Voiko airbnb-toiminnalla rikastua?

Kuinka saada vain 5-tähden arvosteluja Airbnb:ssä? 


Olen vuokrannut asuntoani Airbnb:ssä kohta vuoden ajan. Kirjoitin kokemuksia vuokrauksesta toisessa blogikirjoituksessani. Jaan sinulle nyt parhaat vinkkini siihen, kuinka sinäkin voit saada vain parhaat arvostelut Airbnb:ssä. Mennään suoraan asiaan!

Puhdas ja siisti asunto on kaiken A ja O. Vuokraajat ovat vaativia nykyään, ja Airbnb-vuokra-asunnolta odotukset ovat lähes samat kuin hotellihuoneella. En itse varaisi Airbnb:stä asuntoa, joka on saanut huonot arvostelut puhtaudesta.

Olen imuroinut asunnon joka ikinen kerta kun vieras on lähtenyt asunnolta, myös silloin vaikka vieras olisi ollut asunnossa vain yhden yön ja asunto näyttäisikin todella siistiltä yhden yön jälkeen. Tästä en ole tinkinyt. 

Wc:n puhtaus on super tärkeää, joten ei muutakuin hanskat käteen ja vessanpönttöä kuuraamaan! Likaiset vessat ällöttävät, ja kylpyhuoneeseen kiinnitetään paljon huomiota. Pyyhin jopa lavuaarinkin niin, ettei siihen jää mitään roiskeita – edes vesiroiskeita. Eli kyllä, tämä on todella hotellitasoista siivousta. Olen muuten ollut hotellissa kesätöissä joskus aikoinaan, siitä oli tähän hommaan vissiinkin apua.Pyyhkeet ja lakanat. Osta uudet. Kukaan ei halua yöpyä sun vanhoissa kukkaisissa petivaatteissa jotka on peritty mummolta. Lakanoista näkee helposti onko ne jotkut huonommat lakanat jotka eivät kelpaa enää itselle, joten ne on sitten laitettu käyttöön vieraille. Ei näin! Ikeasta saa nättejä ja tarpeeksi laadukkaita lakanoita Airbnb-asunnon käyttöön. Osta myös uudet pyyhkeet, mutta älä osta niitä sieltä Ikeasta. Pyyhkeen logot näkyvät, ja kun vieras näkee pyyhkeessä sen Ikean logon, ei siitä voi tulla muuta kuin huono fiilis. Itse ostin siistit harmaat pyyhkeet Anttilasta silloin kun se vielä viime vuonna oli olemassa. Ostin myös kahdet Gant – merkkiset pyyhkeet. Kyllä, halusin panostaa, ja uskon että tämäkin asia on vaikuttanut 5-tähden arvosteluiden saantiin. Yksityiskohdilla ne vaikutukset tehdään!

Pyyhkeet vieraille on ostettu konkurssiin menneestä Anttilasta

Jatketaan kylpyhuoneesta. Siellä tulee olla shampoo, hoitoaine ja suihkusaippua. Toki myös käsienpesusaippua. Olen laittanut eri merkkisiä shampoita, ja tässäkin suosittelisin panostamaan laatuun hieman. Markettishampoot kelpaavat kyllä hyvin, mutta euroshopper – merkkistä shampoota ei kukaan nainen halua käyttää. On mulla yksi iso pullo Tigi – merkkistä hoitoainetta asunnolla (arvokkaampi hoitoaine kyseessä, niin sanottua kampaamolaatua). Se pullo on muuten ollut asunnossa vuoden, joten on aika riittoisaa ollut, eikä voi sanoa että olisi käynyt kalliiksi.

Wc-paperia täytyy myös olla riittävästi. Kerran majoituimme Airbnb-asunnossa pari viikkoa Phuketissa Thaimassa ja siellä vuokraisäntä tarjosi vain yhden rullan wc-paperia. Ei muuten käyty vessassa moneen päivään…No okei kyllä käytiin, mutta jouduttiin ostamaan wc-paperia itse. Ei kiva.

Olen kalustanut asunnon maanläheisillä väreillä, ja asunnosta löytyy oikeastaan pelkästään ne perusasiat. Se on ollut ihan riittävä. Monta kertaa olen kyllä ajatellut, että pitäisikö asuntoon tuoda jotakin kukkaa tai taulua, mutta se on suoraan sanottuna jäänyt.

