Kuinka saada lisää rahaa?

Suurimmat virheet, jotka estävät sinua vaurastumasta

Moni ihminen haluaa vaurastua, mutta kaikki eivät tiedä mitä vaurastuminen oikeastaan vaatii. Minulla on mennyt hetki tämän asian ymmärtämiseen ja sisäistämiseen, mutta nyt ajattelin helpottaa myös muiden vaurastumisen polkua. Tässä blogikirjoituksessa kerron muutamat hyvinkin yksinkertaiset askeleet, joita muuttamalla voit vaurastua nopeammin.

Tämä perusasia jää monilta tekemättä

Kun puhutaan vaurastumisesta on tiedettävä omat tulot ja menot. Tässä on ihan perustavanlaatuinen virhe jonka moni tekee, tai siis jättää tekemättä: omaa kulutusta ei seurata. Ajatellaan, että kyllä ne omat tulot ovat tiedossa ja menot ovat samaa luokkaa kuin tulot. Ehkä.

Avain oman taloudellisen tilanteen parantamiseen ja ylipäätään vaurastumiseen, on kuitenkin oman budjetin tekeminen. Se on se perusta, se on se juuri. Olen myös kuullut useaan kertaan sanottavan, että ”ei ole mitään mistä säästää”, ja sen takia jätetään oma budjetti tekemättä. Oli alkutilanne sitten velkainen, kädestä-suuhun eläminen, hyvätuloinen tai jo varakas, on oma budjetti tehtävä, piste.

Sieltä paljastuu monia asioita, enkä vielä tähän mennessä ole tavannut ihmisistä, joka oman henkilökohtaisen tuloslaskelman ja taseen tehtyään ei pohtisi ääneen jotakin sinne kirjattua asiaa. Syy siihen miksi moni varakas ihminen on varakas on juurikin se, että he hallitsevat omia rahojaan tarkasti myös silloin, kun heillä on sitä rahaa. Tämän asian kun ymmärtää, on jo pidemmällä kuin moni muu.

Halutaan saada mutta ei olla valmiita antamaan

Kun halutaan saada lisää rahaa ja varallisuutta tarkoittaa se sitä, että on halukas saamaan jotakin. Kun jotakin haluaa saada on myös muistettava vastavuoroisuudenlaki: olenko minä jo antanut tälle maailmalle niin, että voisin saada sen minkä haluan saada? Elämä yleensä toimii niin, että ne jotka antavat, ne myös saavat…

Tästä päästään seuraavaan esimerkkiin, ja se on opiskelun merkitys. Oletko myös valmis panostamaan rahallisesti omaan opiskeluusi? En henkilökohtaisesti tunne yhtään ainuttakaan varakasta ihmistä, joka ei olisi panostanut paljon rahaa omaan valmentautumiseen. Valmentautuminen ei missään nimessä ole poissa sinulta itseltäsi, eikä se hidasta omaa vaurastumistasi vaan päinvastoin. Voin ihan omasta kokemuksestani sanoa, että vaikka olisin saanut muutaman sijoitusasunnon sillä hinnalla jonka olen laittanut itseni valmentamiseen, on kaikki raha kyllä tullut takaisin. Ja varmasti paljon nopeammin kuin, jos olisin tehnyt kaiken yksin. Se joka panostaa eniten itsensä valmentamiseen on yleensä myös voittaja.

Aloittaminen on tärkeää

Opiskelu on tietysti turhaa jos ei saa asioita käytäntöön. Tässä voi taas kerran auttaa se oma valmentaja, mutta jossakin vaiheessa on varmasti otettava ne ohjat itse. Olen ottanut monia hyppyjä täysin tuntemattomaan pelonsekaisen ajatuksin, joten uskon ymmärtäväni mistä puhun. Olen huomannut, että elämässä tulee vaihe tai useita vaiheita, jossa on vaan pakko tehdä iso päätös.

Se ensimmäinen hyppy tuntemattomaan on monesti myös se vaikein. Kerran kun sen hypyn on tehnyt, ei toinen hyppy enää tunnu niin pelottavalta. Kuitenkin tämä ensimmäinen vaihe on todella kriittinen ja yleensä se menee niin, että kun teet sen ensimmäisen hypyn elämäsi tulee menemään isosti eteenpäin. Eihän se aina tarkoita helppoa, mutta eteenpäin se ainakin menee. Jos taas et ota tätä hyppyä, elämäsi menee käytännössä taaksepäin, mitään ”vakiotilaa” elämässä kun ei ole. Tämä siis tarkoittaa sitä, että elämä menee aina joko eteenpäin tai taaksepäin mutta paikoillaan se ei pysy. Tässä jälleen yksi elämän laki joka pätee meihin kaikkiin.

