rikkaat_ja_rahattomat

Minkälaista oli olla mukana Rikkaat ja rahattomat tv-sarjassa?

Elettiin heinäkuuta 2019, kun olin Lontoon reissulla. Sähköpostiini kilahti viesti, jossa sanottiin, että ”haluaisimme sinut vierailemaan uuteen TV-ohjelmaamme. Soittaisitko minulle? Kiitos!”.

Soitin sitten parin päivän päästä takaisin ja sain tietää mistä ohjelmasta oli kyse. Halusin kuitenkin pohtia asiaa ensin, koska en ollut yhtään varma, haluanko olla mukana. Lisäksi olimme juuri tehneet tarjouksen uudesta kodistamme, kun tämä pyyntö tuli. Asuntokauppoja ei vielä oltu sinetöity, mutta ajattelin, että olipas aika hauska ”sattuma”, että juuri kun olemme ostamassa uutta kotia, niin tulee tämmöinen pyyntö. Olimme jo ehtineet tehdä muutamia tarjouksia tästä uudesta kodistamme, joten olimme aika varmoja, että kaupat kuitenkin syntyvät.

Koska asia koski myös miestäni, niin pohdimme asiaa yhdessä ja tulimme siihen lopputulokseen, että voimme olla mukana. Olemme luonteeltamme seikkailijoita, joten siinä mielessä päätös oli helppo. Se mikä teki asiasta vaikean, oli ajatus siitä, että raha on aiheena niin arka ja meillä on niin syvälle juurrutettuja uskomuksia rahasta, etten tiennyt haluanko puhua aiheesta telkkarissa. Toisaalta työkseni autan ihmisiä parempaan taloudelliseen tilanteeseen, niin miksi en voisi siitä kertoa myös telkkarissa? Kirjoitanhan minä aika avoimesti rahasta muutenkin.

Päädyimme siis siihen, että tämä voisi olla hyvä mahdollisuus tuoda rahasta esiin niitä hyviä puolia, näin ainakin toivoin. Tässä kirjoittaessani tätä tekstiä, en ole itsekään nähnyt vielä meidän jaksoamme, sillä se on vasta tulossa.

Meidän jaksomme voit siis nähdä Ruutu+ -palvelusta 6.5. ja ensiesityksenä Neloselta 13.5. Uusintoja näytetään mm. Liv-kanavalta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvaaja Mika Heittolan kanssa oli hauska työskennellä!

Halusin siis ottaa riskin ja katsoa, saisinko tuotua rahasta sellaista kuvaa, että pienelläkin budjetilla voi sijoittaa ja että raha on hyvä asia. Yhdessä jaksossa (joka jo näytettiinkin) oli mukana Marja-Leena ja hän sanoi näin: ”Raha on iloinen asia. Raha on ikävä asia vain silloin, kun sitä ei ole”.

Olen Marja-Leenan kanssa samoilla linjoilla; rahasta tulee usein ongelma, kun sitä ei ole tai kun sitä on liian vähän.

Se mikä meidät saa tunteiden valtaan, kun puhumme rahasta, johtuu ehkä siitä, että meillä ei ole tietoa, miten sitä rahaa voisi saada lisää. Me ollaan saatettu kuulla, että sijoittaminen on vaikeaa ja meidän on annettu uskoa, että sijoittaminen on vain pukumiesten hommaa.

Olen niin iloinen, että nämä vanhat myytit alkavat murtua ja haluan omalta osaltani olla mukana vaikuttamassa siihen, että ihan jokainen voi alkaa uskomaan ja tietämään, että on mahdollista saavuttaa parempi taloudellinen tilanne. Sormia napsauttamalla se ei tule, mutta toisaalta väitän, että aika moni minunkin asiakkaistani on sitä mieltä, että se on kuitenkin helpompaa kuin mitä ensin luuli.

Takaisin sarjaan ja siihen minkälaista oli olla mukana itse kuvauksissa.

Meidän osaltamme kuvaukset kestivät 6 päivää. Kuudes päivä oli lyhyempi ja sinä päivänä tapasimme vaihtoperheen. Vaihtoperheemme oli muuten AIVAN IHANA! Me ollaan pidetty yhteyttä myös tämän ohjelman jälkeen ja olen siitä niin iloinen. Me tullaan varmasti tapaamaan, kunhan koronatilanne on ohi. Tämä kokemus oli niin ainutlaatuinen, että on upeaa voida jatkaa tämän kokemuksen vaihtamista toisen vaihtoperheen, eli Jutan ja Villen kanssa.

Yllättäviä tapahtumia kuvaksissa

Emme todella tienneet, minne olemme matkalla ja minkälaiseen kotiin muutamme noin viikon ajaksi. Oli kyllä todella jännää, kun ei tiennyt mitään etukäteen!