Viime keväänä vuokrasin Helsingin Lauttasaaresta ison kolmion yhdeksi yöksi, ja se asunto oli kolkko! Kalusteita oli viety pois ja asunnossa kaikui. Asunto ei ollut kovin kodikas. 

Airbnb-asunnolta odotetaan hotellitasoista siisteyttä ja kodin toimivuutta. Näin ollen asunnon olisi hyvä olla mahdollisimman kodin kaltainen. Liika tavarakaan ei ole hyvä juttu.

Jotkut vuokraavat Airbnb-asuntoa joissa itse asuu. Tämmöistä olen kerran vuokrannut myös Helsingin Lauttasaaressa. Vuokraemäntä taisi olla lentoemäntä, joten sen takia hän pystyi vuokraamaan asuntoaan pidempiä aikoja, hänen itse ollessa työreissussa. Asunnossa oli luonnollisesti hänen kaikkia henkilökohtaisia tavaroitaan, enkä ymmärrä miten joku uskaltaa vuokrata omaan asuntoaan näin. Jos vuokraajina olisi ollut ne Romanialais-Unkarilaiset naiset jotka kerran majoittui minun Airbnb-asunnossa, niin varmasti olisivat vieneet kaiken tästä lentoemännän asunnosta, kun kerran veivät minulta hunajapurkinkin.

Lentoemännän asunto oli toki hyvinkin kodikas, mutta helpomalla pääsee varmasti kun ei jätä vuokrattavaan asuntoon liikaa tavaraa.

Olen muuten laittanut tähän omaan Airbnb-asunnon vaatehuoneeseen lukon, jossa säilytän liinavaatteita ja muuta tavaraa. Tänne ei ole vierailla pääsyä ja voi itse olla turvallisemmin mielin kun tietää, että omat henkilökohtaiset tavarat ovat lukkojen takana.

Kahvia ja teetä olen pitänyt keittiönkaapissa vieraita varten. Tämä on aika perusjuttu, ja omankin kokemuksen mukaan vuokraajat tarjoavat vierailleen kahvia ja teetä. Sokerikin toki löytyy ja yleensä myös hunajaa. Myös kaikki perusmausteet tulee olla asunnosta.

Airbnb-asunto vuokrataan monesti siksi, että on mahdollisuus tehdä itse ruokaa ja voi säästää ruokakuluissa, kun ei joka ilta tarvitse lähteä ravintolaan syömään. Osta siis myös öljyä ruoanlaittoa varten. Pippurin ja suolan lisäksi olen ostanut yrttisuolaa, currymaustetta, jotakin yleismaustetta.. Ei ole mukavaa joutua itse ostamaan kokonaista öljypulloa parin yön majoittumisen takia, joten tämän takia vuokraemännän tai – isännän on huolehdittava tästä.

Ikeasta olen ostanut asuntoon aterimet, lasit ja lautaset. Keittiöstä löytyy kaikki mitä ruoanlaittoon voi tarvita, ja se on syytä pitää mielessä kun kalustaa Airbnb-asuntoa. Paistolastat ja kapustat löytyvät aivan kuten keittiössä normaalistikin.

Keittiössä on kaikki mitä Airbnb-vieras tarvitsee

Kohtaaminen asukkaan kanssa ja avaintenluovutus

Olen aina toivottanut vieraan lämpimästi tervetulleeksi. Sanon aina, että ”ollaan yhteydessä kun majoitusajankohtasi lähenee”. Viestiä laitan päivää-paria ennen vieraan saapumista ja sovin kellonajan koska asunnolla tavataan. 

Yleensä juttelen hetken vieraiden kanssa ja näytän asuntoa ja mitä mistäkin löytyy ollakseni kohtelias. Autan asukkaita jos tarvitsevat apua, kuten bussiaikataluissa tai reiteissä. Suurin osa ei kuitenkaan pyydä mitään apua, koska netti on keksitty. Netti sisältyy vuokrauksen hintaan, ja netti tulee kyllä olla jos meinaa saada hyviä arvosteluita. Sanon vieraille aina, että olen tavoitettavissa jos vain tarvitsevat apua jossakin.

