Asunnon vuokraus airbnb:ssä

Airbnb-kokemuksia vuoden ajalta

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Teksti”]

Minulta on kyselty jonkun verran miten asunnon vuokraus Airbnb:n kautta toimii ja mitä asioita tulee ottaa huomioon jos haluaa vuokrata asuntoaan Airbnb:ssä.

Olen vuokrannut asuntoa Airbnb:n kautta kohta vuoden ajan. Asunto on kaksio keskustassa, autopaikka ja netti ovat kuuluneet vuokrauksen hintaan. Blogissa olevat kuvat ovat oikeita kuvia tästä asunnostani joka on Airbnb-käytössä.

Asunto sopii hyvin Airbnb – tyyppiseen vuokraukseen, sillä sen pohjaratkaisu on hyvä – huoneet ovat erillään toisistaan ja huoneiden välissä on kylpyhuone ja keittiö. Asunnossa voisi hyvin yöpyä vaikka kaksi pariskuntaa ja silti saada omaa rauhaa, koska keittiöön taikka kylpyhuoneeseen ei tarvitse kulkea toisen huoneen kautta. Lisäksi asunto on loistavalla paikalla – kävelymatka keskustaan ja autopaikka on ollut monille vieraille iso plussa.

Ennen kuin aloitin oman asunnon vuokrauksen Airbnb:n kautta, olin itse vuokrannut asuntoja Airbnb:n kautta. Olin vuokrannut niitä sekä ulkomailla että Suomessa. 
Kiinnitin huomiota erilaisiin asioihin näissä vuokraamissani asunnoissa, ja sen perusteella tein omia päätelmiä minkälainen hyvä asunto Airbnb:ssä on. Lisäksi katsoin muiden asuntoja Tampereella jotka olivat vuokrattavissa Airbnb:n kautta.

Kalustin asunnon edullisilla, mutta silti siisteillä kalusteilla. Ostin aterimet ja muut kipot ja kapot Ikeasta. Yhteensä asunnon kalustamiseen meni noin 1000 euroa. Lakanasettejä tulee tietysti olla useampi samoin pyyhkeitä. Useat vuokranantajat tarjoavat myös kahvia ja teetä Airbnb -asunnoissa, ja niin tein minäkin. Kahvia ja teetä on aina kaapissa vieraita varten. 

Pyyhkeisiin ja lakanoihin panostin hieman enemmän. Pyyhkeet eivät ole Ikeasta, vaan ne ovat asteen laadukkaammat. Lakanat ovat Ikeasta, mutta ne eivät ole Ikean halvimmat lakanat. 
Mielestäni yksi tärkein asia vuokrauksessa on siistit lakanat ja pyyhkeet. Kyllä varsinkin naiset tietävät, että on tosi inhottavaa käyttää jotain todella kuluneita pyyhkeitä, eikä ole myöskään kiva jos lakanat näyttävät super-vanhoilta. Lakanoilla ja pyyhkeillä luodaan siisti tunnelma asukkaalle. Asunnon puhtaudesta kannattaa pitää hyvää huolta muutenkin, sitä vieraat arvostavat.

Minkälaisia vieraita asuntoon kannattaa hyväksyä?

Olen varmaan hyväksynyt aika monta pyyntöä – vain muutaman vuokrauspyynnön olen hylännyt sen takia, että mielestäni ihminen on vaikuttanut jotenkin epäilyttävältä. On aina hyvä merkki, mikäli vuokraajalla on positiivista palautetta omassa Airbnb-profiilissaan. Lisäksi jos henkilöllisyys on varmennettu passilla tai kuvallisella henkilökortilla, niin ne luovat enemmän turvallisuuden tunnetta. Loppupeleissä en edes tiedä auttaako henkilöllisyyden todentaminen siinä vaiheessa, jos jotakin oikeasti tapahtuisi – jos vuokraaja silti kiistäisi vain kaiken. Kuitenkin pidän henkilöllisyyden varmentamista hyvänä asiana. Mikäli henkilö ei ole varmentanut henkilöllisyyttään, voit sinä vuokraajana aina pyytää kiinnostunutta vuokralaista todentamaan henkilöllisyytensä ennen kuin hyväksyt hänen vuokrauspyynnön. Näin olen tehnyt pari kertaa. 

Suomalaiset pariskunnat, suomalaiset miehet ja toki myös naiset ovat olleet hyviä vuokralaisia Airbnb:ssä. Asunnossa on yöpynyt aikalailla fifty-fifty suomalaisia ja ulkomaalaisia. Pari ärsyttävää keissiä on ollut, mutta se on ollut vielä pientä.

