Sijoitusasunto Joensuussa

VUOKRALAISEN HÄÄTÖ – KUINKA SE ONNISTUU

”Mutta sehän on kauhean mukava ihminen” -sanoi naapuri, jonka kanssa juttelimme kun menimme mieheni kanssa viemään vuokrasopimuksen purkuilmoitusta vuokralaiselle, joka ei loppupeleissä maksanut ainuttakaan vuokraa 6 kuukauden aikana.
”Niin, sehän se ongelma tässä onkin. Eikai me oltais häntä otettu vuokralaiseksi ellei hän olisi vaikuttanut kaikin puolin mukavalta” vastasin.

Mies oli tehyt uraa armeijassa, aikuinen, varhaisin eläkkeelle päässyt ihminen. Todella jämpti, mukava ja asiallinen.

Meidän elämäntilanne oli hyvin kaoottinen näihin aikoihin, kun otimme hänet vuokralaiseksi. Asuimme toisella paikkakunnalla ja teimme niin pitkää päivää, että loppuvuodesta minulle tuli uupumus. Tämä vuokraus tapahtui keväällä. 

Armeijan mies oli kiinnostunut asunnosta, halusi nähdä sen ja oli valmis allekirjoittamaan vuokrasopparin jopa 300 kilometrin päähän. Luottotiedotkin sai tarkistaa.

Epic Fail. Emme koskaan tarkastaneet niitä luottotietoja ja siitä saatiin maksaa. Yleensä oltiin kyllä tarkastettu. Mutta kun se mies tuntui niin mukavaltakin, ja meillä oli niin kiireistä ja kaikki meni niin helposti, että huokaistiin kuinka hyvin saatiin vuokralainen asuntoon.

Ensimmäinen vuokra viipyi. Otimme varmaan noin 2 viikon kuluttua yhteyttä, että vuokraa ei näy tilillä. Vuokralainen oli kovin hämillään, että miten se vuokra ei ole tullut. Hän lupasi heti tarkistaa asian. Tässä tilanteessa sitä yleensä vielä tuumaa, että OK odotellaan, on varmasti tapahtunut jokin virhe vain.

Vuokraa ei kuulunut seuraavallakaan viikolla. Jälleen soittoa ja viestiä. ”Pankin kanssa jotakin ongelmia. Menen huomenna pankkiin ja selvitän asian”, sanoi vuokralainen.

En tajua miten tässä vaiheessa vielä ajattelin, että kyllä se vuokra varmasti sieltä tulee. Asiaa helpotti onneksi se, että oli 2 kuukauden vakuus sisällä, joten automaattisesti sitä ajatteli, että voi sitten ottaa sieltä jos vuokraa ei näy.

Reilun kuukauden päästä alkoi valkenemaan, ettei vuokralainen aio maksaa vuokriaan. Viestiä laitettiin kyllä vielä, taidettiin myös soitella. Alettiin miettimään mitä tehdä seuraavaksi.

Asuntoon omilla avaimilla vai häätöpäätös käräjien kautta?

Joku kaveri tais ehdottaa, että ei muutakuin asuntoon vaan ja kamat pihalle. Onneksi ei kuunneltu häntä, vaan lähdettiin käräjille hakemaan häätöpäätöstä. Vuokralainen oli varmaan kerennyt asua asunnossa melkein 2 kuukautta, ennen kuin päästiin käräjille. Ennen käräjille menoa kävimme koputtelemassa oveen jotta olisimme voineet antaa vuokralaiselle vuokrasopimuksen purkuilmoituksen.

Ei häntä näkynyt missään. Ystävämme oli jo aiemmin yrittänyt käydä asunnolla antamassa purkuilmoitusta, mutta vuokralainen ei ollut paikalla. Tällöin juttelimme myös naapureiden kanssa, että ovatko nähneet vuokralaista. Kerroimme heille mitä oli tapahtunut.

Soitimme vuokralaiselle vielä. En muista mitä kaikkea sanoimme, mutta sen muistan hyvin, kun loppupeleissä päädyin huutamaan vuokralaiselle puhelimeen. Vuokralainen totesti tähän, että ”hommatkaa mulle häätö”. Hän sanoi tämän kylmän rauhallisesti, oikein ivallisesti. Tässä kohtaa olin jo taas menossa asuntoon avaimien kanssa ja heittämään kaikki tavarat pihalle.

Mieheni sai minut onneksi rauhoittumaan, että ei meidän kannata mennä, saadaan siitä vielä lisää kuraa niskaan. Vuokralainen selvästi tiesi oikeutensa, eli hän olisi varmasti notsanut syytteen, jos olisimme menneet asuntoon omilla avaimilla.

Käräjille mentäessä täytettiin lappuun tietoja. En nyt muista mikä tämä ko. lappu on, mutta käräjät tiesivät antaa oikean lomakkeen ja he auttoivat meitä täyttämään sitä. Itse käräjillä käynti oli hyvin helppoa. Tiedot mitä he tarvitsevat ovat suurinpiirtein vuokralaisen tiedot ja miksi häätöä haetaan. Aika luonnollinen syy: ei penniäkään vuokraa tilillä siitä lähtien kun vuokralainen on asunut asunnossa. Onneksi muuten ei tullut penniäkään, sillä olen ymmärtänyt, että jos vuokralainen on maksanut osan vuokrasta, voidaan silloin katsoa, että vuokralainen on yrittänyt maksaa vuokraa, eikä häätöä ehkä saisi niin helposti? Pitääköhän tämä paikkaansa?

