Tarina lähihoitajasta bisnesnaiseksi kiinnostaa

Minun matkani kohti taloudellista vapautta

Matkalla kohti omaa taloudellisista menestystä on tasan kaksi muuttujaa. Nämä muuttujat ovat omat menot sekä tulot. Olen huomannut, etteivät ensinnäkään nämä käsitteet – taloudellinen riippumattomuus ja taloudellinen vapaus, ole hirveän tuttuja kovinkaan monelle. Ei muuten ollut minullekaan ennen kuin aloin kouluttautumaan rahan ja sijoittamisen parissa. Lisäksi uskon, että monilla ihmisillä on sellainen käsitys omasta tilanteestaan ja omista unelmistaan, että ne vaativat ihan älyttömiä summia rahaa. Suurin osa ihmisistä jotka tapaan, eivät koskaan ole laskeneet omia kuukausittaisia tuloja ja menojaan. Ehkä oletetaan, että ne omat menot ovat samaa luokkaa kuin se palkka joka saadaan joka kuukausi. Luultavasti näin onkin enemmän tai vähemmän – ellei siten käytä luottokorttia paljon.

Oman budjetin tekeminen on kuitenkin jokaiselle tärkeää, koska se ei kerro pelkästään siitä kuinka paljon tai vähän rahaa oman tilin kautta kulkee – se kertoo siitä, mihin rahaa käytetään, mitkä asiat vievät eniten rahaa ja kuinka paljon, mitkä asiat ovat itselleen tärkeitä ja jääkö rahaa yhtään ylitse. Näiden kysymysten pohjalta voidaan alkaa miettimään asioita syvemmin jonka jälkeen voidaan myös esittää itselleen kysymys: mitä voisin tehdä toisin?

Puhun nyt täysin omasta kokemusta. Vuosia aiemmin en seurannut omaa kulutustani yhtään. Ja kyllä voin näin jälkeenpäin todeta, että raha ikäänkuin hallitsi minua. Vaikka se olin minä itse joka käytin sen rahan joka minulle tuli, en silti kokenut olevani hallussa rahasta. En tehnyt budjettia itselleni enkä yhtään miettinyt miten käytän rahaa. Minä yksinkertaisesti vain käytin sitä rahaa sen enempää miettimättä.

Kun sitten vihdoin aloin seuraamaan omaa kulutustani, alkoi myös pikkuhiljaa muutoksia tapahtumaan. Ei ne muutokset heti tapahtunut, mutta vähitellen. En tehnyt muutoksia edes kovin tietoisesti aina – nyt toivon, että olisin jo aikaisemmin ryhtynyt vaan hanakammin tuumasta toimeen, eli että olisin toteuttanut niitä asioita joita olin opiskellut hieman nopeammin. Lue lisää, niin kerron konkreettisesti mitä kaikkea olen tehnyt ja mistä tuloni koostuvat tänä päivänä.

Muutos ei tapahtunut hetkessä

Sijoittamisessa yleensä puhutaan, että oma tuotto kasvaa eksponentiaalisesti (alla kuva eksponentiaalisesta käyrästä). Eksponentiaalinen käyrä tarkoittaa sitä, että ensin käyrä menee todella maltillisesti ylöspäin, kunnes jossain kohtaa tulee taitekohta jolloin käyrä kulkeekin rajusti ylöspäin. Näin kävi myös minulla. Mitä tarkoitan tällä?

Eksponentiaalinen käyrä
Minun oppimisen käyrä

Olen opiskellut itseasiassa jo yli 10 vuotta. Se mitä olen opiskellut on liittynyt itseni kehittämiseen, rahaan, sijoittamiseen, henkisyyteen… Olen lukenut kirjoja, olen käynyt seminaareissa, olen käynyt erilaisessa valmennuksissa, olen katsonut ilmaisia videoita netistä… Ensimmäisen ulkomaan koulutukseni kävin ollessani muistaakseni 19-vuotias, jolloin puhumassa oli mm. jo edesmennyt Jim Rohn.

