mita-verkostomarkkinointiyrityksia-on-olemassa

Mitä mieltä olen verkostomarkkinnoinnista?

En tiedä otanko nyt riskin kirjoittaessani verkostomarkkinoinnista. Joillekin sana verkostomarkkinointi on kirosana, toisille taas sana tarkoittaa taivasta. Haluan kuitenkin kirjoittaa aiheesta, sillä verkostomarkkinoinnista liikkuu paljon kaikenlaisia käsityksiä ja myös vääriä uskomuksia. 

Verkostomarkkinointi tunnetaan myös nimellä suoramyynti, jotkut saattavat käyttää sanaa monitasomarkkinointi. Englanniksi verkostomarkkinointia kutsutaan nimellä multi-level-marketing eli MLM, tai network marketing.

Verkostomarkkinointia on tehty Suomessakin pitkään, itse tunnen henkilöitä jotka ovat olleet mukana jossakin verkostomarkkinointiyrityksessä reilut 20 vuotta. Koko verkostomarkkinointi on saanut lähtönsä, yllätys yllätys, jenkeistä, 1940-luvulla.

Itse aloitin verkostomarkkinointiyrityksessä kun olin juuri täyttänyt 18-vuotta. Siitä on nyt sitten 12-vuotta aikaa. Verkostomarkkinointi avasi minulle ihan uudenlaisen maailman – ensimmäistä kertaa minulle opetettiin unelmoimaan ja tekemään isot tavoitteet. Yllättäen mikään ei ollutkaan mahdotonta, vaan kaikki olikin henkilöstä itsestään kiinni pystyykö saavuttamaan jotakin suurta vaiko ei. Ei väliä minkälaisista taustoista olet tullut, täällä olet samanarvoinen kuin muut. Lisää kunniaa saat jos teet paljon töitä ja kasvatat omaa verkostoasi. Tämä on monille varmasti tuttua tekstiä ja monet saattavat nauraa tässä kohtaa. Lue kuitenkin teksti loppuun, jooko.

Tein työkseni verkostomarkkinointia jonkun aikaa – se vaati kuitenkin vuoden tai pari ennen kuin oikeasti uskalsin alkaa tekemään mitään. Omat tekosyyni olivat silloin muun muassa se, että olen liian nuori, kukaan ei pidä minua uskottavana tähän hommaan. Jossakin vaiheessa päässäni ikään kuin napsahti, ja aloin myymään tuotteita kuin vanha konkari. Pidin kutsuja ja esittelyjä tuntemattomille ihmisille. Lähes joka kerta joku osti jotakin, ja toiminta oli ihan kannattavaa. Silloin minulla vaan ei riittänyt kärsivällisyys enkä osannut miettiä pitkäjänteisesti, joten homma lopahti yhtä nopeaa kuin oli alkanutkin. Silloin etsin oikotietä onneen, ja luulin, että se voisi tulla verkostomarkkinoinnin kautta. Väärin.

Tämän ensimmäisen verkostomarkkinointikokeiluni jälkeen olen ollut edustaja muutamassa muussakin verkostomarkkinoinointiryrityksessä. Minulle on jäänyt pelkästään positiivinen kuva verkostomarkkinoinnista, joten olen halunnut kokeilla muitakin verkostomarkkinointiyritysten tuotteita. Edustajana olen saanut tuotteita edullisemmin, joten sen takia olen halunnut ottaa sen edustajapaikan. Käsittääkseni henkilö ei voi edustaa virallisesti useiden verkostomarkkinointiyritysten tuotteita muutenkaan, eli voi ainoastaan myydä yhden yrityksen tuotteita. Mielestäni tämä onkin eettistä, mutta silti voi olla useamman verkostomarkkinointiyrityksen asiakas – tottakai, koska halutaan tukea kolleegaa!



Miksi sitten ihmiset puhuvat huonoa verkostomarkkinoinnista ja mistä se johtuu?

Monet ovat ensinnäkin varmasti sitä mieltä, että verkostomarkkinointiyrityksillä menee hommat jotenkin överiksi. Puhutaan siitä, että koulutukset ovat jenkkityylisiä ja ihmiset aivan innoissaan. Onhan se aika epäsuomalaista kieltämättä. (Hienoa kuitenkin, että suomalaiset muuttuvat! Positiivisuus ja muille jutteleminen on ihan tervetullut asia meillekin).

Yksi iso kysymys verkostomarkkinoinnista on se itse systeemi. Se asia mille koko homma perustuu. Yritän avata tätä asiaa sen pohjalta mitä olen itse kokenut ja kuullut, erityisesti haluan kertoa asioista faktoina.

