Velkaneuvoja

Tämän takia ostolakko tekee sinusta köyhän

Tämän päivän yksi trendeistä tuntuu olevan se, että ollaan ostolakossa. Somessa näkee paljon kirjoituksia siitä, miten joku on päättänyt olla pitkänkin aikaa ostamatta mitään.

Ostolakkoja on varmasti monenlaisia: Jotkut rajaavat ostolakon vaatteisiin, toiset rajaavat sen laajemmin koskettamaan kaikkea muuta paitsi ruokaa. Voisin kuvitella, että on myös sellaisia ihmisiä, jotka pyrkivät ostamaan pelkästään ylijäämäruokaa tai sellaista ruokaa, joka on menossa kaupasta roskalavalle.

Oli miten oli, tämän jutun aihe ei koske sitä, mitä ostolakkojen sisällä tehdään. Tämän jutun aihe keskittyy siihen, miksi ostolakossa oleminen köyhdyttää ihmistä. Tiedostan tarttuvani todella tunnepitoiseen aiheeseen. Rahasta puhuminen saattaa nostaa meissä esiin kipeitä ja käsittelemättömiä tunteita, ja emme useinkaan tiedä, miten päin tunteiden kanssa olisimme. Monet suorastaan suuttuvat, kun puheenaiheeksi otetaan raha.

Ymmärrän tämän täysin – olinhan itsekin ennen samanlainen. Vältin keskusteluja, jotka vähänkään sivusivat aihetta raha, vaikka olisin todellakin tarvinnut lisäoppia rahataidoista. Elämässäni tapahtui onneksi täyskäännös, ja siitä voit lukea enemmän täältä: https://bisnesnainen.com/minun-matkani-kohti-taloudellista-vapautta/

Sanani ei ole lakisi

Sanani ei ole lakisi, ei tietenkään ole. Sinun ei siis tarvitse uskoa sitä, mitä kirjoitan. Tämä on vapaa maailma, ja kaikki saamme uskoa, mihin haluamme, ja tuntea, mitä valitsemme tuntea. Maailmassa on kuitenkin olemassa universaaleja lakeja, jotka ovat… noh, lakeja. Ne koskettavat jokaista – uskoi niihin tai ei.

Rahan kanssa on sama asia. Rahaa koskettavat tietyt lainalaisuudet. Nämä lainalaisuudet itseasiassa määrittävät sen, vaurastuuko ihminen koskaan vaiko ei. Vanhan ajan oppien mukaan vaurastuminen saavutetaan korkeapalkkaisella työllä. Valitettavasti työnteko ei korreloi sen kanssa, miten ihminen käyttää rahaa, joten voimme vihdoin jättää tämän vanhan maailman uskomuksen taaksemme.

Vaikka uskonkin siihen, etteivät korkea palkka tai koulutus ole ainoita teitä vaurastumiseen, arvostan suuresti ihmisiä, jotka ovat opiskelleet elämässään paljon. Korkeapalkkainen työ ei kuitenkaan itsessään kerro, onko ihminen varakas vai ei, mutta se, että tämä fakta tuodaan esille, ei tarkoita, etteikö korkeasti koulutettuja arvostaisi. (Pssst! Kaikki ovat ihan samanarvoisia, eli nämä eivät ole arvokysymyksiä!)

Raha on energiaa – se liikkuu ja muuttaa muotoaan

Mainitsinkin jo, että rahaan liittyvät tietyt lainalaisuudet. Rahaa koskettaa muun muassa sellainen lainalaisuus, että rahan kuuluu olla liikkeessä. Raha on eräänlaista energiaa, ja energian laki taas on se, että energia liikkuu. Se ei koskaan pysy paikoillaan.

USA:n Energiainfomaatioyhdistyksen nettisivuilta löytyy teksti, joka kuuluu näin: ”–energiaa ei kehitetä eikä sitä voi tuhota. Kun ihmiset käyttävät energiaa, se ei katoa. Energia muuttaa muotoaan toisesta energian muodosta toiseen energian muotoon. Auton moottori käyttää polttoainetta muuntaen kemiallista energiaa (polttoaine) mekaaniseen energiaan (auton liike).”

(Tässä alkuperäinen englanninkielinen ote: ”–energy is neither created nor destroyed. When people use energy, it doesn’t disappear. Energy changes from one form of energy into another form of energy. A car engine burns gasoline, converting the chemical energy in gasoline into mechanical energy. Solar photovoltaic cells change radiant energy from the sun into electrical energy. Energy changes form, but the total amount of energy in the universe stays the same.” (Lähde:https://www.eia.gov/energyexplained/index.php?page=about_laws_of_energy.)