Olen siis opiskellut monta vuotta ja nyt minun oma käyräni on pikkuhiljaa kääntynyt enemmän ylöspäin. Olen itseasiassa mielestäni ollut jopa vähän hidas. Tunnen monia ihmisiä joiden käyrä on kääntynyt paljon nopeammin kuin oma eksponentiaalinen käyräni. Opiskelun tulos alkaa kuitenkin vihdoin näkymään (jess!).

Mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua näiden vuosien aikana?

Pikakelaan taaksepäin siihen aikaan kun aloitin yrittäjyyden, siitä on kohta 6 vuotta aikaa.
Ensin aloitin osa-aikaisesti tehden myynnin ja markkinoinin töitä. Aika pian olinkin jo täysipäiväinen yrittäjä. Tähän väliin voisin kertoa sen, että olen tosi pitkään tiennyt haluavani olla yrittäjä. En ole varma mistä se on minulle kummunnut, mutta jostain syystä olen halunnut kulkea sitä omaa tietä. Jatketaan kuitenkin siitä mitä olen ehtinyt tehdä yrittäjänä. Olen ehtinyt olla ravintola-alalla yrittäjänä jonkin aikaa ja olen perustanut useita verkkokauppoja. Olen tehnyt käänteitä todella nopeasti omassa elämässäni – en ole jäänyt vatvomaan vaan olen tehnyt päätöksiä nopeasti ja mennyt eteenpäin. Verkkokauppa tuli kuvioihin vasta noin 3,5 vuotta sitten, mutta ehdin jo perustamaan yhden verkkokaupan jonka myin menetyksekkäästi. Yhteensä verkkokauppoja on ollut 3: toinenkin niistä on myyty, mutta sitä en laske mukaan menestyksekkäiden joukkoon, vaikka pientä tuloa tulee siltäkin suunnalta. Se minun kolmas verkkokauppa on vauvantuotteita myyvä verkkokauppa. Teetän vauvantuotteita Suomessa.

Verkkokaupan perustaminen
Verkkokaupan tuotteita lähdössä asiakkaille

Palatakseni vielä tuohon ensimmäiseen verkkokauppaan; tein sitkeästi töitä tämän ko. verkkokaupan menestymisen eteen, eikä minulla ollut kokemusta verkkokaupasta alana aikaisemmin. Opiskelin mahdollisimman paljon ja yritin olla luova. Kehittelin kaikkia uusia ideoita ja yhteistyökuvioita kauppaan. Joka ikinen päivä tein jotakin edistääkseni verkkokaupan kehitystä. Tein suunnitelmallisesti töitä ja pysyin niissä suurimmaksi osaksi. Tottakai minäkin olen vain ihminen, eikä kaikki todellakaan ollut eikä ole vieläkään täydellistä.

Aloin myös opiskella tuotekehittäjäksi parisen vuotta sitten. Näiden opintojen aikana kehittelin omaa vauvoille suunnattua tuotetta jota myyn tänä päivänä. Tuoteidea ei ole uniikki, eli ei, en ole keksinyt mitään uutta ja mullistavaa ainakaan vielä. Suunnitelmia toki on paljon. Löysin muuten juuri bisnespartnerin tähän ko. yritykseen, eli nyt aletaan ihan uusin voimin viemään suomalaisia vauvantuotteita ulkomaille.

Kuten tässä vaiheessa voi varmasti huomata, olen opiskellut aika paljon. Tai ehkä jonkun mielestä en edes ole opiskellut paljoa – päättäkää itse.

Mistä tuloni koostuvat?

Mennään sitten ehkä siihen kiinnostavaan aiheeseen eli rahaan. Aloitin sijoittamisen myös noin 5 v. sitten. Alku oli hidasta ja suurin osa asunnoistani on tullut muutaman viime vuoden aikana. Minulla on sekä omia asuntoja että mieheni kanssa yhteisiä.

Yksi asuntosijoittaminen perusperiaate on se, että vuokralainen maksaa vuokraa jolla katetaan vastikkeet ja lainan lyhennykset. Kuitenkin lisäisin tähän yhtälöön vielä sen, että minulle yksi perusperiaate on se, että vastikkeiden ja lainan lyhennysten jälkeen minulle jää vielä ylimääräistä rahaa omaan pussiin. Tätä kutsutaan positiiviseksi kassavirraksi. Ja kyllä, tämmöisiä asuntoja on olemassa joista kaikkien kulujenkin jälkeen rahaa jää vielä käytettäväksi.