Verkostomarkkinoinnissa rakennetaan omaa tiimiä, josta alkaa pikkuhiljaa muodostumaan linja, niin sanottu ylä- ja alalinja. Alalinjassasi on henkilöitä jotka sinä olet rekrytoinut mukaan. Siellä on myös ihmisiä, joita sinun rekrytoimasi ihmiset ovat rekrytoineet mukaan. Ylälinjassasi ensimmäisenä on se henkilö, joka on saanut sinut liittymään mukaan ja niin edelleen.
Näitä malleja on muutamia erilaisia, riippuen mistä verkostomarkkinointiryrityksestä puhutaan. Mutta tämä periaate on aikalailla sama riippumatta siitä mistä yrityksestä puhutaan.

Verkostomarkkinointi

Verkostomarkkinoinnista kuulee sanottavan, että ne ensimmäiset ihmiset saavat kaiken rahan, ja että ne siellä verkoston ylhäällä tienaavat kaiken. Nämä lauseet on mielestäni osittain totta, koska ei voi kieltää sitä, etteikö yleensä he jotka ovat olleet mukana ensimmäisten joukossa myös tienaavat monesti aika kivoja summia. Toki se tienaaminen yleensä edellyttää, että he myös tekevät töitä itse.

Tarua on kuitenkin se, että he jotka ovat siellä verkoston ylhäällä tienaavat kaiken. Tunnen ihmisiä jotka ovat aloittaneet verkostomarkkinoinnissa myöhemmin kuin toiset, ja nämä myöhemmin aloittaneet tuttuni tienaavat enemmän kuin ne jotka ovat olleet mukana ennen heitä. Verkostomarkkinoinnissa voi se ihminen tienata, joka tekee eniten töitä. Piste. Tottakai se niin sanottu ylälinja vahvistuu sinun tekemisistä, se on ihan selvää, ja kyllä, ylälinjasi tienaa myös kiitos sinun. MUTTA, yleensä se ylälinja myös auttaa sinua eteenpäin joten voisi ajatella, että heidän rahansa on ihan ansaittuja. Sinä voit silti joku päivä tienata enemmän kuin oma ylälinjasi, ja myös tämä on täyttä faktaa, eli se ei ole mielipide.

Tämän seuraavan vertauksen olen kuullut eräässä verkostomarkkinoinnin esittelytilaisuudessa;

Kun joku ihminen sanoo, että verkostomarkkinointi on pyramidihuijaus voidaan asiaa verrata vaikkapa Prismaan. Prismassa on kassatyöntekijöitä joilla on esimiehet. Esimiehillä on omat esimiehet, yleensä ehkä tavaratalonjohtaja. Myös tavaratalonjohtajalla on ”yläpuolellaan” vielä henkilöitä, jotka ovat hierarkiassa korkeammalla kuin hän. 

Tästä Prisma -esimerkistä tulee ikäänkuin samanlainen pyramidinkuvio kuin mitä verkostomarkkinoinnissa rakennetaan.

Kuitenkin Primalla ja verkostomarkkinoinnilla on ero:

verkostomarkkinoinnilla kuka tahansa voi edetä johtajan paikalle, kun taas Prismassa vaaditaan korkeampaa koulutusta ja yleensä pidempää työuraa kuin verkostomarkkiointiyrityksessä. Kassahenkilö voi tehdä todella pitkän uran Prismassa eikä silti välttämättä etene koskaan. Ei ehkä haluakaan edetä. Mutta ihan automaattisesti ei ainakaan etene, ellei ilmaise omaa haluaan olla vaativammissa tehtävissä. Mahdollisesti jotkut etenevät, jos ovat osoittauneet siihen soveltuviksi henkilöiksi. Ja tietysti henkilöillä jotka ovat opiskelleet enemmän, he voivat ehkä helpommin päästä johtoportaaseen asti. En muuten oikeasti tiedä Prisman henkilöstöohjelmasta mitään, mutta uskon, että asia käy esimerkissä selväksi.

Verkostomarkkinointiyrityksessä kukaan ei varsinaisesti kysy haluatko edetä. Toki tavoitteita asetetaan ja yritetään pysytellä niissä. Siellä etenee jos tekee tarpeeksi töitä. Eteneminen on automaattista jos on tehnyt töitä tarpeeksi. Verkostomarkkinointiyritykset myös kannustavat opiskelemaan itsensä kehittämistä (yksi parhaista asioista verkostomarkkinoinnissa muuten!) ja jännästi se opiskelu vaikuttaa ihmiseen niin, että he ketkä opiskelevat ovat myös niitä jotka tekevät töitä eniten ja näin ollen myös tienaavat eniten.