Vuokralainen ei maksa vuokriaan

Käräjien päätös tuli mielestäni aika nopeasti. Monesti on kuullut, että jotkut ovat joutuneet odottamaan vuoden verran, että koko häätöprosessi on ollut ohi. Tässä tapauksessa vuokralainen ehti asua asunnossa tasan 6 kuukautta. Koska 2 kuukauden vakuus oli meillä, oli siis käytännössä 4 kuukauden vuokrat saamatta.

Näitä haettiin käräjiltä ja myös oikeudenkäyntikuluja jotka aiheutuivat häädön hakemisesta. Käsittääkseni rästissä olevat vuokrat menevät muiden velkojen ohitse, joten meillekin alkoi tulemaan ulosotosta rahaa aika pian kun positiivinen häätöpäätös oltiin tehty.

Tämä vuokralainen joka ei maksanut vuokriaan, oli jättänyt asunnon todella hyvään kuntoon. Hän oli jopa paikannut seinää, kun oli laittanut siihen taulun. Kaikki oli kunnossa, ei mitään valitettavaa asunnon kunnosta, onneksi! Hän myös suostui näyttämään asuntoa uusille vuokralaisille ilman mitään kiukuttelua. Hän tiesi hyvin, että hänellä on siihen velvollisuus, aivan kuten hän tiesi, että häätö on haettava jos meinataan saada hänet ulos sieltä.

Meillä oli onni onnettomuudesssa. Opittiin tämä asia ilman, että seurauksena olisi ollut konkurssi. Näitä tilanteita varten korostetaan puskurin keräämistä, ja sellainen on kyllä syytä olla. Aina voi olla, että joku ei maksa vuokriaan tai että vuokra ei tule ajoissa. Tyhjiä kuukausia voi tulla, ja niistä tulisi selvitä. Se on aika paha tilanne, jos oma talous menee nurin muutaman maksamattoman vuokran takia, joten puskuri jälleen kerran.

Ja ne luottotiedot kannattaa aina tarkistaa! Tämän tapahtuneen jälkeen olen vuokrannut useita asuntoja ja aina on ollut epärehellisiä ihmisiä joukossa. Yksi hyvä tapaus oli se, kun jyväskyläläinen pariskunta halusi vuokrata meiltä asunnon toiselta paikkakunnalta. Jälleen asiallisen kuuloista porukkaa, työpaikat tiedossa. Luottotiedot saa tarkistaa molemmilta. 
TARKISTIN LUOTTOTIEDOT! Sieltähän paljastui 10 000 euron velka, josta suurin osa oli Zalandolle… Laitoin sitten viestiä näille hakijoille, että mikäs on teidän oma näkemys teidän luottotiedoista?..

Vastaus: no eihän sillä ole mitään väliä kun kela ja sossut maksaa vuokran.

Vastasin, että on siinä aika suuri ero jos se raha on sinun ansaitsemaa ja sinun omaa rahaa versus jonkun toisen.

Ei tarvitse miettiä kahta kertaa tulivatko tämmöiset ihmiset meille vuokralaisiksi. Olisivat muuten olleet valmiita vuokraamaan asunnon näkemättä sen ja se on aina hälytysmerkki.

Olen kyllä vuokrannut asuntoa luottotiedottomille tämän tapahtuneen jälkeen, mutta silloin otan aina henkilötakauksen henkilöltä, jolla on luottotiedot kunnossa. Näin voin tehdä jos henkilö muutoin vaikuttaa sopivalta vuokralaiselta koska tosiasia on se, että eivät kaikki luottotietonsa menettäneet ole sellaisia ihmisiä jotka jättävät vuokrat maksamatta. 

Kaikilta tarkistan kyllä luottotiedot, myös heiltä jotka sanovat, että luottotiedot ovat menneet. Sieltä kuitenkin näkee minkätyyppisiä maksuja siellä on ja kuinka paljon.

On ikävä todeta, ettei ihmisiin voi luottaa varsinkin kun puhutaan asuntojen vuokraamisesta. On tullut nähtyä niin värikästä hakijaa, etten ole rehellisesti sanottuna tiennyt tämmöisten ihmisten olemassa olostakaan. Tykkään edelleen tosi paljon asuntojen vuokraamisesta ja koko siitä prosessista. Minulla on pitkään ollut vain hyviä vuokralaisia kaikissa sijoitusasunnoissani ja lisäksi hoidan myös mieheni sijoitusasuntojen vuokrauksen. 

Asioita on välillä opittava kantapään kautta. Mutta hei! Ainakin voin sanoa, että olen todella opinnut näiden vuosien aikana ja se näkyy nyt tuloksissa.

Toivon myös, että joku voisi oppia minun tarinastani eikä toistaa samoja virheitä. Liian usein se menee niin, että me opimme vasta kun sattuu omalle kohdalle.

Tsemppiä sinulle asunnon vuokraukseen – toivottavasti saat pelkästään hyviä vuokralaisia vuokralaisiksi!

Sanna

Jaa postaus