Toinen asia mikä vaikuttaa asuntosijoittamisesta saatuihin tuloihin on verot. Oma strategiani asuntosijoittamisessa on se, että ostan asuntoja muilta paikkakunnilta kuin sieltä jossa itse asun. Näin ollen saan enemmän verohyötyä.

Yksi tulonlähteistäni on siis selvästikin sijoitusasunnot joita on useampia ja joista jää rahaa käteen kulujenkin jälkeen. Kun myin verkkokauppani sain siitä rahaa jotka käytin sijoitusasuntojen ostoon.
Laitoin rahan heti ”hyvään talteen” ja minulle se hyvä paikka oli juurikin sijoitusasunnot.

Verkkokauppani myynti oli siitä erikoinen, että saan siitä rahaa käytännössä koko elämäni ajan, niin kauan kuin kauppa on pystyssä. Kun myin kaupan sain siitä käteistä mutta saan siitä myös provisiota joka ikinen kuukausi. Tottakai mitä tahansa voi tapahtua, aivan kuten sijoitusasuntojenkin kanssa, ja sen takia en missään nimessä ole lopettanut työntekoa. Minulle on tärkeää, että tulonlähteitä tulee useammasta eri paikasta, ja sitä suosittelen muillekin. Ikinä ei kuitenkaan voi tietää mitä huominen tuo tullessaan – romahtaako sijoitusasuntojen hinnat, romahtaako vuokrat eikä kassavirtaa tulekaan enää yhtä hyvin.. Nämä ovat realistisia kysymyksiä ottaa huomioon.

Jatkan siis verkkokauppojen kasvattamista koska haluan luoda niistä suuremman osan tuloistani ja myös passiivista tuloistani. Kasvatan aika vauhdilla myös omaa valmennustoimintaani joka on iso intohimoni. Tämä tulee olemaan suuressa roolissa minulla nyt ja tulevaisuudessa.

Mitä tarkoittaa taloudellinen riippumattomuus?

Kuten alussa mainitsin olen huomannut, että monilla saattaa olla todella ruusuinen kuva taloudellisesta riippumattomuudesta. Se kuulostaa tosi hienolta ja kyllä se varmasti kuulostaa siltä että ihminen on rikas kun hän on saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa siis sitä, että on saavuttanut pisteen jossa voi elää sellaista elämää, ettei välttämättä tarvitse tehdä mitään sen eteen. Se ei siis vielä tarkoita sitä, että voisi törsäillä miten sattuu. Olen kirjoittanut siitä, että olen nykyisin pihi ja tarkka omasta rahankäytöstäni. Tätä voi kysyä keneltä tahansa kaveriltani, koska he ovat valitettavasti monta kertaa joutuneet sen todistamaan (heh.) Mieheni itseasiassa sanoi, että periaatteessa työtön on taloudellisesti riippumaton. Ja teoriassa tämä onkin niin – jos työtön saa tukea ja elää sillä tuella, hän on taloudellisesti riippumaton. Korostan sitä, että tämä on teoria eikä käytännössä kovin totuudenmukainen. Pointti kuitenkin on se, että taloudellisesti riippumaton ihminen tienaa yleensä sen verran mitä kuluttaa. Ei sen enempää.

Tiedän sen, että tulen olemaan rikas- niin taloudellisesti kuin muillakin osa-alueilla elämässäni. Miksi tiedän tämän? Opiskelen niin paljon ja teen kuten omat valmentajani neuvovat. Itseasiassa kun omat valmentajani sanovat minulle, että ”hyppää ”, niin minä vastaan siihen ”kuinka korkealle?”. En siis vastaa siihen, että miksi.

Ja miksi toimin näin? Koska omat valmentajani ovat kulkeneet menestyksen polkua jo pitkään. Heillä on ollut omat valmentajat ja he ovat päässet taloudelliseen vapauteen, eli tilanteeseen, jossa rahankäyttöä ei enää tarvitse miettiä, ellei halua sanotaan nyt vaikka näin. En yleensä kyseenalaista ihmisiä jotka ovat jo monta kertaa todistaneet oman menestyksen useiden yritysten kautta.