Paras verkostomarkkinointiyritys

Verkostomarkkinoinnissa puhutaan paljon myös passiivisesta tulosta. Passiivinen tulohan tarkoittaa työstä riippumatonta tuloa. Todellinen passiivinen tulo on siis sitä, että vaikka et tekisi mitään työtä saat silti rahaa tilillesi. Kuulostaa hienolta.

Todellisuudessa voidaan kyllä rakentaa tilanne, että saadaan passiivista tuloa verkostomarkkinoinnin avulla. En vaan vielä tunne ketään henkilöä, joka saisi saman tulon vielä silloin, jos lopettaa työnteon verkostomarkkinointiyrityksessä ihan kokonaan. Tuloa voi kyllä saada vielä lopetettuaan verkostomarkkinointiyrityksessä, mutta yleensä se tulo tippuu reilusti ellet tee töitä. Lisäksi tästä saatetaan antaa vähän liian ruusuinen kuva, koska kyllä se passiivinen tulo vaatii pitkäjänteistä oman verkostotiimin rakentamista, ja se vaatii myös sen, että ihmiset sinun verkostossasi tekevät töitä. Jonkun on kyllä tehtävä töitä, että sitä rahaa tulee, näin se yleensä on.

Hyvä uutinen etenkin verkostomarkkinoinnin kannalta on kuitenkin se, että aika harvassa on ne muut työpaikat jotka tarjoaisivat passiivista tuloa. Vaikka itse teen töitä yrittäjänä ja sijoittajana, en varsinaisesti saa passiivista tuloa, sillä jotakin joudun tekemään sen rahan eteen. Vuokra-asunnot on tietyllä tavalla passiivista tuloa, mutta aina on jotakin fiksattavaa tai uuden vuokralaisen etsintää, joten työtähän se on sekin. Yrittäjänä haaveilen passiivisesta tulosta, ja yrittäjänä pääsenkin lähelle passiivista tuloa – voin ulkoistaa suurimman osan omasta työstäni, jolloin joku toinen tekee työt puolestani. En kuitenkaan ole päässyt vielä siihen tilanteeseen, että olisin voinut ulkoistaa kaikki työt. Tällä hetkellä en edes halua ulkoistaa kaikkea, sillä minulla on hyvin mielenkiintoinen vaihe menossa omassa liiketoiminnassani.

Joka tapauksessa loppupäätelmä voisi olla se, että yhtä hyvin tai yhtä huonosti voidaan ansaita passiivista tuloa verkostomarkkinoinnista tai muusta omasta liiketoiminnasta. Molemmat vaativat töitä, eikä passiivinen tulo kummassakaan liiketoimintamallissa ole takuuvarmaa.

Toinen iso asia miksi verkostomarkkinointiyrityksiä on kritisoitu on se, että niiden tuotteet ovat kalliita. Totta ja tarua mielestäni. Osassa verkostomarkkinointiyrityksistä saan tuotteet paljon halvemmalla kuin kaupasta. Varsinkin ollessani edustajana jossain verkostomarkkinointiyrityksessä. Jotkut tuotteet taas saattavat olla kalliimpia.

Oikeasti, kyllä se riippuu mihin vertaa. Aina löytyy halvempia tuotteita, se on ihan selvää. Tämä menee samaan kategoriaan kuin siihen, että aina löytyy joku kauniimpi ihminen kuin sinä, aina löytyy joku fiksumpi ihminen kuin sinä jne.. Eli kyllä, aina löytyy edullisempiakin tuotteita kuin verkostomarkkinoinnissa myytäviä tuotteita. Varmasti löytyy myös vielä kalliimpia tuotteita.

Syy miksi itse vielä tänä päivänä saatan ostaa jotakin verkostomarkkinointituotetta on se, että olen kokenut että laatu näissä erinäisissä verkostomarkkinointituotteissa on ollut hyvä. Se onkin yksi syy miksi ihmiset niitä ylipäätään jaksaa käyttää. Kuka nimittäin haluaisi käyttää huonoa tuotetta? Tämän lisäksi syy ostamiseeni on se, että minusta on mukava tukea ystäviäni jotka tekevät verkostomarkkinointia työkseen. Toki toivon myös, että ystäväni ostavat minulta tuotteita jos he joskus niitä tarvitsevat (myyn ja teen omaa suomalaista brändituotetta vauvoille). Musta on ihanaa kun joku kertoo mulle tuotteista ja samalla kuulen uusinta uutta verkostomarkkinointibisneksestä. En näe siinä kyllä mitään huonoa.