Olimme hieman miettineet tulevaa budjettia etukäteen ja olimme päättäneet, että me vaikka paastoamme, mikäli rahat eivät riitä ruokaan. Halusimme nimittäin lähteä ohjelmaan tosissaan ja oikeasti kokeilla toisen perheen pienempää budjettia, kun siihen kerran oli mahdollisuus.

Meidän budjetti ohjelmassa taas ei ollut ihan niin mustavalkoinen. Emme laskeneet mm. pääomatuloja budjettiin ja esimerkiksi matkustelua emme maksa tästä budjetista. Yrityksemme tulot ovat toki ihan erilaiset kuin se palkka, minkä yrityksiltämme nostamme. Olen huomannut, että moni on ihmetellyt näitä perheiden budjetteja, enkä tietenkään osaa sanoa muuta kuin meidän puolesta tähän liittyen.


En paljasta tässä kirjoituksessa vielä ihan liikaa, sillä en tietenkään halua antaa liikaa juonipaljastuksia. Tulen tekemään päivityksiä liittyen sarjaan, kunhan se ensin tulee telkkarista ulos. Sen voin sanoa, että elimme todella tarkkaan suunnitellun budjetin mukaisesti emmekä todellakaan voineet ostaa, mitä halusimme. Tämän kuuden päivän jälkeen tuli varmasti laihduttua kilo tai pari, siltä ainakin tuntui, ja normaalissa elämässä olisimme varmasti syöneet hieman enemmän. Toisaalta kaikki napostelu jäi, mikä on varmasti oikein hyvästä.

Onnistuimme pysymään budjetissa täydellisesti. Emme siis käyttäneet yhtään omaa rahaa tämän viikon aikana. Sen kuitenkin sanon, että jos joka viikko näyttäisi samalta, niin tiukkaa tekisi ihan varmasti! Ei olisi ollenkaan mukava elää niin pienellä budjetilla päivästä toiseen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tv-kuvasten lomassa hieman työskentelyä.

Nyt energia meni siihen, että joutui säännöstelemään ruokia ja laskemaan tarkasti, mitä ostaa. Ihan näin tarkkoja ei yleensä jouduta olemaan, vaikka toki budjetoimme omat rahamme joka kuukausi – tässäpä muuten vinkki sinulle lukija: mikäli haluat alkaa elämään vauraampaa elämää, on budjetointi sellainen asia, mitä ei voi ohittaa. Vaikka rahaa olisikin vain vähän käytössä, sen käytöstä tulee päättää etukäteen, aivan kuten mekin teimme Rikkaat ja Rahattomat – sarjassa, vaikka viikkobudjetti ei ollut hääppöinen.

Mieli tekee meille ansoja ja yksi mielen ansa on juuri sellainen, että ei voi budjetoida tai ei voi aloittaa sijoittamista tai ei saa edes miettiä vaurastumista, jos rahaa on vain vähän käytössä.

Itseasiassa, tämähän on juuri se tilanne, kun rahankäyttöä tulisi miettiä eniten! Ei vasta silloin, kun sitä rahaa on.

Mitä tapahtui tv-kuvausten kulisseissa?

Viikon aikana meidän mukanamme kulkivat kuvaaja Mika Heittola ja ohjaaja Piia Hirvensalo. Isot terveiset Mikalle ja Piialle – meillä oli ihan hurjan hauskaa ja oli todella mukava tutustua tv-tuotannon ammattilaisiin!

Nyt kun pääsi itse tekemään realitya niin, että oli itse pääosassa, pääsi tietenkin ihan aitiopaikalta näkemään, miten homma toimii.

Meille annettiin ohjeita siitä, miten meidän toivotaan toimivan. Esimerkiksi: ”nyt kuvataan, kun tulette asuntoon sisälle ja puhukaa ääneen se mitä tunnette, näette ja koette, kun katselette ympärillenne”.


Eli sanoja ei laitettu suuhun, mutta toiveita oli kuitenkin. Sanotaanko näin, että loppupeleissä tuntui, että reality on myös aika ohjattua. Tottakai sen ymmärtää, sillä mistä muutoin voi edes tietää, mitä kuvata ja mitä tehdä. Välillä tuntui kuitenkin hassulta ja ehkä hieman haastavalta kun tuli ohje, että ”nyt kuvataan ja nyt voisi tehdä niin tai näin”. Siinä on paha mennä sanomaan, että ei huvita tai, että nyt väsyttää.

Väsymyksestä puheen ollen, tämä viikko oli kyllä aika kuluttava, kun koko ajan piti olla skarppina tai olla menossa jonnekin. Me otettiin mieheni kanssa päikkäreitä kuvaustaukojen välissä, niin uuvuttavalta tämä tv-touhu välillä tuntui. Asiaan saattoi toki vaikuttaa myös se, että olin juuri tullut reissusta, vain päivää ennen kuvauksia. Meillä oli hieman haastavaa saada kuvasaikatauluja meidän osaltamme lyötyä lukkoon, sillä olin lähes koko alkuvuoden reissussa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Meidän kotoa napattu kuva kuvausten aikana.

