Mitkä ovat sinun unelmat?

Miksi vihaan perjantaita?

Kuulutko sinä niihin ihmisiin jotka rakastavat perjantaita, vai kuulutko ihmisiin jotka pitävät perjantaita yhtenä päivänä muiden joukossa? Mietitkö viikon alussa, että ”taas maanantai, viikon huonoin päivä”, ja mietitkö keskiviikkona, että ”jess, kohta on jo taas perjantai ja viikonloppu”.

Jos vastasit yllä oleviin kysymyksiin myöntävästi, niin haluaisin haastaa sinut miettimään sitä, miksi sinä tykkäät perjantaista ja viikonlopusta niin paljon?

Kyllä minäkin tykkään perjantaista, ei siinä mitään. Tykkään perjantaista ja viikonlopusta mm. siksi, että saan tehdä töitä rauhassa eikä puhelin soi. Myöskään mieheni puhelin ei soi, ja sehän soi yleensä vielä enemmän kuin oma puhelimeni. Viikonloppuisin saa siis paljon aikaiseksi.

Mutta tarkoittaako viikonloppu sinulle sitä, että pakenet töitä ja muuta elämää niin, että elämä vasta alkaa kun perjantaipäivä saapuu? Olisiko mukava elää elämää niin, että myös kaikki muut päivät tuntuisivat yhtä hienoilta?

Niin sanotusta oravanpyörästä lähteminen ei kuitenkaan ole helppoa. Itselleni kävi onnenpotku vuonna 2012, kun sain työtarjouksen toisesta yrityksestä johon päätin tarttua. Lähdin hyvästä työpaikasta, mutta silti päätin lähteä. Vaihdoin työtä, koska työ jota minulle oli tarjottu antoi minulle enemmän vapautta. Ja sitähän se todellakin antoi. 

Vain puoli vuotta myöhemmin irtisanouduin tästä toisesta työstä, koska se oli suoraan sanottuna virhe. Itse työ ja alanvaihdos oli virhe.  En viihtynyt uudessa työssäni ollenkaan, ja se oli kaikkea muuta kuin mitä minulle oli luvattu. Olin perustanut toiminimen myös vuonna 2012, ja tämän toisen työn loputtua jäin tekemään erilaisia myynnin- ja markkinoinnin tehtäviä toiminimen kautta. Tästä lähti minun onnenpotku ja todellinen vapaus, sillä sille tielle jäin.

Kaikille yrittäjyys ei kuitenkaan tarkoita vapautta. Monet kokevat yrittäjyyden selviämisenä ja voi luoja, niin olen minäkin kokenut mutta se on taas eri stoori.. Joillekin se ihan perustyö voi tarkoittaa vapautta. Minun mielestäni vapautta on kuitenkin saada tehdä sitä mistä oikeasti tykkää, ja saa siitä sellaisen rahallisen korvauksen johon on oikeasti tyytyväinen. Vapaus on sitä, että sinä voit määrittää mitä teet ja milloin teet. Vapaus ainakin minulle tarkoittaa sitä, että minulla on jokainen elämän osa-alue omissa käsissäni. Kukaan ei muuten päätä niinku yhtään mitään mun puolesta – kaiken on lähdettävä minusta itsestäni. Nyttekin on kiva, kun voin yöpaidassa kirjoitella tätä blogitekstiä ja kello on kohta 10.00 aamupäivällä. Yritän tässä saada itseäni hereille samalla kun kirjoittelen. Meidän piti huomenna lähteä kotikaupunkiini Kokkolaan, mutta siirrettiin lähtöä, koska halutaan istua nenät kiinni läppäreissä koko perjantaipäivä. Ihana työpäivä siis tiedossa! Ja oikeasti tarkoitan sitä – rakastan tehdä sitä mitä tällä hetkellä teen!

Minkälainen työpiste sinulla on?
Ostin viikko sitten uuden työpöydän, ja tuossa se nyt on. Blogaajat asettelevat yleensä kaikkea hienoa kuvaan ja näpsivät hyviä kuvia, mutta minä en ole kyllä ehtinyt tehdä kumpaakaan vielä. 🙂

 

On meillä kotona toki muutama pinttynyt tapa liittyen viikonloppuun, kuten pizzaperjantai. Lisäksi monet ystävät ovat vapaalla viikonloppuisin ja varsinkin näin kesäisin on mukava käydä terassilla välillä, hih. Ja koska ystävät eivät pääse terassille keskellä viikkoa, on viikonloppu sen takia välillä ihan kiva juttu. 

Elämä voi olla juuri sitä mitä sinä haluat. Joskus täytyy rohkaistua ja tehdä niitä muutoksia jotta elämänlaatu voi parantua. Elämä kantaa kyllä läpi haasteiden ja kompromissiratkaisuja voi tehdä.

Kysy vielä itseltäsi:

Haluaisitko enemmän vapaa-aikaa, mutta töiden takia et sitä saa? Oletko miettinyt voisitko tehdä lyhyempiä päiviä töissä jolloin sinulle jäisi enemmän vapaa-aikaa? Toki palkka pienenee hetkellisesti, mutta kumpaa pidät tärkeämpänä?

Olen muutamille ihmisille ohjeistanut, että tekevät lyhyempää päivää töissä ja siinä sivussa alkavat rakentamaan omaa liiketoimintaa. Lyhyempi päivä mahdollistaa lisätunnit oman yrityksen rakentamiseen ja ennen kaikkea oppimiseen. Harva liiketoiminta ottaa niin lentävän lähdön, että voisit heti saada siitä palkkaa. On opittava ja maksettava ”oppirahoja”. Palkkioksi siitä, että olet opiskellut liiketoimintaa ja samalla rakentanut omaa bisnestäsi, voi sinulla muutamien vuosien päästä olla työpaikka josta olet aina haaveillut. Voit vihdoin irtisanoutua työstä josta et pitkään aikaan ole ollut innostunut.

Kun puhun oppimisesta niin sillä tarkoitan sitä, että toiminimen perustaminen on vasta pieni raapaisu yrittäjyyden aloittamiseen. Ne ketkä opiskelevat omaa alaansa eniten ja ne jotka opiskelevat itsensä kehittämistä eniten, yleensä ovat myös niitä jotka pärjäävät. (Sama pätee palkkatyöhön: ne ketkä opiskelevat ja haluavat kehittyä, monesti myös ovat niitä jotka saavat ne ylennykset.) Uskon, että monet yrittäjät jättävät tämän vaiheen väliin. Niin elämä kuin yrittäminen on jatkuvaa muuttuumista ja kehittymistä. Vaikka olisitkin iäkkäämpi ihminen, pätee samat lainalaisuudet myös sinulle. Ei kannata sanoa, ettet voi tai ettet jaksa. Silloin kannattaa mieluummin astua syrjään.

Itse teen paljon töitä sen eteen, että saan elää elämää jota itse haluan. Mikään ei tule ilmaiseksi, ei todellakaan.

Jos kuitenkin sinusta tuntuu, että sinulla on elämä vain viikonloppuisin, niin olisiko aika tehdä muutos?
Ehkä on, ehkä ei – sinä päätät sen.

Nykyisin en enää odota perjantaita enkä viikonloppua. Kaikki muut päivät ovat ihan yhtä hyviä!

Sanna

Jaa postaus