Päivän rahasana: Velkavipu

Velkavivusta puhutaan silloin, kun sijoittaessa käytetään myös muuta kuin omaa rahaa itse sijoitukseen. Asuntosijoittaminen on monelle mielekäs omaisuuslaji juuri sen takia, että asuntosijoittamisessa velkavivun käyttäminen on mahdollista. Sijoitusasunnon ostoa varten maksetaan tietty omarahoitusosuus, mutta pankki antaa yleensä isomman rahoitusosuuden sijoitusasuntoa varten.

Lue lisää mihin muuhun velkavipua voi käyttää.

Velkavipu mahdollistaa sijoittamisen

Velkavipua voi hyödyntää myös muihin omaisuuslajeihin. Jälleen on hyvä muistaa, että kun velkavipua käytetään ovat riskit yleensä suuremmat. Myös asuntosijoittamisessa velkavivun käyttö voi olla riskialtista, otetaan tästä esimerkki:

Olet ostanut asunnon johon sinulla on velkaa 100 000 euroa. Omaa rahaa olet tarvinnut vain 10 000 euroa asunnon ostamista varten. Korot ovat matalalla kun olet ostanut asunnon, mutta yllättäen korot nousevat. Sinulla on iso velka ja näin ollen myös korkojen maksuerä on iso.
Jos lainasi olisi ollut pienempi, olisi myös korkojen euromääräinen nousu ollut maltillisempi.

On siis todella syytä pitää huoli siitä, että omat tulot kestävät esim. korkojen nousun. Kuten sanottu, velkavipua on mahdollista käyttää myös vaikkapa johdannaisia ostettaessa.

Aina kun käytetään velkavipua mihin tahansa sijoitukseen, on sekä voittojen että myös tappioiden riskit suuremmat. Velkavipu toimii ihanteellisesti auttaen sinua vaurastumaan, mutta pahimmassa tapauksessa se voi myös kääntyä sinua vastaan.