Energia siis liikkuu ja muuttaa muotoaan, samoin tekee raha, koska se on energiaa. Paitsi, kun ihmiset ovat ostolakossa, ei raha liiku minnekään, vaan se jumittuu paikoilleen.

Jos rahan ajattelu energiana tuottaa päänvaivaa, voi asiaa lähestyä myös toisenlaisen, arkisemman esimerkin kautta, nimittäin ruoan kautta. Ruokahan on energiaa, jota emme näe, mutta tiedämme hyvinkin, että meidän on syötävä, jotta ruuan sisältämä energia siirtyisi meihin. Kehossamme ruoasta saatu energia muuntuu elimistöllemme käyttökelpoiseksi energiaksi, aivan kuten polttoaine muuntuu autossa mekaaniseksi energiaksi. Se, ettei energiaa (ruoan tai rahan) näe, ei tarkoita, etteikö sitä olisi olemassa.

Raha ei tee töitä puolestasi, jos pidät siitä liian tiukasti kiinni

”Suljetun systeemin alkuenergian ja loppuenergian erotus on systeemin tekemä työ. Suljetussa systeemissä aineen määrä on vakio, mutta energia pääsee liikkumaan systeemiin ja systeemistä pois. ”

Näin kuuluu niin kutsutun energiaperiaatteen mukainen määritelmä. Rahavalmentajana näen asian seuraavanlaisesti: Ansaitset tietyn määrän rahaa (olkoon tämä alkuenergia), ja teet jotakin ansaitsemallasi rahalla, eli sinulla on jokin systeemi rahankäytölle. Tämä systeemi määrittää sen, minkälaisen työn raha tekee tässä välissä, ja loppuenergia on sen työn mukainen.

Loppuenergia voi olla sinua köyhdyttävää tai rikastuttavaa. Alkuenergian ja loppuenergian erotus on systeemin tekemä työ. Mitä parempi systeemi, sitä paremmat tulokset. Mitä huonompi systeemi, sitä huonommat ovat myös tulokset.

Minulta kysytään usein, että miten se raha sitten laitetaan tekemään töitä? Miten se tekee työt puolestani? Vastaukseni kysymykseen kuuluu, että ei ainakaan siitä kiinni pitämällä. On laitettava raha järkevästi eteenpäin. Ostolakossa raha ei liiku, sillä sitä ei laiteta liikkeelle. Silloin raha ei myöskään pääse tekemään työtään. Osan rahasta voi kyllä säästää, mutta ei kuitenkaan kaikkea, sillä silloin energianvaihdantaa ei pääse tapahtumaan.

Se, miten laitat rahan käyttöön, vaikuttaa siihen, tuletko saamaan lisää rahaa vai et. Jos taas et laita rahaa ollenkaan kiertämään, mikä on fysiikan lakien vastaista, on lopputulos se, että et tule saamaan sitä lisääkään.

”Mitään ei tapahdu ilman energiaa” todetaan jopa Biologian ja maantieteen opettajien liiton nettisivulla, ja samaa ajatusta voi soveltaa myös rahaan. (Linkki Biologian ja maantieteen opettajien sivuille: https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/oppimateriaalit/eyy/yhteinen_ymparisto/energia)

Asiaa voi lähestyä myös toista kautta. Mieti henkilöä, jota rakastat paljon. Hän voi olla läsnä elämässäsi edelleen tai hän voi olla sellainen, jota olet joskus rakastanut. Mitä tapahtuisi, jos pitäisit rakkaastasi kiinni kynsin ja hampain, eikä hänellä olisi tilaa liikkua? Huonostihan siinä kävisi. Ennen pitkää suhde luultavasti päättyisi, sillä toinen ihminen tukehtuisi.

Entä mitä tapahtuu, kun teet rahalle saman asian? Pidät siitä kiinni siitä kynsin ja hampain, etkä anna sen liikkua järkevästi? Energian lain mukaan uusia mahdollisuuksia ansaita lisää rahaa ei tällöin tule. Tämä liittyy vahvasti myös vetovoiman lakiin.

