Sanna Kinanen Bisnesnainen

Mistä saada lisätuloja – OSA 2

Kirjoitin tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa siitä, miten minä olen raivannut tieni lähihoitajasta bisnesnaiseksi. Jos siis et ole vielä lukenut ensimmäistä osaa, niin käythän lukemassa sen täältä.

Moni meistä haluaa saada lisää rahaa ja kerron sinulle konkreettisia ideoita mistä ja mitä tekemällä voit saada lisää rahaa itsellesi.

Karkeasti ottaen on kaksi asiaa jota voit tehdä vaurastuaksesi: voit joko karsia kuluja niin, että talous jää niin paljon ylijäämäiseksi, että rahan voi sijoittaa eteenpäin. Tai sitten voit hankkia lisätulon itsellesi, että voit sijoittaa nämä lisätulot eteenpäin. Molemmat asiat tähtäävät siis loppupeleissä samaan: tavalla tai toisella olisi pyrittävä sijoittamaan rahaa johonkin, josta saisi edes vähän tuottoa, jotta se rahasumma voi kasvaa.

Tottakai on myös se mahdollisuus, että yksinkertaisesti tienaa hyvin eikä sijoita rahaa eteenpäin, mutta pelkkä tienaaminen ei kerrytä sellaista varallisuutta, josta voisi saada tuottoa myös tulevaisuudessa.

Eikö kuitenkin kuulostaisi ihan kivalta, että joku päivä sinulle tulee rahaa niin, että saat sen ylimääräisenä kaikkien muiden tulojen päälle? Tai jopa niin, että elät niillä rahoilla jotka olet joskus vuosia aiemmin päättänyt sijoittaa? On tärkeä tietää, että jos rahaa saa lisää, niin sen myös kuluttaa helposti ellei muuta suunnitelmaa ole. Voit ottaa nämä ideat vapaasti käyttöösi ja tehdä omilla rahoillasi mitä ikinä haluat. Jos kuitenkin haluat alkaa kasvattamaan omaa varallisuuttasi (omaisuutta), niin silloin haluat miettiä tarkoin mihin laitat sen rahan, jonka voit tienata esimerkiksi seuraavilla tavoilla!

Aloitan listaamalla 2 työtä, josta useampi yrittäjänainen olisi valmis maksamaan.

1. SOME

Ensimmäisenä yksi parhaista vinkeistä, ainakin omasta mielestäni. Itse rakastan sosiaalisen median maailmaa, koska se mahdollistaa niin paljon! Tässä parhaat vinkit siihen, miten kuka tahansa voi tienata somessa.

Ylläpidä yrityksen some-tiliä. Usea yrittäjänainen oli vastannut, että he olisivat valmiita maksamaan jollekin siitä, että heidän some-tilejään ylläpidettäisiin. Toisin sanoen, he etsivät ihmisiä, jotka mm. hoitaisivat Facebook- ja Instragram tilejä. Mitä tässä työssä tarvitsee osata?
Omasta mielestäni tässä työssä tarvitsee tietysti osata käyttää some-tilejä ja jos ei osaa, niin sen voi opetella helposti. Ulkoistan tietyissä asioissa somea myös itse, ja sen perusteella voin kertoa, ettei tärkein asia ole se mitä jo osaa vaan se, mitä haluaa oppia ja kuinka valmis on tekemään.

Toinen asia mikä on hyvä ottaa huomioon on se, että jos päivittää jonkun toisen yrityksen/ihmisen some-tiliä, niin silloin on hyvä olla kiinnostunut kyseisestä alasta jolla yritys toimii.

”Jos pystyt näyttämään jollekin yritykselle, että ottamalla sinut töihin yritys saa lisää asiakkaita, ei ole mitään syytä miksi et saisi paikkaa.”

Jokaisella meistä on osaamista, on se sitten ompelutaito, valokuvaaminen, asiakaspalvelussa loistaminen tai yrityksen kehittäminen, jokaisella on jotakin mitä he osaavat. Tätä osaamista voidaan kehittää kokoajan lisää. Älä siis vähättele omia kykyjäsi ja osaamistasi. Jos olet intohimoinen jonkin asian suhteen, ei ole mitään syytä miksi et voisi tehdä sillä rahaa.

