Kuinka-paljon-bloggaaja-voi-tienata

Mitä jokaisen bloggaajan tulisi tietää

Kirjoitan tämän blogipostauksen niin yrittäjän kuin bloggaajan näkökulmasta. Mielestäni valitettavasti etenkin bloggaajilla on hieman harhaluuloja siitä mikä oman blogin arvo on, joten tämä kirjoitus saattanee olla paikallaan. Samalla haluan toki myös auttaa muita bloggaajia siinä, miten yritysyhteistyöt voisivat olla enemmän järkeviä ja miten niitä voisi ylipäätään saada enemmän!

Suomessa ei varmaan ole kovin helppoa olla bloggaaja, joka tienaa bloggaamisesta hyvin. Korjatkaa jos olen väärässä! Aion kuitenkin tehdä sellaisen rohkean päätelmän, että suurin osa bloggaajista kirjoittavat blogia harrastuksenaan ja vain murto-osa bloggaajista saa päätyöhön verrattavissa olevaa palkkaa blogin pitämisestä.

Meillä yrittäjillä ja bloggajilla on jotakin yhteistä: harva yrittäjä tienaa kovin hyvin ja suurin osa yrittäjistä pyörittää yritystä ikäänkuin harrastuksena, varsinkin jos katsoo yrittäjien tulotasoa. Bloggaajilla ja yrityksillä voisi mielellään olla jotakin enemmänkin yhteistä, kuten kannattavat yhteistyöt. Tällä hetkellä blogiskene vaikuttaa siltä, että monesti vain bloggaaja hyötyy. No miksi näin on?

Olen tässä hiljattain etsinyt uusia bloggaajia yhteistyöhön yritykseni kanssa. Tarjoan erilaisia yhteistöitä ja vastaan on tullut monenlaisia bloggaajia.Yksi asia minkä olen huomannut on se, että monella bloggaajalla vaan on tosi epärealistinen kuva siitä, kuinka paljon rahaa yritysyhteistyöstä voi pyytää. Luullaan, että ne kävijät on jotenkin tosi tosi arvokkaita, ja sen takia otetaan 500 euroa tai 1000 euroa yhdestä blogikirjoituksesta. 
Jotkut blogit ovat kyllä sen arvoisia varmasti, mutta harvempi blogi on.

Monesti tuntuu siltä, että mitä vähemmän blogilla on lukijoita, sitä enemmän yritetään pyytää rahaa yhteistyöstä. Ja sitten on näitä bloggaajia, joilla on kymmeniätuhansia seuraajia ja lukijoita, ja he ovat suostuneet tekemään postauksen vain ja ainoastaan tuotetta vastaan.

Olen pari kertaa jutellut bloggaajien kanssa, jotka eivät lopulta halunneet tehdä yhteistyötä. Miksi? Koska he eivät olleet valmiita joustamaan omista ehdoista olleenkaan, vaikka olinkin jo nostanut provisiotakin heidän omasta pyynnöstään isommaksi. Silti sekään ei riittänyt vaan olisi pitänyt saada enemmän. En jaksa uskoa, että heillä olisi ollut parempiakaan diilejä tarjolla. Keskustelusta paistoi se semmoinen vihreänvärinen kateuden kaiherrus: mitä jos tuo yrittäjä hyötyy minusta jotenkin?

Sehän se on se tarkoitus että voi hyötyä, mutta molemminpuolisesti. Tähän väliin sopii se sanonta, että
vain suomalainen on valmis maksamaan 100 euroa jotta naapuri ei saisi 50 euroa.  
MINKÄLAINEN ON NYKYPÄIVÄN BLOGIYHTEISTYÖ?

Katson asiaa yrittäjänä näin: jos bloggaja haluaa minulta 500 euroa yhtä blogimainoskirjoitusta vastaan, ei minulla ole mitään takeita siitä, että saisin myyntiä tuon 500 euron edestä. 
Jos taas laitan Facebook-mainokseen 500 euroa, voin tehdä seuraavanlaisesti:

teen kaksi kappaletta mainoksia, hieman erilaisia, koska haluan nähdä kumpi mainos toimii paremmin. (Kyseessä siis AB-testaus). Voin nopeastikin ottaa sen mainoksen pois joka ei toimi ollenkaan, tai muuttaa mainoksia kokonaan elleivät ne toimi, eli jos ne eivät tuo liikevaihtoa. Voin siis nopeasti tehdä muutoksia ilman, että olen ehtinyt polttaa sen 500 euroa mainoksiin jos ne eivät toimi. Voisi sanoa, että minulla on tietynlainen tulostakuu kun teen Facebook-mainontaa. Toki sinne aina jotakin rahaa menee, että saan mainoksen pyörimään, mutta joka tapauksessa minun ei tarvitse ottaa 500 euron riskiä ja laittaa kaikkia munia yhteen koriin.