Kerran vuokraajina oli pari suomalaista nuorta naista. Oikein mukavilta vaikuttativat – esittelivät itsensä kosmetologeiksi, ja olivat tulossa Tampereelle jotakin kosmetologikeikkaa varten. Kaikki oli ihan bueno, kunnes saavuin asunnolle. Asunto oli täynnä glitteriä! Raivostuin kyllä aika paljon, koska jälleen kerran naiset tietävät tämän: glitteri on hyvin hienojakoista, kuten joku remontista aiheutuva pöly. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sitä glitteriä todella oli joka paikassa, eikä se lähde liian helposti pois. Kuurasin asuntoa minkä jaksoin, mutta aina löytyi kimmalletta jossakin. Sitä oli sohvassa, lakanoissa, päiväpeitteessä, matoissa, kylpyhuoneen laattojen saumoissa jne. Vuokralainen lupasi maksaa ylimääräisen siivouksen ja tekstiilien, kuten mattojen pesun. Vaan ei ole rahaa näkynyt. Täytyisi soitella perään vielä..

Toinen tapaus oli vuokrauksen aika alussa. Pari keski-ikäistä naista olivat muistaakseni Romaniasta tai Unkarista vuokranneet asunnon. He olivat varastaneet juuri ostetun hunajapurkin sekä joitakin suihkutarvikkeita. Kyse ei ole kuin muutamista euroista, mutta kaikki ymmärtävät sen, että on sitä aika harmissaan kun joku varastaa sinulta jotakin tavaraa.

Näistä pienistä näpistyksistä en ole viitsinyt alkaa itkemään sen kummemmin, mutta isompien vahinkojen varalta olen ottanut vakuutuksen majoitustoimintaa varten. Lähitapiolassa vakuutus taitaa kulkea nimellä yritysvakuutus. Suosittelen ehdottomasti tämän tyyppistä vakuutusta, sillä en tiedä korvaisiko vakuutus vanhingon sattuessa, mikäli huoneistossa olisikin vain normaali kotivakuutus.

Olen selvinnyt kuitenkin aika vähällä, onneksi. Kunnon siivous on aina riittänyt vierailuiden jälkeen. Mitään ei ole tarvinnut korjata asunnossa. 

Laitoin kylläkin vaatekomeroon lukon jossa pidän pyyhe-ja lakanavarastoa. Tämä sen takia, sillä jos pitää ylimääräisiä pyyhkeitä jossakin kaapissa johon on vuokralaisilla pääsy, saattavat he ottaa ja käyttää useampia pyyhkeitä. Jos pyyhkeitä eikä lakanoita ole montaa kappaletta ja seuraavat vieraat saapuvat jo samana tai seuraavana päivänä, on siinä sitten itse pulassa ellei ole puhtaita liinavaatteita seuraavalle asukkaalle. Tämänkin asian jouduin toteamaan kantapään kautta, sillä pari vuokraajaa olivat käyttäneet useita pyyhkeitä, vaikka yöpyivät vain pari päivää..

AIrbnb-asunto livenä

Miten Airbnb toimii?

Mikäli haluaa vuokrata asuntoaan Airbnb:ssä niin kannattaa pitää huolta siivouksesta. Nykyään ihmiset ovat vaativia ja odottavat Airbnb-asunnon vastaavan hotellihuonetta. Siisteydestä saa myös hyvät arvostelut, ja kukapa nyt ei tykkäisi puhtaasta kodista? Olen pääsääntöisesti siivonnut asuntoa itse, mutta välillä reissussa ollessani olen käyttänyt asunnossa siivoojaa. Löysin edullisen siivoojan Facebookin kautta, ja olemme järjestäneet asian niin, että siivojalla on asuntoon oma avain. Ainoa ongelma on se, että koska siivooja on edullinen, ei laatu ehkä aina ole ihan niin priimaa kuin mitä itse haluaisi sen olevan. Suoraan sanottuna olen aika natsi mitä tulee tuohon Airbnb-asunnon siisteyteen. Miksi näin? Koska se on minulle liiketoiminta, ja sen takia pidän asunnosta huolen. En ole yhtä tarkka edes omasta kodistani kuin tuosta Airbnb-asunnosta.