Oma tavoitteeni on siis selkeästi taloudellisessa vapaudessa, koska en näe mitään syytä miksi se ei olisi? Se, että haluaa olla taloudellisesi vapaa ei missään nimessä sulje mitään muita elämän osa-alueita pois. Rahaa on maailmassa niin paljon, että sitä kyllä tekijöille riittää. En suoraan sanottuna jaksaisi enää käydä keskustelua siitä, että kaikilla ei ole samat mahdollisuudet. Suomessa meillä on asiat niin hyvin, että kyllä meillä mahdollisuuksia on. Ei ole väliä onko velkaa kertynyt – niistä voi selvitä kun suunnittelee omat menonsa ja miettii mitä tekee. Minulla on lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka isoissa veloissa olevat ihmiset ovat saaneet velkansa hoidettua ja ovat päässet takaisin jaloilleen.

Valmentaja valmentautuu! Kuvassa valmentajani Cherie, joka on Etelä-Afrikassa tunnettu kiinteistösijoittaja. Cherie aloitti jo nuorena ja tällä hetkellä hän auttaa satoja ihmisiä tekemään saman kuin hän.

Vapaus on tärkeä mittari

Yksi asia mitä taloudellisessa riippumattomuudessa kannattaa ottaa huomioon on vapaus. Se on joidenkin mielestä ehkä se jopa tärkein mittari kun puhutaan tästä asiasta. Vapaus nimittäin kertoo taloudellisesta tilanteestasi. Kuinka pitkään siis pystyisit olemaan tekemättä töitä? Itse teen töitä nimenomaan sen vapauden takia! Haluan pystyä tekemään asioita silloin kuin haluan ja siellä missä haluan. Monesti tämä tarkoittaa jotain aurinkoista maata. En usko, että tulen koskaan lopettamaan töitä – se ei ole mielestäni oman elämäni tarkoitus.

Kyllästyn helposti eikä ainainen auringossa makoilukaan houkuta. Silti olen iloinen, että pystyin olemaan ulkomailla 4 kuukautta viime vuonna. Tänä vuonna olen ollut ulkomailla jo noin kuukauden päivät. Pyrin sovittamaan ulkomaanmatkani jonkun koulutuksen yhteyteen. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että jokainen ulkomaanmatkani tulee myös jatkossa olemaan sidottu johonkin koulutukseen. Mutta mikäs sen parempaa kuin opiskella, tavata uusia yrittäjiä todella monelta eri alalta ja eri maista ja samalla voida vaikka vähän lomailla, jos niin haluaa.

Asenne ratkaisee

Ihanat lukijani, kyllä se vain niin on, että asenne ratkaisee nämä asiat todella pitkälti ja minä olen elävä esimerkki siitä. Minä, tavallisesta perheestä tuleva, tavallinen ihminen, olen vain päättänyt alkaa toteuttamaan niitä omia haaveitani. En ole suostunut uskomaan, että minä olisin jotenkin huono tai tyhmä. Joskus kyllä ajattelin näin, valitettavasti. Kun tajusin, että minä voin oikeasti kehittää itseäni erilaisilla tavoilla, silloin minulle on avautunut kokonaan uusi maailma.
Jos jo valmiiksi ajattelee, että ei pysty tai ei ole mahdollisuuksia, niin kyllä se niin on. Jos kuitenkin uskoo että on mahdollisuuksia ja alkaa niitä etsimään, niin aivan varmasti niitä myös tulee luokse. Kaikilla on sama aika käytettävissä, ero on vain siinä kuinka päätämme sen oman aikamme käyttää. Elämä on valintoja täynnä ja me itse teemme ne omat valintamme. Ei niitä kukaan muu tee meidän puolestamme. Olen ymmärtänyt sen, että ottamalla omasta elämästäni vastuun, tuo se minulle kaikista eniten vapautta. Vastuu on siis vapautta, niin paradoksaalisessa maailmassa elämme.

Rakkaudella, Sanna

Jaa postaus