Varallisuusvalmentaja

Suomalaisten yleisimmät rahauskomukset

Jokaisessa kulttuurissa on omat rahauskomukset. Rahauskomukset ovat uskomuksia siitä mitä raha on, mikä on rahan luonne, minkälaisia ihmisiä varakkaat tai vähemmän varakkaat ovat. Hyvin yleistä on, että rahauskomuksista on muodostunut erilaisista sanontoja, jotka ovat iskostuneet meihin jo lapsena ollessamme. Emme välttämättä edes tiedosta mitä rahauskomuksia kannamme mukanamme. Omista rahauskomuksista on hyvä olla perillä, sillä ne joko edistävät omaa vaurautta tai ne hidastavat omaa matkaa kohti vaurautta. Yleensä meillä on sekä hyviä ja huonoja rahauskomuksia, mutta usein meillä on jopa enemmän negatiivisia rahauskomuksia positiivisten sijaan.

Minua haastateltiin viimeisimpään Me Naiset-lehteen, ja haastattelussa minulta mm. kysyttiin juurikin ennakkoluuloista vauraita ihmisiä kohtaan. Päätin kerätä yleisimmät uskomukset tähän artikkeliin ja käydä niitä läpi. Katso mitkä kolahtavat itsellesi. Kommentoi mielellään blogiini omia uskomuksiasi ja miten olet päässyt niistä irti jos ne ovat olleet negatiivisia uskomuksia.

Rahasta ei puhuta

Tämä on mielestäni yksi aika iso uskomus Suomessa, mutta se on myös pikkuhiljaa muuttumassa. Mietin ensin, että onko tämä edes uskomus, mutta kyllä se mielestäni on. Se uskomus on juurikin se, että rahasta ei kuulu puhua kenellekään. Se, ettei puhu rahasta ei varmasti edistä kenenkään vaurautta, joten on tärkeää jutella rahasta. Kaikkea ei tarvitse kertoa, mutta kaikkea ei ole hyvä piilottaakaan.

Raha ei tuo onnea

Tämä uskomus liittyy siihen, että ajattelemme että meidän tulisi valita esim. rahan ja rakkauden välillä. Tosiasia on varmasti se, että raha pelkästään ei tuo onnea, mutta mielestäni siinä ei ole mitään pahaa sanoa, että myös raha tuo onnea. Jos muutamme lausetta näin: ”vain raha tuo onnea” -olisi se selvä kannanotto siihen, että vain raha tuo onnea. Sanomalla lauseen ”raha tuo onnea” ei siis poissulje sitä, että myös muutkin asiat tuovat onnea.

Raha ei kasva puussa…

..mutta jos omistat metsää niin raha kyllä kasvaa puussa. Tietysti tällä lauseella tarkoitetaan sitä, että rahaa ei ole runsaasti ja että on tehtävä töitä rahan eteen. Kuitenkin negatiivinen lause joka ei edistä kenekään vaurautta.

Valmennusyhtiö Varapuu
Raha voi kasvaa puussa

Rikkaat ihmiset ovat ahneita

Tai sitten he vain ovat tehneet ahkerasti töitä omien rahojen eteen ja ovat hyvin tietoisia omasta rahankäytöstään. On todella harmillista jos yleistetään, että rikkaat ihmiset olisivat ahneita. Myös jos ajatellaan, että haluaa itse rikastua mutta samalla ajattelee että rikkaat ovat ahneita, on omassa ajattelumallissa tällöin ristiriita. Tämä ristiriita luultavasti estää tai ainakin hidastaa sen oman vaurastumisen, eli tämmöisestä ajatuksesta olisi hyvä päästä eroon.

Mieluummin köyhä kuin kipeä

Jälleen yksi uskomus joka liittyy siihen, että meidän pitäisi valita kahdesta vaihtoehdosta. Ikäänkuin toinen olisi hyvä ja toinen huono. Näin ei kuitenkaan ole. Vauraus ja terveys kulkevat yleensä käsikädessä eikä vaurastuminen tarkoita sitä, että täytyisi unohtaa oma terveys. Päinvastoin, kun on enemmän rahaa voi myös ostaa kalliimpaa ja laadukkaampaa ruokaa, kuten luomuruokaa. Tämä on haitallinen uskomus jota toivon ettei kenellekään enää opeteta.

Kell’ onni on se onnen kätkeköön

Tämä on ilmeisen yleinen uskomus Suomessa, sillä olen kuullut sen niin monta kertaa. Tätä en onneksi ole itse koskaan oppinut, mutta olen tämän valitettavasti kokenut. Jotkut ihmiset kannustavat kun toinen onnistuu, kun taas sitten jotkut ihmiset haluavat keinoilla millä hyvänsä vetää toisen alas – jos sitä onnea ei ole kätketty vaan se on tuotu esiin.