Jos et halua ylläpitää jonkun toisen some-tiliä, niin perusta oma! Suuret ryhmät Facebookissa tekevät rahaa sillä, että ryhmässä on paljon jäseniä joille voidaan mainostaa. Yritykset siis maksavat siitä, että he pääsevät mainostamaan jotakin heidän tuotettaan tai palveluitaan näissä ryhmissä. Yritykset myös maksavat siitä, että he saavat järjestää arvontoja näissä isoissa Facebook-ryhmissä.

Oletko siis intohimoinen koiraharrastaja? Löytyykö sinulta kiinnostusta kosmetiikkatuotteisiin?
Tai kenties tykkäät kokkailla ja voisit jakaa reseptisi myös muille? Oli kiinnostus mikä tahansa, sillä voi aina tehdä rahaa. Tärkeintä on se, että sinulta löytyy halua ja sinnikkyyttä kasvattaa ryhmää. Ja jos et halua tehdä omaa ryhmää, niin myy oma kiinnostus yritykselle ja yritys maksaa sinulle siitä, että autat heitä erilaisissa asioissa.

Esimerkki henkilöstä joka harrastaa ratsastusta: Tämä henkilö käy tallilla joka viikko ja tietoa on kertynyt hevosista ja ratsastuksesta jo vuosien ajalta. Tämä henkilö voisi kääntää osaamisensa rahaksi niin, että lähestyisi yritystä ja kertoisi, mitä sisältöä hän voisi luoda tälle yritykselle ja miten hän uskoo, että näin tekemällä yritys saisi lisää asiakkaita.

Hän voisi myös kertoa, että kukaan muu yritys ei tee tämäntyyppistä sisältöä ja sen takia tämä yritys voisi erottua joukosta hyvin. Sisältö mitä tämä henkilö tarjoaisi olisi esim. erilaisia hevoskuvia, erilaisia hevosaiheisia mietilauseita, videoita hevosista tallilla, infovideoita hevosen hoidosta tai ratsastuksesta. Hän myös kirjoittaisi erilaisiin hevosaiheisiin ryhmiin aina välillä ja saisi tätä kautta lisää potentiaalisia ostajia yritykselle.

Mitä luulet, voisiko oman osaamisen ja omista kiinnostuksen kohteista tehdä rahaa esimerkiksi tällä tapaa? Voin kertoa, että tuolla on yrityksiä jotka ovat valmiita maksamaan tästä.

Mistä saada lisää rahaa?

2. SISÄLLÖNTUOTANTO

Sisällöntuotanto liittyy äskeiseen aiheeseen, mutta monet yritykset etsivät sisällöntuottajia esimerkiksi seuraavanlaisiin asioihin: blogikirjoitusten tekeminen, tuotekuvausten kirjoittaminen,
sisällöntuotanto nettisivuille, tekstin kääntäminen kieleltä toiselle, tekstin oikolukeminen…
Tässä vain muutama esimerkki.

Jälleen kerran on mielestäni tärkein asia se, että on kiinnostunut siitä aiheesta mistä tekee sisällöntuotantoa. Itselläni ei ole lapsia (ainakaan vielä), joten sen takia olen välillä etsinyt ihmisiä tekemään sisällöntuotantoa lapsiin liittyvistä aiheista, koska minulla on yritys joka toimii sillä alalla. Olen siis maksanut toiselle siitä tiedosta mikä minulta on puuttunut. Aina ei tietenkään tarvitse olla niin, että yritys joka sinut palkkaa ei tietäisi aiheesta: kun pyörittää yritystä tekemistä on niin paljon, että osa asioista kannattaa ulkoistaa.

Sisällöntuotantoa varten ei tarvitse myöskään olla kympin oppilas äidinkielessä, aloittaa voi varmasti ja kehittyä matkan varrella. Lisäksi omaa tekstiä voi lukea useaan kertaan ja pyytää toista henkilöä oikolukemaan sen tarvittaessa. Esimerkiksi oma mieheni pyörittää hakukoneoptimointia tekevää yritystä, ja he ostavat artikkeleita yksityishenkilöiltä. Koska teksti ei tule suoraan yrityksen sivuille, eikä edes lähellekään asiakkaiden omia sivuja, ei vaatimustaso ole se, että täytyy olla äidinkielen opettaja. Suurin osa ihmisistä Suomessa osaa kirjoittaa sellaista tekstiä, joka kelpaisi hyvin monelle yritykselle. Ei siis pidä heti alkuun olla liian kriittinen vaan kokeilla ja antaa muiden päättää, onko oma osaaminen riittävää.