Sama pätee vaikkapa Adwords-mainontaan. Adwords-mainonnassa voin määritellä budjetin joka päivälle, eikä mun tarvitse heti lykätä 500 euroa sinne. Voin muutella Adwords-mainonnan tekstejä ja tehdä niistä parempia, eli optimoida niitä. Bloggaajan kanssa on vaikea optimoida, jos on sovittu vain yhdestä kirjoituksesta. Se on sitten mitä on.

Varsinkin monet yrittäjät tietävät, että Facebook-mainokset voivat olla todella kannattavia, ja näin on minullakin ollut. Sen takia kynnys maksaa yksittäiselle bloggaajalle on hieman suurempi, koska riski on myös korkeampi. Toki bloggaajien kautta tulee erilaiset hyödyt ja mielelläni pidän bloggaajia yhtenä mainonnan välineenä myös jatkossa. On myös ihan eri asia saada olla yhteydessä ihmiseen ja tutustua samalla blogin kirjoittajaan, versus se, että tekisin mainoksen ja interaktio tapahtuu lähinnä läppärin ruudun kanssa. Tykkään ihmisistä, joten aidosti myös haluan tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa. 

Kuitenkin diilien on oltava molemmille osapuolille kannattavia. Kun bloggaaja ja yritys tekevät diilin joka on sidottu tuloksiin, on diili mielestäni reilu molemmille. Silloin yrityksen ei tarvitse pelätä, että raha on täysi hukkaan heitettyä. Koska ollaanpa rehellisiä: yritykset tekevät blogyhteistöitä saadakseen lisää asiakkaita, ja bloggaaja tekee yhteistöitä saadakseen rahaa (ja kivoja tuotteita). Molemmilla lopputavoite on siis sama.

Jos kerran bloggaajalla on niin hyvä blogi ja sopiva kohderyhmä kuin hän itse sanoo, ei bloggaajalla pitäisi olla mitään pelättävää tämän suhteen. Kauppaa pitäisi syntyä. Bloggaajalle voi esimerkiksi antaa affiliate-linkin jota kauttaa asiakkaat sitten ostavat tuotteen, tai käytössä voi olla jokinlainen alennuskoodi, jota kautta näkee mistä kauppa on tullut.

Itse en näe tässä yhteistyössä mitään huonoa, vaan päinvastoin! Uskon, että jos bloggaajatkin olisivat valmiita tarjoamaan tämäntyyppisiä diilejä yrityksille, syntyisi yhteistöitä enemmän ja enemmän. Tulostavoitteen ei tarvitse olla mikään suuri! Se voi olla tosi maltillinen, ja niin sen itseasiassa myös pitäisikin olla. Muutoin diili ei taas ole reilu bloggaajaa kohtaa. Ei yrittäjäkään voi odottaa mitään kuuta taivaalta jackpottia.

Yksi hyvin normaali käytäntö on se, että bloggaaja tekee kirjoituksen ihan vaan tuotetta vastaan. Tämä on mielestäni realismia monien bloggajien kanssa, sillä se riski on monesti yrittäjälle vielä maltillinen – jos kauppaa ei tule, olet antanut yhden tuotteen bloggaajalle. Jos hyvin käy, niin ehkä joku asiakas joku päivä vielä lukee tuon kirjoituksen, ja ostaa tuotteen.

Bloggaajien olisi hyvä opetella taitoja joita yrittäjänä tarvitsee. Olisi hyvä opetella näkemään asiat monesta eri näkökulmasta. Kun olen tarjonnut näitä erilaisia yhteistyövaihtoehtoja bloggaajille olen huomannut, että yrittäjyystaidot puuttuvat monilta bloggaajilta, vaikka bloggaajathan ovat myös yrittäjiä. Yrittäjiä heistä tulee viimeistään silloin, kun maksulliset tai tavaraa vastaan tehdyt diilit alkavat. Myös minun on yrittäjänä ajateltava niin, että minun täytyy tarjota sellaista diiliä joka miellyttää myös asiakasta, minua itseäni sekä bloggaajaa. 

Ei me yritykset yritetä olla mitään roistoja, jotka yrittävät pelkästään hyötyä, mutta tänä päivänä sopimusten on yksinkertaisesti palveltava kaikkia. Enää ei voi ajatella itsekkäästi, vaan kaikkien osapuolten on voitettava. Haetaan sitä kuuluisaa win-win tilannetta. Se on muuten ihan parasta, kun saa maksaa bloggaajalle hyvin menneestä yhteistyöstä, joka on sidottu tuloksiin! Molemmille tulee siitä hyvä mieli ja sellaista yhteistyötä on myös kiva jatkaa pidempäänkin.

Olen itse miettinyt, että jos joskus teen blogiyhteistyötä, niin tulen tekemään niitä näiden omien neuvojeni mukaisesti, heh. Ihan vaan sen takia, että mielestäni se on reilua.

Näillä sanoilla jatketaan taas eteenpäin!

Jaa postaus