Energian liikkuminen on hyvinkin mielenkiintoinen asia, koska siihen löytyy niin monta esimerkkiä. Ja tietysti löytyy, koska kaikkihan on jonkinlaista energiaa. Mietipä vaikka tilannetta, jossa olet ollut surullinen, vihainen, katkera tai vaikkapa pettynyt, etkä ole heti päästänyt tunteita valloilleen, vaan olet pitänyt ne sisälläsi. Mitä tunteiden patoaminen on saanut sinussa aikaan?

Ei varmaankaan mitään hyvää, sillä olet tosiasiassa padonnut energian sisällesi. Koska energian laki on se, että energian kuuluu liikkua, ei tunteiden pitäminen sisällä tuo hyvää oloa. Pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa ties minkä näköisiä ongelmia elämässäsi, etkä välttämättä edes tiedosta, mistä nämä tunteet ovat peräisin. Ajattelit, että haluat unohtaa, mutta unohtaminen on mahdotonta, jos energia on vielä sinussa.

Ostolakkoa tehokkaampaa on miettiä, miten rahaa käyttää

Se, että henkilö on päättänyt olla ostolakossa, antaa parikin signaalia ulospäin. Kun pitää rahoistaan kiinni kuin viimeistä päivää, tekee energian lakien vastaisesti, sillä energianhan kuuluu muuttaa muotoaan ja liikkua. Kiinni pitäminen viestii niukkuudesta. Se viestii myös siitä, että henkilö kokee, ettei ansaitse saada itselleen asioita.

Rahojaan ei tarvitse käyttää vaatteiden ostamiseen tai muun tavaran keräämiseen, jos ei sitä halua. Sen sijaan rahaa tulee joka kuukausi käyttää tietyn summan verran itseensä, esimerkiksi itsensä hemmotteluun. Tavaran sijasta vaikkapa hemmotteluhoito palveluna ostettuna kertoo, että arvostat itseäsi. Itseään voi arvostaa monin eri tavoin, ja toki on myös ilmaisia asioita, joita voi tehdä itsensä hyväksi.

Eikö rahaa vain voisi säästää?

Mitä pahaa siinä sitten on, jos tahtoo laittaa rahansa säästöön? Ei mitään, jos säästämisen lisäksi käyttää rahaa fiksusti. Jos taas pitää rahoistaan kiinni ja ajattelee säästävänsä kaikki ansionsa, toimii energian lakien vastaisesti. Tämän takia kannustan budjetoimaan ansaitut rahansa ja säästämisen lisäksi laittamaan osan rahoista liikkeelle. Kuten jo aiemmin totesin, viestii rahasta kiinni pitäminen monia asioita, kuten ”kiitos, mutta en halua mitään” tai ”en koe, että tarvitsen mitään.” Tällöin universumi ajattelee, että selvä! Teen työtä käskettyä! Kun ajattelee, ettei tarvitse mitään, ei saakaan mitään.

Olet varmasti kuullut sanonnat ”Sitä niität, mitä kylvät” tai ”Kannattaa varoa mitä ajattelee, koska ajatukset saattavat toteutua”.


Sanoilla, ajatuksilla ja teoilla on iso merkitys. Ei voi ajatella vain tekevänsä yhtä asiaa ja jättää toista tekemättä, sillä silloin energia ei ole tasapainossa.

Rahaa on käsiteltävä lainalaisuuksien mukaan, jos sitä haluaa lisää. Sen kanssa ei voi toimia, miten huvittaa tai miten sattuu milloinkin haluamaan. Ostolakkoon ei pidä ryhtyä, jos ei ymmärrä, mitä seurauksia sillä voi oikeasti olla energian lakien mukaan. Ajatus ostolakosta on hieno, mutta jos raha ei liiku kun lakkoilee, on sitä vaikea tehdä lisää.

Kannatan ehdottomasti ekologisuutta ja taloudellisuutta kaikessa. En kannata yltiömäistä tuhlaamista ja turhan tavaran hankkimista. En kuitenkaan tunne ainuttakaan ihmistä, jolle ei kelpaisi lisäraha. Sen takia opetan, miten rahaa tulee käyttää, jotta sitä voi saada lisää omasta iästä, taustasta tai koulutuksesta riippumatta. Rahasta kiinnipitäminen ei ole oikea keino vaurastumista tavoittelevalle. Rahan tietoisella käyttämisellä ja rahan liikkeelle laittamisella järkevällä tavalla taas on mahdollista saavuttaa unelmaelämä.

Jaa postaus