Jos puhut jotakin toista kieltä sujuvasti, saattaa sinulle silloin olla töitä tiedossa. Tässäkin on jälleen kerran työ, jota olen itsekin tehnyt. Melkein unohdin, että olen itsekin mm. kääntänyt nettisivut kieleltä toiselle, vaikka en olekaan ammattikääntäjä. Kaikki yritykset eivät halua palkata käännöstoimistoa tekemään käännöstä, koska käännettävä teksti ei välttämättä ole vaikeaa sanastoa. Suomessa opiskellaan yleensä paljon kieliä ja esim. englanninkieli on pakollinen kouluissa.

Voit siis tarjota omaa osaamistasi yrityksille, jotka tarvitsevat käännösten tekemisessä apua.

”LUOMALLA ARVOA MUILLE, OLET ARVOKAS ITSE”.

Ennen kuin jatkan ideoiden jakamista, haluan sanoa muutaman sanan siitä mikä oikeasti on tärkeää: Jos pystyt tuomaan arvoa yritykselle, on sinulle kysyntää.

Mitä arvon luominen on?

Arvon luominen on sellaista tekemistä joka jollakin tapaa hyödyttää yritystä. Arvon luominen on ihan pelkästään jo sitä, että kun minä entisenä lähihoitajana kävin kotikäynnillä ikäihmisen luona, loin arvoa kahteen suuntaan: loin arvoa asiakkaalle ja loin arvoa yritykselle jossa olin töissä. Tästä arvon luomisesta minulle maksettiin lähihoitajan palkka. Lähihoitajana minua siis arvostettiin sen verran, että nettopalkkani liikkui jossain 1800 euron paikkeilla (välillä yli välillä alle, riippuen lisistä).

Sairaanhoitajia arvostetaan pikkuisen enemmän palkan muodossa, mutta ovathan sairaanhoitajat opiskelleet enemmän. Kuitenkin se asia miksi sairaanhoitaja saa enemmän palkkaa liittyy arvon luomiseen: sairaanhoitajalla on enemmän tietoa jonka yritys voi hyödyntää, joten siitä tiedosta myös maksetaan enemmän. Olen myös kirjoittanut aiemmin blogeissani siitä, että tieto onkin se asia, jolla raha loppupeleissä tehdään.

Jokainen meistä on arvokas ihminen. Erilaisia töitä vaan arvostetaan eri tavoin ja se näkyy palkassa. Mielestäni ihmisarvoa ei voida mitata, se on kaikilla sama. Mutta työssä arvoa mitataan. Jos työ on luonteeltaan sellainen, että olet helposti korvattavissa, ei palkka sellaisessa työssä ole niin suuri. Jos työ on taas luonteeltaan sellainen, että jos sinä lopetat ja se vaatii yritykseltä isoja ponnisteluita korvata sinut, on silloin palkkasi suurempi.

Markkinat määrittelevät sen, mikä on palkkasi taso. Jos on paljon ihmisiä jotka haluavat opiskella tradenomeiksi, ei tradenomien palkka tule paljoa nousemaan. Jos taas ala on sellainen, että on pula tekijöistä, voi palkkasi silloin olla suurempi. Mitä helpommin ihminen on koulutettavissa johonkin työhön, sen pienempi palkka sillä alalla yleensä on.

Koska olen ollut töissä lähihoitajana niin tiedän, että tilalleni saatiin helposti toinen tekijä. Vaikka olinkin todella hyvä työssäni ja minusta pidettiin, ei se näkynyt suoraan palkassani. Tosiasia oli kuitenkin se, että jos päätän ottaa lopputilin, niin minun tilalle saadaan toinen hoitaja täyttämään paikkani. Ei tietenkään ole sanottua, ettetkö sinä onnistuisi olemaan jossakin yrityksessä niin korvaamaton, että sinulle halutaan näyttää se myös palkan muodossa, mutta näitä tarinoita kuulee harvemmin.

On siis tärkeä ymmärtää, että luomalla todellista arvoa muille, olet itsekin arvokas! Mitä enemmän teet asioita eri tavalla, sen vaikeampi sinua on korvata. Sen todennäköisemmin sinulla on työpaikka myös jatkossa.

Jos taas pystyt tuomaan sellaista arvoa yritykselle, jota he eivät ehkä ole tajunneet itse miettiä, voit silloin olla todella arvokas jollekin yritykselle. Vaikkapa some-tilejä päivittämällä. On kuitenkin tärkeä olla sekä kriittinen että rehellinen itselleen omasta arvostaan työssään.