Kun ohjelmaa kuvattiin se 6 päivää molempien perheiden kodissa ja nämä päivät on puristettu 45 minuutin mittaiseen ohjelmaan (mainoskatkoille on varattu 15 min), niin on sanomattakin selvää, että kaikki materiaali ei tule telkkariin. On sanomatta selvää, että kohtia on leikattu pois ja jokin asia minkä sanoo, saattaa kuulostaa erilaiselta, kuin miten se on tarkoittanut, kiitos leikkausten.

Tuotantotiimi kuitenkin lupasi jo, kun kysyivät meitä mukaan, että kyseessä on kuitenkin ns. hyvänmielenohjelma, eikä ole tarkoitus saada ketään näyttämään pahalta. Eli vanhanajan vastakkainasettelusta ollaan luovuttu ja hyvä niin. Mielestäni lopputulos (se, mitä olen muiden jaksoista seurannut) on hyvä ja on tärkeää, että nostetaan esiin keskustelua siitä, että jotkut ihmisten elävät hyvin vähällä rahalla. Sekin on tärkeä tiedostaa, että kaikilla ei mene niin hyvin ja heitä on tärkeää auttaa. Jotkut ihmiset saattavat olla sairaita ja heidän lähtökohtansa lähteä rakentamaan valoisampaa tulevaisuutta on vielä isompien ponnisteluiden varassa.

On myös erityisen hienoa nähdä ”Rikkaat” -perheitä, joista jokainen on taatusti omalla työllään rakentanut menestyksensä. Tämä antaa toivon mukaan motivaatiota ja kannustusta myös muille siihen, että todella se on sillä omalla työllä ja asenteella, jolla voi kaikista eniten vaikuttaa omaan tilanteeseensa.

Kohtaaminen perheen kanssa

Meillä oli todella tunteellinen tapaaminen vaihtoperheemme kanssa ja tämä oli ehdottomasti viikon kohokohta! Voi että oli mahtava päästä tapaamaan meidän vaihtoperhettä! Tämä taisi olla yksi pisin sarjan kuvauspätkistä myös – juttelimme varmaankin parisen tuntia ja jäimme vielä kuvaustenkin jälkeen juttelemaan vaihtoperheemme kanssa.


Minusta tuntui heti, että me tullaan todella hyvin juttuun ja uskon, että puhun ainakin jokseenkin myös vaihtoperheen puolesta kun totean, että emme todellakaan ole niin erilaisia ihmisiä ollenkaan. Olen aina kokenut olevani ihan tavallinen ja tavallisten ihmisten puolella. Oma taustani on myös kovin tavallinen – eli en tule varakkaasta perheestä, meillä on aina tehty kovasti töitä ja oltu nöyriä, mikään ei tule ilmaiseksi.

Tähän ehkä kiteytyy yksi tärkeä sanoma myös; kuka tahansa voi vaurastua omasta iästä, koulutuksesta ja taustasta riippumatta. Ei nämä asiat katso omaa taustaa millään tavalla.
On ihmismielen keksimä asia se, että joku toinen ihminen olisi jotenkin toista parempi. Tällä vain yritetään pönkittää egoa, kun ei ole mitään muuta mihin tarttua. Yleensä tämmöinen ihminen saattaa olla hyvin epävarma itsestään. Varmalla otteella varustetun ihmisen kun ei kerta kaikkiaan tarvitse työntää muita alas millään tavalla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pieni pätkä kuvattiin dronella.

Vaikka minulla menee ihan hyvin taloudellisesti, on minulla vielä suuria haaveita toteuttamatta – myös taloudellisesti. Onneksi näin, koska elämä olisi mielestäni kovin tylsää, jos olisin saanut kaiken kerralla. Kyllä me edelleen kovasti töitä tehdään, eikä työnteko varmaan koskaan jää. Harvoin se päämäärä on jättää työntekoa, vaan se on se, että löytää täyttymyksen ja voi elää vapaasti ja valita. Raha mahdollistaa sen, että voi aidosti valita niitä asioita elämässä, mitä haluaa tehdä.

Emme mieheni kanssa elä mitään ”pröystäily” elämää mielestäni, ainoa asia mikä ehkä näkyy ulospäin on se, että matkustelemme yleensä aika paljon. Tämänhetkisen tilanteen johdosta olemme kuitenkin mekin olleet vain kotona, ja tämäkin on ollut itseasiassa aika kivaa. Minun levoton sieluni on pikkuhiljaa alkanut tottua kotona olemiseen 🙂

Toivon kaikille, eli sinulle hyvä lukija, positiivisia ja iloisia ajatuksia rahasta ja toivoa sekä uskoa siihen, että jokainen meistä voi muuttaa omaa elämää haluamaansa suuntaan.

Jaa postaus