Tästä aiheesta on ainakin omasta mielestäni puhuttu tosi pitkään. Siitä olen kyllä iloinen, että moni ymmärtää ja näkee tämän asian. Miksi halusin kirjoittaa tästä aiheesta juuri nyt johtuu siitä, että Seppälän ikkunoissa ”komeilee” konkurssimyyntikyltit. Seppälällä on jo vuosia mennyt huonosti, mutta nyt asia konkretisoituu konkurssiin. Eikä ole pitkä aika siitä, kun Anttilan tavaratalot hiljeni konkurssin johdosta.
Onko Stockmann seuraava? Toivottavasti ei, ja Stocka myi juurikin Seppälän ennen kuin se ehti mennä konkurssiin. Lisäksi myyntiin meni myös Stockan omistuksia kuten Herkku-ruokakauppa ja Akateeminen kirjakauppa. Stockan liiketoiminta yritetään saadaan ruotuun. Stocka näyttää menevän siihen samaan malliin joita Ruotsin tavaratalot ovat jo pitkään käyttäneet: vuokrataan tiloja suoraan yrityksille, eli tulevaisuudessa ollaankin enemmän kiinteistöbisnes. Henkilökuntaa vähennetään ja vuokralla olevat yritykset palkkaavat itse omat työntekijät. Stockmann haluaa pienentää riskejään. Monet muutkin yritykset haluavat pienentää riskejään ja parantaa kannattavuuttaan. Ikävä puoli on siinä, että monesti se tarkoittaa myös henkilökunnan vähentämistä.
Kukapa olisi joskus arvannut, että nämä isot ketjut lopettaa toimintansa jokin päivä? En ainakaan itse ajatellut näin, koska eipä sitä yleensä halua ajatella kovin negatiivisesti ja miettiä mikä yritys kaatuu seuraavaksi. Realismia on kuitenkin hyvä olla. Se mitä nämä ennen niin isot yritykset voivat meille opettaa on se, että pelkän palkkatulon varaan ei kannata omaa elämäänsä perustaa. Tai muutoin liikkuu aika heikoilla jäillä.
Päivän trendi on se, että saa tuloja muualtakin kuin palkkatyöstään. Ja hei, tästä trendistä ainakin minä tykkään! Kerrankin on muuten trendi, jota myös minä jaksan noudattaa 🙂
Pidän moniosaamista tärkeänä tänäpäivänä. Yhden osaamisen varaan ei kannata jättäytyä, koska mitä jos sitä osaamista ei tarvita enää jokin päivä? Ehkä vielä tärkeämpi kysymys on se, että miten osaa hyödyntää sitä omaa osaamistaan. Eli mitä jos se tuttu ja turvallinen työ loppuisikin eikä samoja hommia ole tarjolla? Miten aiot silloin toimia? Voitko soveltaa omaa osaamistasi jossain muussa työssä? Nordic Business Forumissa puhuttiin robotiikasta sekä automaatiosta ja sekin on jo nykypäivää esimerkiksi kauppojen kassoilla.
Siitä on jo aikaa kun katsoin Ylen ohjelmaa, jonka nimi taisi olla Sydämen asialla. Siinä haastateltiin potkuja saaneita henkilöitä ja mukana oli Postilta aivan yllättäen potkut saanut naishenkilö. Hänen monta vuosikymmentä kestänyt työ Postilla päättyi siihen, kun hänen toimenkuva päätettiin vain lopettaa. Vaikutti siltä, että tämän naisen maailma romahti siihen paikkaan. Ikääkin oli jo vähän enemmän, niin siinä hän sitten mietti, että mitä sitä tulevaisuudessa tekisi. Oman osaamisen tulee siis myös olla relevanttia juuri tänään tai mielellään siellä tulevaisuudessa. Eilispäivä meni jo ja tänään halutaan uutta tietoa.