Suomalainen maksaa 100 euroa siitä ettei naapuri saisi 50 euroa

Valitettavasti taitaa pitää paikkaansa, mutta tämä on aika kansainvälinen uskomus. Tämä uskomus tarkoittaa käytännössä sitä, että jos naapurilla on hieno auto on itse pantava paremmaksi. Ei siis haluta, että naapuri menestyy ja jos menestyy täytyy itse näyttää vielä paremmalta. Tämä uskomus näkyy myös siinä, että ei haluta ostaa kaverilta tuotteita. Eli jos kaveri on yrittäjä ei ehkä halutakaan tukea kaverin yritystä vaan se kierretään kaukaa ja mieluummin ostetaan ventovieraalta. On pelko siitä, että mitä jos se oma kaveri rikastuukin. Mieluummin siis annetaan se 100 euroa toiselle, ettei oma kaveri saisi 50 euroa.

Ken kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa

Kuulin tämän uskomuksen ensimmäisen kerran vasta muutamia vuosia sitten. Tämä uskomus on omiin korviin tosi inhottavan kuuloinen, mutta aika yleinen monelle ja todella todella haitallinen. Jos siis yrität tavoitella tähtiä tulet varmasti epäonnistumaan, sitä tällä uskomuksella on monille opetettu. Onneksi tämäkin kulttuuri on vahvasti muuttumassa ja voimme todistaa useita ihmisiä ympärillämme, jotka ovat lähteneet nollasta ja nousseet sieltä kohti menestystä. Alamme samalla uskoa, että sinne kuuseen kurkottaminen voisikin olla aika kannattavaa. Itse toivon sydämeni pohjasta, että ennen kaikkea vanhemmat opettavat lapsilleen, että heidän lapset pystyvät mihin vain!

Raha on likaista

Jos rahasta mitataan pöpöjen määrää, niin kyllä varmasti voidaan todeta, että rahassa on paljon erilaisia pöpöjä. Aivan kuten on meidän omissa käsissä sekä käytännössä missä tahansa paikassa – pöpöiltä on siis vaikeita välttyä. Mitä tämä uskomus meille tekee, no ei kovin hyvää. Jos aivoissa on uskomus siitä, että raha on likaista vie se meitä yleensä kauemmas rahasta ja vauraudesta. Vaikka tutkimustulokset kertoisivat rahan todella olevan ”likaista”, ei tätä sanontaa kannata viljellä eteenpäin.

Raha on pahasta

Rahalla voidaan varmasti tehdä huonoja asioita mutta rahalla voidaan tehdä myös paljon paljon hyvää. Mieti itseäsi: pystytkö olemaan muille enemmän hyödyksi kun sinulla on taloudellinen tilanne kunnossa? Vai pystytkö olemaan enemmän hyödyksi silloin, kun sinulla juuri ja juuri riittää rahat itsellesi? Kenties koet, että pystyt olemaan hyödyksi vaikka tilanne olisi mikä. Tähän uskomukseen voisi myös liittää uskomuksen siitä, että raha on kaiken pahan alku ja juuri. Ikävä uskomus. Raha ei varmasti ole kaiken pahan alku ja juuri, vaan me ihmiset olemme. Jos teemme töitä itsemme kanssa voimme tehdä rahan kanssa paljon hyviä asioita ja auttaa muita. Haluaisin kääntää tämän uskomuksen positiiviseksi: raha on kaiken hyvän alku ja juuri.

Uskomukset joista emme ole tietoisia

Meillä on myös lukuisia muita henkilökohtaisia uskomuksia liittyen rahaan jotka estävät meitä saamasta lisää rahaa. Nämä henkilökohtaiset uskomukset rahasta voivat olla seuraavanlaisia:

Emme usko siihen, että voisimme koskaan vaurastua. Emme usko, että olemme vaurauden arvoisia. Väitän, että monilla ihmisellä raha liittyy paljon omanarvontuntoon ja nimenomaan siihen, että olemme ankaria itsellemme emmekä sen takia anna itsellemme lupaa vaurastua. Oma mieli on myös ohjelmoitu ajattelemaan, että emme koskaan voi saavuttaa mitään suuria asioita, koska.. No, se on vaan opetettu asia joka asuu meidän aivoissa. Sille ei ole mitään järkevää syytä.

Voi olla haastavaa tietää mitkä uskomukset todella ”asuvat” itsessämme. On olemassa muutama erilainen tekniikka jolla näitä uskomuksia voi testata itseltään. Tulen tekemään tästä videon jossakin vaiheessa, eli pysy kuulolla jos sinua kiinnostaa tietää mitkä uskomukset sinusta löytyy.

Voit seurata sivujani Fabebookissa ja löydät minut myös instragramista!

Ihanaa päivää sinulle ja terveiset jenkeistä jossa olen valmentautumassa.

Jaa postaus