Eri verkostomarkkinointiyrityksiä

Kuulin kerran, että mieheni ystävä oli kutsuttu verkostomarkkinointitapaamiseen suurinpiirtein näin:

Minulla on uusi liiketoiminta jonka haluaisin sinulle esitellä. Sopisiko, että saisin kertoa sinulle siitä lisää, koska olen lähtenyt yrittäjäksi ja minulla on nyt oma liiketoiminta?” Mieheni ystävä oli sanonut, että tottakai – kyseessähän oli kuitenkin ystävä.

Sitten paikan päällä selvisi, että kyseessä oli verkostomarkkinointitilaisuus, ja mieheni ystävä jolle asiaa esiteltiin oli tuumannut, että ”missä kohtaa tässä on sun yritys ja mikä tästä ideasta on uusi?”.

Se mitä henkilö tarkoitti tällä kommentilla on se, että verkostomarkkinointiyritys ei varsinaisesti ole sinun yritys. Verkostomarkkinointiyrityksessä sinä välität muiden tekemiä tuotteita, muiden tekemällä kaavalla. Tottakai perustat oman yritykseksi tämän toiminnan takia, mutta itse verkostomarkkinointiyritys on perustettu jo olit mukana siinä tai et.

Miksi en itse halua olla mukana verkostomarkkinoinnissa enää?

En ole koskaan kokenut verkostomarkkinointia täysin omaksi jutukseni ja olen löytänyt syynkin siihen. Se on juurikin se, ettei verkostomarkkinointiyritys ole täysin minun omani, en ole luonut koko systeemiä itse. Verkostomarkkinoinnissa joudun menemään sen systeemin mukaan minkä joku toinen on keksinyt ja siinä on parempi pysytellä. Näin ollen on helmpompi monistaa bisnestä, eli saada omaa verkostomarkkinointibisnestä eteenpäin muillekin.

Verkostomarkkinointi on kuitenkin ollut yksi hienoimpia asioita joissa olen ollut mukana. Olen nimittäin tajunnut sen, ettei mikään ole mahdotonta ja että voin saavuttaa juurikin niitä asioita joita haluan saavuttaa. Se, että verkostomarkkinointiyritysten koulutukset menevät joskus överiksi, sekin on vain hyvä asia. Ihan tarpeeksi kuulee negatiivisia asioita muualta, joten jos yhtenä viikonloppuna annetaan palaa oikein kunnolla verkostoseminaarissa, niin hieno juttu!

Verkostomarkkinoinnista olen saanut uusia ystäviä joiden kanssa olen tänä päivänäkin ystävä, vaikka en ole mukana enää missään verkostomarkkinoinnissa. Olen oppinut, että kenen tahansa yrittäjän on tärkeä kehittää itseään jos haluaa menestyä ja mennä eteenpäin. Olen kokeillut ja käyttänyt monia tuotteita joista tykkään ja joita haluan vieläkin ostaa, ihan sama mitä maksaa.

En kuitenkaan halua myydä mitään muita tuotteita kuin omiani. Haluan rakentaa oman liiketoimintamallini täysin alusta loppuun saakka, aivan kuten tällä hetkellä teenkin. Minulla on tarve luoda oma polut ja systeemit, ja sen takia en koe verkostomarkkinointia bisnesmallina omakseni.

Verkostomarkkinoinnissa on aika simppeli ansaintamalli, eikä se ole mitään hokkuspokkus -bisnestä. Ihmiset tuppaavat tekemään siitä jotenkin hankalaa ja joillakin se kateus monesti voittaa, jonka takia verkostomarkkinoinnista puhutaan pahaa.
Ei verkostomarkkinointi ole se oikea bisnesmalli kaikille, eikä sen kuulukaan olla. Allekirjoitan kuitenkin täysin sen, että kaikki on oikeasti mahdollista ja kaikki on omasta työstä kiinni. Tämän verkostomarkkinointiyritykset opettavat hienommin kuin moni muu yritys, ja tämmöistä henkeä moni yksinyrittäjä tarvitsisi enemmän. Itseasiassa, kuka tahansa ihminen tarvisi verkostomarkkinoinnin tuomaa positiivista henkeä enemmän elämäänsä. Tätä mieltä olen.

Sanna

Jaa postaus