Tähän väliin pieni tarina vuokraamastani Pariisin asunnosta Airbnb:n kautta. Majoituimme täälllä viikon verran, ja yksi ilta kun saavuimme asunnolle emme saaneet asunnon ovea millään auki. Avain meillä toki oli, mutta ovi näytti olevan jotenkin jumissa. Yritimme saada ovea auki varmaankin puoli tuntia, mutta ei se ovi auennut. Myös naapuri huomasi tilanteen ja tuli auttamaan meitä. Kello oli muistaakseni noin 23.00, joten päätimme tietysti olla yhteydessä asunnon vuokraajaan. Asunnon vuokraaja ei ollut heti tavoitettavissa vaan puhelu meni vastaajaan. Hän oli onneksi kirjoittanut ylös serkkunsa puhelinnumeron Airbnb:n kautta, joten soitimme serkulle. Naapuri auttoi meitä soittamalla omalla puhelimellaan ja puhumalla ranskaa.
Serkku sai tavoitettua asunnon omistajan joka sitten kertoi, että ovi temppuilee välillä. Hän kertoi taktiikan miten ovi saadan auki, ja sehän aukesi sitten loppuviimein. Oli muuten aika hauska keissi näin jälkeenpäinkin ajateltuna. 🙂

Jutun pointti on kuitenkin se, että täytyy olla joku langan päässä joka voi tarvittaessa auttaa vieraita. Ei sitä aina heti pääsee vastaamaan puhelimeen samalla minuutilla, mutta jos haluaa vuokrata asuntoa Airbnb:n kautta, on siinä myös vastuita. On hyvä olla joku henkilö tavoitettavissa siinä kaupungissa jossa asuntoa vuokrataan. Itse kirjoitan tätä blogikirjoitusta aurinkoisesta Joensuusta, mutta vuokra-asunto on Tampereella. Nainen joka käy välillä siivoamassa asuntoa on Tampereella, ja hän auttaa tarvittaessa hätätilanteessa. Toki itsekin autan puhelimen välityksellä.

Eilen laitoin vieraille viestiä, että toivottavasti ovat viihtyneet asunnolla ja voivat lähteä ihan rauhassa huomenna maanantaina, kiire ei ole. 
Pyrin aina laittamaan jonkin tervehdyksen vieraille – se nostaa arvosteluiden laatua. Liian tungetteleva ei varmasti kannata olla, se ei taida sopia suomalaiselle luonteelle. Sisäänkirjautumisajaksi olen laittanut klo. 15.00, ja uloskirjautumisajaksi klo. 12.00. Mikäli asuntoon ei heti ole tulossa seuraavaa vierasta, niin asukkaat saavat luonnollisestikin olla pidempään. Avaimet olen pyytänyt jättämään pöydälle.

Näillä eväillä olen saanut pelkästään huippuarvosteluja Airbnb:ssä!

Alla muistilistaa sinulle, joka haluat vuokrata asuntoasi Airbnb:n kautta. 


  1. Osta asuntoon uudet lakanat ja pyyhkeet. Lakanat voivat olla Ikean, pyyhkeet suosittelen ostamaan jostakin muualta.
  2. Siistit petivaatteet. Ei nuhjuisia liian pieniä ja käytettyjä tyynyjä ja peittoja. Näitä saa edullisesti monestakin kaupasta, joten panosta näihin.
  3. Siivoa asunto joka vieraan jälkeen. Puhtaus on ehkä suurin tekijä hyviin arvosteluihin.
  4. Shampoo, hiustenhoitoaine ja suihkusaippua kylppäriin. Myös käsienpesusaippua.
  5. Mausteita ja öljyä keittiöön! Tarvikkeet peruskokkailuun on löydyttävä asunnosta, myös muutakin kuin pippuri ja suola. Folio ja voipaperi kuuluvat myös perusvarusteluun.
  6. Tarjoa vieraile kahvia ja teetä (ja valitettavasti myös sokeria).
  7. Sängynpeite luo siistiä tunnelmaa asuntoon.
  8. Tavoite ei ole saada asuntoa näyttämään mahdollisimman halvalta tehdyltä Airbnb-asunnolta, vaan mahdollisimman laadukkaalta. Pienet yksityiskohdat huomataan. Ikeaa voi asunnossa olla kuten minullakin on (sänky, lakanat), mutta se näyttää siltikin aika laadukkaalta – vai mitä sanoisit?
  9. Muista ottaa vakuutus majoitustoimintaa varten.
  10. Saatoin unohtaa jonkun asian – voit kysyä multa apua ja neuvoa kommenteissa.Airbnb-asunto Tampereen keskustassa

 

Tsemppiä Airbnb-vuokraukseen!

-Sanna

 

Jaa postaus