Valmennusmatkalla Yhdysvalloissa

Esitätkö kysymyksiä?

Vaurastumisen polulla on tärkeä esittää oikeanlaisia kysymyksiä ensinnäkin itselleen. Kun haluaa oikeasti vaurastua se ensimmäinen kysymys ei voi olla: ”mihin nyt kannattaisi sijoittaa?”. Sijoittamisen mahdollisuuksia on maailmassa niin monia, että vastaus tähän kysymykseen ei olisi laadukas ja siihen voi vastata todella monella eri tavalla. Yksi versio tästä kysymyksestä voisi olla seuraavanlainen: ”missä sijoittamisen syklissä nyt menemme?”. Tämmöisen kysymyksen esittämällä saa tarkempaa tietoa ja sen perusteella voi päätellä mihin nyt kannattaisi sijoittaa. Toki kysymys voisi olla vieläkin tarkempi.

Kysymyksessä siitä mihin nyt kannattaisi sijoittaa ei ole mitään väärää, mutta kannattaa aina opiskella sijoittamista niin, että osaa itse vastata tuollaiseen kysymykseen. En sano, etteikö muilta ihmisiltä voisi tulla hyvää tietoa siitä mihin juuri nyt kannattaisi sijoittaa. Kuitenkin ongelma tämmöisen kysymyksen esittämisessä on se, että jossain vaiheessa tuuri yleensä loppuu ja vastaus kysymykseen on sijoitusmielessä täysin väärä. Suomeksi sanottuna sen oman rahan menettämisen riski on suuri.

Kävin viime tiistaina sijoitusmessuilla Tampereella, ja siellä messuesittelijät olisivat varmasti kaikki vastanneet tuohon kysymykseen sillä tavoin, että heidän oma tuote olisi näyttänyt mahdollisimman hyvältä – tietenkin. On kuitenkin epätodennäköistä, että jokainen omaisuuslaji johon voi sijoittaa, olisi samanaikaisesti hyvä. Sen takia on opiskeltava sijoittamisen ja omaisuuslajien syklejä.

Ymmärsitte varmasti pointin tästä ja sen miksi otin tuon kysymyksen esimerkiksi. 🙂

Systematisointi on avain

Niin henkilökohtaisessa taloudessa kuin yritystoiminnassa, systematisointi on kaiken A ja O. Tämä on itseasiassa on yksi lempiaiheistani ja voisin puhua tästä vaikka kuinka paljon! Menestyneet ihmiset luovat itselleen systeemejä jotka palvelevat heitä itseään. Tässä konkreettinen esimerkki kuinka voit systematisoida oman taloutesi: budjetin tekeminen on systemointia. Aloita siis tekemällä kuukausibudjetti. Tarvitset tietää kuinka paljon voit käyttää mihinkin osa-alueeseen kuten kiinteisiin kuluihin. Kiinteät kulut on hyvä rajata max. 50-60 %:iin omista tuloista. Osa rahoista tulee laittaa säästöihin ja osa rahoista johonkin sijoitukseen. Seuraava askel on automatisoida se oma rahaliikenne. Toisin sanoen, laitat verkkopankista päälle automaattiveloituksen joka kuukausi.

Mitä tässä simppelissä mallissa oikein tapahtuu? Kun automatisoit rahaliikenteen ja sinulla on avattuna erilliset tilit, niin säästämiselle kuin muille kuluille, on aikalailla mahdottomuus ettet saisi lisää varallisuutta itsellesi. Samalla olet ennakkoon päättänyt minkälaisen summan laitat sijoittamiseen joka kuukausi, eli laitat automaattisesti edes pienen summan sijoitukseen joka kuukauden alussa, kun saat palkan. Eli siis todella helppoa! Jos taas kuukausipalkka ei jostain syystä riitä, niin ainoa vaihtoehto on keksiä lisätulo. Jos ei ole valmis tekemään kumpaakaan, voi vaurastumisen varmasti unohtaa. Ei yhtään sen enempää mutta ei myöskään vähempää. Loppupeleissä se on niin yksinkertaista, jopa liian yksinkertaista meidän kompleksisille ja analyyttisille aivoille ymmärtää. Minun kanssa voi tulla henkilökohtaisesti juttelemaan, jos tämä ei toimi 🙂

Itse uskon siihen, että varallisuus tulee jakaantumaan tasaisemmin kaikille tulevaisuudessa. Nyt sinä voit päättää, haluatko sinäkin osasi siitä?

P.S. Täältä voit seurata minua instragramissa: www.instagram.com/sannakinanen

Jaa postaus