Sanna Kinanen

Kuka pärjää tulevaisuudessa?

Koska useat tahot kirjoittavat tämän vuoden Nordic Business Forumista niin, että pelkästään toistetaan puhujien tekstiä, koitan tehdä asioita hieman eri tavalla. Ennustan tulevaisuutta tämän vuoden puhujien aiheiden perusteella.

1.Kukaan ei tajua maailmantaloudesta yhtään enempää kuin sinä tai minäEi siis kannata odottaa niitä parempia päiviä, vaan alkaa muovaamaan tulevaisuudesta juuri sellaista kuin sinä itse haluat. Meidän ei tarvitse ymmärtää mitä maailmassa tapahtuu, koska se mitä tapahtuu, tapahtuu hyvin nopeasti. Ainoa asia mihin voit vaikuttaa on sinun oma asenne ja mindset. 

Stephane Garelli tarjosi viihdyttävän ja nopeatempoisen puheen, josta minulle jäi aika lohduttava mielikuva: jos emeritusprofessori ei tiedä mihin maailmantalous on menossa, ei minunkaan tarvitse sitä tietää. Pääasia, että olen ottanut asiat omiin käsiini koska se on avain täällä pärjäämiseen. Asiat omiin käsiin – sanonta ei aina tarkoita oman yrityksen perustamista. Se tarkoittaa vastuun ottamista. Se tarkoittaa sitä, ettei pomosi omista sinua koska olet riippuvainen joka kuukausi saatavasta palkasta.

Tulevaisuudessa pärjää se, jolla on toinen tai kolmaskin pomo kuin palkkatulo. Muutoin pomo ”omistaa” sinut. 2. Kaikkia ihmisiä tarvitaan ja pomon saa haukkua

Lakkaa ajattelemasta, että sinua ei tarvittaisi tai että olet huono. Jokainen meistä osaa jotakin. Adam Grant korosti puheessaan tärkeyttä siitä, että työyhteisöissä tulisi olla erilaisia ihmisiä. Jos olet yrittäjä ja tarvitset työntekijän, palkkaa joku semmoinen joka on sinun vastakohta. Suomessa meillä on ihan liikaa sellaista vanhaa hierarkista rakennetta työyhteisöissä ja se pitäisi heivata menemään. Pomollekin saa ja pitää voida sanoa omia mielipiteitään siitä, missä on epäkohtia ja mitä asioita pitäisi kehittää. Fiksu pomo ei tästä suutu vaan ottaa asiat kuuleviin korviinsa ja on kiitollinen kaikesta palautteesta. Fiksu pomo jopa janoaa näitä mielipiteitä ihan jokaiselta kollegaltaan.

Tulevaisuudessa työpaikat ovat siis jopa parempia, koska kuka haluaa olla töissä huonossa työpaikassa enää?

3. Back to basics

Maailma on menossa siihen mitä se on joskus ollut, näin summaisin Severn Cullis-Suzukin puhetta. Me ihmiset ollaan jotenkin eksytty jossakin vaiheessa polulta, mutta nyt pehmeät arvot tulevat takaisin. Itse uskon pehmeisiin arvoihin myös esim. sijoittamisessa -> sellaiset yritykset menestyvät, jotka ottavat nämä asiat huomioon. Naiset sijoittavat enemmän ja enemmän, ja etenkin naisille on moraaliset ja eettiset arvot tärkeitä – toki myös miehille.

Uskon vahvasti, että maailma menee pehmeämpään, rakkaudentäytteisempään ja moraalisesti oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tulevaisuudessa pärjäävät ne, jotka toimivat näiden periaatteidein mukaisesti.

