Hyvä vuokralainen

Kuinka pitkään vuokranantajan täytyy joustaa?

Kävin tänään aamulla tekstiviestikeskustelun yhden vuokralaiseni kanssa. Syy viestittelyyn oli taas myöhässä oleva vuokranmaksu. Koitin joskus aiemmin soitella tälle ko. vuokralaiselle, mutta kävi aika pian selväksi, että vuokralainen ei vastaa puhelimeen… Luultavasti hänellä ei vain ole pokkaa käydä asioita läpi puhelimitse. Viesteihin olen kuitenkin aina saanut vastauksen, joten sen takia yhteydenpito on sujunut viestittelyn kautta. Lisäksi viesteistä jää tarkka tieto siitä, mitä ollaan ”juteltu”, joten sen puolesta viestittely on ihan hyvä tapa olla yhteydessä.

Olen usean vuokralaisen vuokranantaja, asuntoja minulla on eri puolilla Suomea. Täytyy sanoa, että tähän mennessä olen päässyt yllättävän vähällä *koputan puuta*, mutta nyt alkaa jo ärsyttämään se, miten paljon aikaa minulle menee vuokranmaksujen perään kyselemiseen ja seurantaan siitä, onko vuokra maksettu oikein. Kun vuokra on maksettu osissa pitkin kuukautta, ei siitä heti saa selvää mille kuukaudelle mikäkin summa kohdistetaan… Välillä tilille on tullut 10 euroa…Eli nyt puhutaan todellakin osamaksusta, ja osamaksujen suuruuden on vuokralainen määrittänyt täysin itsekseen. Onneksi on sentään Excel apuna.

Alkuun tämän ko. vuokralaisen kanssa ei ollut suurempia ongelmia vuokranmaksujen kanssa, mutta sitten tuli miehestä ero. Vuokralainen pyysi nopeasti uuden vuokrasopimuksen pelkästään hänen nimellään, että saisi korkeampaa asumistukea kun asuu yksin lasten kanssa. Minähän tein tietenkin uuden vuokrasopimuksen. Vuokrat tulivat kyllä, mutta jälleen osissa. Vuokralainen ei myöskään vaivautunut informoimaan minua siitä milloin aikoo maksaa seuraavan erän tms. Elin ja elän vieläkin aikamoisessa epätietoisuudessa tämän vuokralaisen kanssa.

Nyt viimeisimpinä vuokralaiselle tuli työttömyys. Nyt sitten odotellaan työttömyyskorvauksia Kelalta mikä tarkoittaa sitä, että minä odottelen vuokria jälleen. Vuokralaisella on lapsia ja tähän mennessä hän on hoitanut asiat jotakuinkin – saatavia on minulla tällä hetkellä noin 300 euroa plus tämän kuukauden vuokra. Ei puhuta siis vielä mistään isoista summista mutta parempi niin.

Mielessä on kyllä käynyt se, että kuinka pitkään jaksan tätä ainaista muistuttelemista ja epätietoisuutta. Iso osa minusta tuntee suurta sympatiaa tätä vuokralaistani kohtaan ja toivoisin, että hän hoitaa jatkossa asiansa niin, että voimme jatkaa vuokralaissuhdetta. Yleensä olen aika tiukka mitä tulee vuokranmaksuun, koska huonoja kokemuksiakin on ja käräjillä ollaan oltu aiemmin hankalan vuokralaisen kanssa (lue siitä lisää täältä). Lisäksi koen, että jos vuokranantaja lepsuilee, niin silloin lepsuilee myös vuokralainen helpommin. Ystävien kautta on myös samoja kokemuksia. Olen yrittänyt tehdä selväksi vuokralaiselleni, että joustan kyllä ja saa maksaa osissa, kunhan nyt maksaa eikä lipsu liikaa. Tykkään olla vuokranantaja ja minusta on ihanaa, että saan olla vuokranantaja erilaisille ihmisille. Vuokranantajana oleminen ei kuitenkaan ole mitään hyväntekeväisyyttä ja asioiden tulee hoitua.

Onneksi suurin osa vuokralaisista hoitaa velvoitteensa niin, ettei mitään sanomisia tule. Se on selvää, että jos asuntosijoittamista tekee isommassa mittakaavassa, niin sinne sekaan voi mahtua kaikenlaisia ihmisiä. Tämä vuokralaiseni ei muuten ollut minun rekrytoima, joten saattaa myös johtua siitä, heh.

Sen verran iisisti osaan vielä ottaa nämä vuokranantajan hommat, että tiedän kuitenkin aina, että kaikki järjestyy. Olen siis edelleenkin iloinen vuokranantaja ja kasvatan asuntosijoitussalkkuani.

Jaa postaus