Kannattaako yrittäjyys?

Mitä yrittäjyys antaa minulle?

Yrittäjyys on minulle hyvin rakas aihe. Taisin jo aika nuoresta tietää, että minusta tulee yrittäjä. En todellakaan tiennyt mitä yrittäjänä haluan tehdä, mutta jossain sisimmässäni tunsin, että yrittäjyys on minulle se oikea tie. Tällä hetkellä tuntuu, että oma intohimo on vasta valkenemassa minulle. Eli ei ole ollut helppoa saada selville, mikä on se ultimate juttu minulle.

Äidilläni saattoi olla vaikutusta siihen, että halusin yrittäjäksi. Äitini oli nimittäin yrittäjä yli 10 vuotta, vaikeistakin vastoinkäymisistä huolimatta. Kiitän äitiäni siitä, että hän oli yrittäjänä periksiantamaton, sillä häneltä olen saanut hyvän mallin siihen, ettei koskaan pidä luovuttaa. Itsellänikin on ollut rankkoja hetkiä yrittäjänä, eikä kukaan ole sanonut että yrittäjyys olisi helppoa. On kuitenkin monia syitä miksi suosittelen yrittäjyyttä myös muille. 

Helppoushan taitaa olla yksi syy, miksi monet valitsevat palkkatyön. Itselläni palkkatyön ongelma oli se, etten luultavasti koskaan voisi saavuttaa sellaista palkkatasoa, jolla voisin elää sellaista elämää jota haluan elää.

Palkkatöissäkin voi kyllä saavuttaa taloudellisen vapauden, ja tunnenkin sellaisia ihmisiä jotka ovat palkkatöissä, vaan ei rahan takia. Nämä em. ihmiset sijoittavat rahansa, ja elelevät sijoitusten tuotoilla. Töissä he käyvät mm. sen takia, että tykkäävät työstään niin paljon. Kuulostaa ihanteelliselta tilanteelta, ainakin minusta. Ainoa miinus tässä yhtälössä on se, ettei vapautta yleensä ole niin paljon kuin haluaisi. 

Vaikka moni sanoo, ettei yrittäjyys ole helppoa, ei se mielestäni ole oikeasti myöskään niin vaikeaa, etteikö yrittäjäksi ryhtyminen kannattaisi – mikäli yrittäjäksi haluat.

Yrittäjänä on aidosti mahdollisuuksia saavuttaa sellainen tulotaso, johon et palkkatöissä noin vaan pääsisi. Palkkatöissä kun usein on se katto sille mitä voi tienata. Toki hyväpalkkaisia töitä on paljon, mutta ellei koulupenkillä istuminen kiinnosta, eikä 8-16 työ, voi motivaatio tähän olla aika matalalla. 

Yrittäminen kannattaa aloittaa esimerkiksi oman työn ohella. On uhrauduttava ja tehtävä ne ylimääräiset tunnit, jos haluaa pärjätä. Toinen vaihtoehto on toki se, että on säästöjä eikä ole riippuvainen palkkatyön tuomasta rahasta. On aika naurettavan helppoa oppia uusia asioita netin välityksellä tänäpäivänä. Kukaan suomalainen ei voi sanoa, että ei osaa tai ei tiedä, kun netti on informaatiota pullollaan. Facebookissa on monia hyviä ryhmiä, joissa voi kysyä apua. Jos osaa englantia vähänkään, on maailma niin avoin, ettei avoimemmaksi tule. Youtube on videoita pullollaan siitä, kuinka perustaa yritystä, verkkokauppaa, nettikurssia tai mitä ikinä keksitkään.

Kuinka perustaa toiminimi?

Jos sinulla on tuote tai palvelu jota voit myydä, niin kannustan ehdottomasti perustamaan vaikkapa toiminimen. Pikkuhiljaa aloittamalla voit kasvattaa yritystäsi, ja alkaa toteuttamaan unelmiasi. Ehkä voit jäädä palkkatöistä pois 50%:sti alkuun. Näin on muutama ystäväni tehnyt. 

Yrittäjyys voi tuoda sinulle ennennäkemätöntä vapautta, josta et koskaan ehkä osannut haaveilla. Oma yritys on tie taloudellisen vapauteen. Myös sijoittaminen on tie taloudelliseen vapauteen. Vielä parempi jos voit yhdistää nämä kaksi asiaa, sillä silloin voit olla täysin oman elämäsi herra tai rouva. 

Yrittäjyys tuo kasvua elämään. Yrittäjänä on opittava uusia asioita, ja kehittyvä ihminen on yleenä onnellisempi, sillä jokainen meistä tarvitsee haastetta sopivassa määrin. Näen paljon onnettomia työntekijöitä, ja uskon että monet kadottavat itsensä palkkatyön tuomaan liian rutiininomaiseen arkeen. Ei ketään ole tarkoitettu tekemään täysin samoja työhommia vuodesta toiseen.

Yrittäjyys tuo sinulle työtä, eikä ajanpuutetta varmasti tule olemaan, mutta se tuo myös sitä kaivattua vaihtelua ja se voi avata uskomattomia ovia kenelle tahansa. Itselläni on käynyt juurikin näin, että yrittäjyyden avulla olen saanut sellaisen elämän, josta olen haaveillut. Kyllä siinä on mennyt vuosia, ja alamäkeä on menty ja lujaa, mutta näinä hyvinä hetkinä mietin kyllä sitä, että Wau! Elän tällä hetkellä yhdenlaista unelmaa. En ole päässyt määränpäähän vielä, ja pääseekö sitä tavallaan koskaan? Välietapit on oltava, koska ei voi olettaa saavansa koko pottia kerralla. Enkä ainakaan itse aina tiedä mitä edes haluan. Se vaatii paljon itsetutkistelua ja ajatusta. Elämä vie askel kerrallaan kohti oikeita asioita. Ja voi kun sitä oppisi vielä paremmin itsekin sen, että ne töyssyt. Ne töyssyt vaan kuuluvat matkaan. Ne ovat kokeita siihen, että oletko todella valmis tähän.

Ne myös kasvattavat. Koska mietitäänpäs hetki. Jos osaisit tehdä kaiken tuosta noin vaan, niin missä on kehittymisen paikka? Silloinhan me oltaisiin itse Dalai Lamoja ja valaistuneita kaikki, jos mitään ongelmia, eli haasteita ei tulisi. 

Uskon että maailma on menossa enemmän siihen suuntaan, että etenkin pienyrittäjiä tulee olemaan paljon. Meillä on tarve toteuttaa itseämme, ja tehdä sitä mitä haluamme sillä ajalla jonka itse valitsemme. Se tai ne ammatit mihin on opiskellut nuorena, ne eivät välttämättä palvele enää vuosien päästä, ja uudistumisen tarve on suuri. Näen tämän hyvin positiivisena asiana, ja toivon, että meidän yhteiskunta ja lue, valtio, suhtautuisi hieman suotuisammin yrittäjiä kohtaan tulevaisuudessa.

Keskustelen todella mielelläni yrittäjyydestä, ja toivon, että etenkin me naiset voisimme aidosti tukea toisiamme enemmän ja auttaa toisiamme yrittäjinä. Itse kaipaan enemmän yrittäjänaisia
lähipiiriini, sillä myös me naiset voimme tehdä suuria asioita, YHDESSÄ!

Sanna

Jaa postaus