4. Aidosti hyvät ja muita auttavat ihmiset pärjäävätRichard Branson ei olisi voinut tuoda esiin yhtään enempää sitä, että tiimissä on tärkeää olla niitä hyviä tyyppejä, itseäsi parempia ja fiksumpia ihmisiä. Yksin pääsee harvoin pitkälle. Liike-elämässä ei pärjää pelkillä aivoilla; on osattava olla myös sosiaalisesti taitava. Kaikille teille jotka koette olette liian kilttejä – teillä on asiat hyvin, kunhan vain osaatte kohdistaa sen kiltteyden oikein. Jotkut ihmiset auttavat toisia niin, ettei ikinä saa siitä takaisin mitään. Tämmöisillä ihmisillä on vaara palaa loppuun jossakin vaiheessa. Kun löytää yhteisön joka arvostaa omaa osaamistaan ja ahkeruutta, voi omista tekemisistä saada palkkaa jolloin se omakin kiltteys palkitaan.

Tulevaisuudessa pärjää se, joka tietää oman arvonsa ja toimii sen mukaan.

NBF2017

5. Vinkuminen ei auta, nyt on alettava tekemään

Vaikka Selina Juul oli päässyt lavallle sen takia, että hänen intohimonsa on ruoanjätteiden vähentäminen, sanoi hän kuitenkin selvästi, ettei toisten syyttely auta, asioita on tehtävä. Selina puhuu ruoasta minä rahasta, joten kierosti sain taas nämä kaksi kategoriaa yhteen: jos haluat rikkaaksi, ei auta marina siitä etteikö rahaa olisi – Selinan mukaan ihmisellä menee keskimäärin 900 euroa vuodessa hukkaan ruokaan, koska ruokaa ostetaan liikaa ja kaikkea ei syödä lautaselta pois. 900 eurolla voi hyvin aloittaa sijoittamisen, joten rahakaan ei ole tekosyy enää.Tulevaisuudessa ei ole enää ollenkaan tekosyitä. (JESS!!)

6. Jos onnistut saamaan ventovieraan luottamuksen, voit tienata sillä rahaa

Airbnb, Uber, Alibaba… Kaikki nämä 3 yritystä ovat tehneet ison bisneksen ilman, että omistavat muuta kuin itse kauppapaikan. Airbnb on maailman toiseksi suurin hotelliketju ilman, että se omistaa ainuttakaan hotellia. Uber on maailman suurin taksiketju ilman, että se omistaa yhtäkään autoa. Alibaba on maailman suurimpia verkkokauppa ilman, että se omistaa ainuttakaan tuotetta. 

Kaikilla näillä palveluilla on yhteistä se, että ne ovat onnistuneet voittamaan ihmisten luottamuksen. Haluatko kasvattaa liiketoimintaasi? Mieti siis ensin miten saat ihmisten luottamuksen. Yhä useammat yritykset eivät omista jatkossakaan niitä palveluita joita myyvät, joten bisnesmaailmassakin koetaan suuria muutoksia tulevaisuudessa. Jotkut alat kuihtuvat pois.

Kilpailu kovenee, mutta tulevaisuudessa pärjäävät ne, jotka luovat aidosti arvoa muille. Eli siis ne yritykset ja ihmiset, jotka voivat palvella eniten ihmisiä kannattavimmin, tehokkaimmin ja ystävällisimmin.

Ai niin, tämän osion inspiraationa toimi Rachel Botsman.

7. Meidän täytyy olla enemmän kiitollisia joka päiväNordic Business Forumin ehdoton tähti oli Nick Vujicic, mies ilman käsiä ja ja jalkoja. Nick sai koko yleisön itkemään – vähintäänkin sisäisesti. Nickin puhetta voisi ylistää yli kaiken, mutta mitä Nickin puheesta jäi käteen? 

Ihmiset aliarvioivat kiitollisuuden voimaa. Kiitollisuus on yksi avain sille, että voimme saada elämässä enemmän. Kiitollisuus on loppupeleissä helppoa – aamun voi aloittaa sillä, että teemme kiitollisuusharjoitusta jossa kiitämme niistä asioita joita meillä on. Lainaan suoraan Nickiä: ”Jos laitat onnellisuutesi tilapäisiin asioihin, on onnellisuutesi silloin tilapäistä”.