Näiden asioiden takia on hyvä olla se toinenkin suunnitelma. Kukaan ei voi sanoa enää, että mikään työpaikka olisi varma. Oikeastaan vain pankit tuntuvat enää arvostavan vakituista työpaikkaa. Vakituinen työpaikka ei oikeasti kerro enää yhtään mitään: jos firmalla menee huonosti ja se päätyy sen takia konkurssiin, ei sillä vakiduunilla enää ole mitään merkitystä siinä kohtaa. Ikäviä tilanteita tulee, mutta jos olemme niihin varautuneita ei maailma kaadukaan niihin ikäviin asioihin, kuten työpaikan menettämiseen.
Mitä asioita voi tehdä ettei ole riippuvainen pelkästään palkkatuloista?
Jos olet löytänyt työpaikan ja alan josta todella tykkäät, niin jatka sitä! Tarkoitus on tehdä sitä asiaa jota rakastaa ja jonka takia jaksaa nousta sängystä hymyissä suin joka aamu. Tulevaisuutta on hyvä kuitenkin turvata joillakin muilla keinoilla, joten annan sinulle joitakin vinkkejä siihen.
Lisäansiot
Voisiko osaamisestasi olla hyötyä myös jossain muualla? Voisitko tehdä jotakin sivuhommia, ettet ole riippuvainen pelkästään siitä yhdestä palkkatulosta? Tiedän, että monet miettii muutenkin niitä lisäeurojen ansaitsemista, ja esimerkiksi netti on täynnä mahdollisuuksia meille jokaiselle. Täytyy vaan vähän viitsiä etsiä ja myös tarjota rohkeasti omaa osaamistaan suoraan yrityksille. Vai onko joku tullut hakemaan sinut kotiovelta töihin aikaisemmin?
Sijoittaminen
Sijoittaminen on mahdollista ihan jokaiselle jos vaan haluaa ja sen voi aloittaa vaikkapa 50 eurolla kuukaudessa. Netistä löytyy paljon tietoa sijoittamiseen, joten sekään ei ole este etteikö osaisi sijoittaa, aina voi opiskella. Jos olet löytänyt oman ihannetyöpaikkasi ja haluat jatkaa siellä, ottaisin sijoittamisen toiseksi varasuunnitelmaksi. Jos taas et ole tyytyväinen omaan työpaikkaasi ja haluaisit muutenkin ansaita lisää, lähtisin miettimään miten omaa osaamista voisi hyödyntää ja kaupallistaa. Yleensä meillä kaikilla on asioita, joita osaamme ja joita voisimme opettaa muille. Pikkuhiljaa sivutuloista voisikin sitten kasvaa se isompi puro.
Kouluttautuminen
Parasta kouluttautumisessa on se, ettei kukaan voi viedä sinulta sitä opittua tietoa pois. Kouluttautumisessa on tärkeää se, että mihin kouluttaudut? Onko opettelemasi asia tulevaisuutta? Mikä on sellainen tieto ja taito jolla pärjäät läpi kaikkien aikojen? Sen opittavan tiedon tulisi olla vähän niinkuin klassikkovaate: se tieto ei vanhene koskaan ja sitä voi käyttää aina. Kouluttautuminen monesti maksaa, mutta se tieto joka muuttuu tekemiseksi voi muuttua taloudelliseksi turvaksi. Itse käytän tuhansia ja tuhansia euroja vuodessa itseni kouluttamiseen. Tänä vuonna olen laittanut kaikista eniten rahaa itseni kouluttamiseen ja se on kannattanut. Suosittelen vahvasti muillekin.
Toivottavasti kirjoitukseni sai sinut miettimään omaa tilannettasi ja sitä, miten sinä aiot turvata oman tulevaisuutesi myös muilla keinoin kuin palkkatuloilla. Koska niin kauan kun ihminen elää ns. paycheck-to-paycheck, eli tili tuli tili meni -ajatuksella, niin pitkään et ole täysin vapaa vaan silloin joku muu määrää elämääsi.