinulla on suurempi mahdollisuus tehdä tuottoa osakkeella jonka kurssi vielä nousee.

Hajauttaminen eri omaisuuslajeihin tarkoittaa sitä, että ostat sijoituksia useasta eri omaisuuslajista. Et siis laita kaikkia munia yhteen koriin.

Muistathan seurata Bisnesnainen Facebook-sivuja.