Tätä haluan taas kerran verrata rahaan: niin moni ostaa asioita joista hyötyy vain hetken. Sitten ihmetellään miksi rahat on loppu? Mitäpäs jos miettisimme hetken mitä elämältä oikeasti haluaisimme, ja toimisimme sitten sen mukaan? 

Tällä hetkellä näkee, että moni ihminen on hukassa oman elämänsä kanssa.

Ei ehkä olla koskaan oikeastaan mietitty, että mikä on se oman elämän tarkoitus. Myönnetään, ei se ole kovin helppoa itsellenikään ollut. Nickistä tajusin sen, että ihmiset näkevät oman isomman tarkoituksensa vasta kun häneltä on otettu jotakin pois. Sen takia tarvitaan ihmisiä kuten Nick – mies ilman käsiä ja jalkoja, jotta me joskus ymmärrettäisiin, että meillä jokaisella on täällä jokin tehtävä. Se voi olla siivoja, se voi olla yrittäjä. Se voi olla mikä tahansa, kunhan on itse tyytyväinen. 

Älä myöskään pelkää epäonnistua. ”Epäonnistuminen” johtaa menestykseen jos jaksaa jatkaa.Tulevaisuudessa pärjää ne, jotka tekevät siitä mitä he rakastavat tehdä. 


8. Nuoret haluavat pelastaa maailman

Boyan Slatin kunnianhimoisen merenpelastusprojektin takia aloin taas ihmettelemään, miksi niin monet nuoret haluavat pelastaa maailman? Monissa nuorissa on tosi syvälle sisimpään rakennettu oikeudenmukaisuuden taju ja ymmärrys siitä, ettei maapallo tule kestämään tämmöistä kulutusta millä me nyt elämme. Mielestäni voimme hyvin varautua siihen, että näitä nuoria tulee jatkossa vieläkin enemmän.

Tulevaisuudessa pärjää se, joka haluaa olla mukana pelastamassa maailmaa yhtä suurella intohimolla kuin Boyan.

9. Pelko on jotakin opittua, se ei ole todellista

Erittäin viisaita sanoita Will Smithiltä. Vaikka Will ei paljoa bisnestä puhunut, sanoi hän muutamia erittäin tärkeitä asioita. Tärkeät sanat Williltä summaan suurinpiirtein näin: vain 10 % siitä jota sanomme tärkeäksi, on oikeasti tärkeää. Loput 90 % siitä mitä sanomme olevan tärkeää, ei oikeasti ole niin tärkeää. Pelko on jotakin mitä me keksimme omassa päässämme, se ei ole todellista.

Tulevaisuudessa pärjää rohkea.

Mulla jäi Patrick Lencionin puhe osittain väliin, mutta onneksi se on nauhalla. James Hansenin puheen kuulin vaikka en kirjoittanut siitä tähän blogiin mitään. Se taisi olla jotenkin tylsä kun en oikein muista siitä paljoakaan – muistiinpanot toki löytyy.

Vielä loppuuyhteenveto siitä, mihin tämän maailma oikein on menossa:

Omasta mielestäni tulevaisuus näyttää tosi valoisalta! Pikkuhiljaa aletaan oikeasti ymmärtämään, että ihmisiä tässä ollaan eikä kukaan meistä ole toinen toistaan parempia. Kaikkia tarvitaan. Kukaan ei loppupeleissä tiedä mitä ja milloin tapahtuu, tärkein asia on toisistamme huolehtiminen ja oman vastuun ottaminen. Jokainen meistä voi pärjätä, mutta pelolle ai saa antaa valtaa. Nämä asiat joita kirjoitin ovat siis omia ajatuksiani, ja pieni osa on lainattua tekstiä josta olen maininnut. Tosiasiahan on se, etten minäkään tarkasti tiedä mitä maailmassa tulee tapahtumaan.

 

 

Jaa postaus