Matkustelen aika paljon, joten Airbnb-vuokraus ei sovellu minun tyyppiselle ihmiselle niin hyvin kuin jollekin, joka on paljon kotona tai ainakin samassa kaupungissa. Aikaa se kyllä vaatii jonkin verran, ja aina on oltava paikalla luovuttamassa avaimia. Tosin avainten luovutuksen voi ratkaista myös niin, että vie ne läheiselle kioskille taikka hotellille tms. joka suostuisi ottamaan ne vastaan. Itse olen vienyt avaimia lähellä olevalle ärrälle, sillä ärrällä on nykyisin palvelu joka maksaa 5 euroa, ja sillä hinnalla he luovuttavat avaimet kirjekuoreen nimetylle henkilölle. Tämä on ollut kätevää. Aina paras on kuitenkin henkilökohtainen palvelu.

Tällä hetkellä tuntuu, että Airbnb:ssä kilpailu on koventunut ja Airbnb nosti hintojaan viimeksi alkuvuodesta. Nyt Airbnb-vuokrausta on kohta vuoden verran takanapäin, ja seuraavaksi vuokraan asunnon pidempiaikaiseen vuokraukseen kalustettuna. Tämän kokemuksen perusteella sanoisin, että Airbnb-vuokrauksesta tulisi saada hieman parempaa tuottoa, jotta sitä jaksaisi tehdä. Tuotto on luonnollisesti ollut parempaa kuin jos asunto olisi ”normaalisti” vuokralla. Tietysti omalla työlläkin on aina joku hinta. Oman työni arvostan hieman korkeammalle kuin mitä saan Airbnb-vuokrauksesta tällä hetkellä.

Airbnb-vuokraus on ollut hauska kokemus, ja voisin kuvitella tekeväni sitä vielä joskus jatkossakin. Tämän hetkiseen elämäntyyliini se ei sovi, kuten todettu, niin hirveän hyvin.

Suosittelen kuitenkin kokeilemaan Airbnb-vuokrausta, varsinkin jos on asunto joka on hyvällä paikalla ja on halua lähteä kokeilemaan. Yksi tuttavani omistaa talon jonka vieressä on vierasmökki, ja myös tämäntyyppinen vuokraus voisi varmasti toimia hyvin. Jos budjetti on tiukka, en suosittele vuokrausta Airbnb:n kautta. On kuitenkin varauduttava ostamaan kalusteita ja muuta tillbehööriä asuntoon ja lisäksi alkuun kannattaa ottaa pienempää vuorokausivuokraa, jotta saa homman lähtemään käyntiin ja arvostelut rullaamaan. Lisäksi Airbnb-vuokraustoiminta on epävakaata – vuokraukset tulevat monesti vasta viikkoa ennen vuokrausajankohtaa, joten kalenteri ammottaa tyhjyyttään useita viikkoja. Toki joitakin suosittuja päivämääriä on mennyt jo muutama kuukausi ennen varsinaista vuokrausajankohtaa, mutta oman kokemuksen mukaan näitä suosittuja ajankohtia on kuitenkin liian vähän, jotta voisi perustaa Airbnb-vuokrauksen pelkästään siihen. Joka kuukausi on tullut enemmän tuottoa kuin jos asunto olisi vuokrattu normaalisti, mutta aina tästäkään ei ole varmuutta.

Luulin, että asunnon vuorokausihintaa olisi voinut vielä nostaa, asunnossa kun voi kuitenkin yöpyä vähintään 4 henkeä. Tällä hetkellä asunnon keskimääräinen vuorokausihinta on noin 55 euroa, vaikka olen saanut vain 5-tähden arvosteluja asunnosta. 

Vastaan mielelläni kysymyksiin koskien Airbnb-vuokrausta, joten kysymyksiä voi jättää kommentteihin!  Vastaan niihin parhaani mukaan ja/tai autan etsimään vastauksen.Lue seuraavaksi: kuinka saada vain 5-tähden arvosteluita Airbnb:ssä.

Meidän airbnb-asunto

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section admin_label=”Osio” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#333333″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_padding=”0px||20px|”][et_pb_row admin_label=”Rivi” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”on” width_unit=”on” custom_width_px=”500px” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” column_padding_mobile=”on” custom_margin=”0px||0px|”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Lomaketeksti” background_layout=”light” text_orientation=”center” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Oletko kiinnostunut sijoitusasunnoista?

Haluatko kuulla hyvistä ja tuottoisista sijoitusasunnoista ja saada niistä tietoa ensimmäisenä?

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Lomakekoodi” background_layout=”light” text_orientation=”center” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Jaa postaus