Samalla tavalla kun luomme arvoa yrityksille/pomolle, niin yritykset luovat arvoa asiakkaille. Itse olen luonut arvoa asiakkaille ravintola-alalla, verkkokaupan kautta ja tällä hetkellä valmentajana. Ravintola-alalla en luonut riittävästi arvoa muille, ja yritys päädyttiin myymään kannattamattomana. En siis osannut luoda arvoa niin, että asiakkaita olisi käynyt tarpeeksi. Verkkokaupassa loin arvoa myymällä tuotteita. Onnistuin luomaan riittävästi arvoa asiakkaille ja sain yrityksen menestymään. Nyt luon arvoa muille valmentajana ja siinä, että autan muita ihmisiä samaan rahaa. Tällä tavoin olen myös onnistunut luomaan arvoa muille niin paljon, että asiakkaita riittää.

Tärkein oppi tästä olkoon siis se, että kuka tahansa meistä pystyy tekemään asioita jos luomme riittävästi arvoa. Arvon luominen ei katso taustoja eikä välttämättä koulutusta. Koulutustaustaa voi varmasti käyttää hyödykseen arvon luomisessa, mutta arvon luominen ei ole sitä, että opiskellaan ja mennään töihin. Todellisen arvon luominen on sitä, että kun ollaan opiskeltu me menemme oikeasti tekemään sillä tiedolla ja taidolla asioita, joita muut eivät vielä ole tehneet tai teemme asiat paremmin kuin muut ovat ne aiemmin tehneet. Jokainen meistä voi siis luoda sellaista arvoa josta voi saada itselleen vaikkapa lisätulon tai kokonaan uuden työn!

3. AFFILIATE-SIVUSTO

Tämä on jälleen yksi suosikeistani! Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointia voi kuka tahansa tehdä. Affiliate markkinointia varten sinulla on hyvä olla nettisivut, mutta sekään ei ole pakollinen.

Mitä Affiliate markkinointi oikeastaan on? Affiliate-markkinoinnilla tarkoitetaan sellaista toimintaa, jossa suositellaan jonkun toisen henkilön tuotteita tai palveluita. Sinulla itselläsi ei siis tarvitse olla mitään myytävää, senkun suosittelet toisen tuotteita ja ansaitset siitä rahaa. Tietysti en nyt tarkoita, että ”affimarkkinointia” voi tehdä ihan tuosta noin vaan. Kyllä tämäkin tapa ansaita vaatii hieman paneutumista asiaan.

Affiliate-markkinointia tekevät esimerkiksi monet vertailusivustoja pyörittävät yritykset. Kun menet vertailusivustolle, vaikkapa kahvinkeittimiä vertailemaan, painat linkkiä ja päädyt ostamaan Moccamasterin kahvinkeittimen, saa vertailusivusto palkkion siitä, että teit oston alunperin heidän sivuilla vierailemalla.

Yksi iso ja suosittu affiliatesivustoja on paljon telkkarissa mainostava Trivago. Jos siis menet ostamaan trivagon sivuilta hotellin saa trivago siitä palkkion. Trivago tekee affimarkkinointia ovelasti, sillä he eivät itse listaa hotelleja suoraan, vaan jos etsit hotellia heidän kauttaan, päädyt yleensä menemään ensin heidän kumppaninsa sivulle, kuten vaikkapa Bookingin sivuille tekemään varsinaisen varauksen. Trivago siis vaan listaa hotellit ja vertailee hintoja, kuten heidän mainoksessaan sanotaan. Näin ison affiliate-sivuston tekeminen vaatii kyllä jo paljon rahaa, mutta affimarkkinointia voi tehdä pienemmässäkin mittakaavassa.

Tarkoituksena on siis myydä jotakin, mistä voi saada provision. Aika moni yrittäjä on jälleen kerran valmis antamaan siivun omasta tulostaan jollekin, joka hoitaa myyntiä. Myynti onkin arvostettu taito, sillä myynti on se asia mikä tuo mille tahansa yritykselle rahaa. Tämän takia erilaisia kumppanuuksia arvostetaan, sillä myynti on yrityksessä yleensä se haastavin osuus, mutta myös usein se tärkein.

Voit siis tehdä affiliate markkinointia esimerkiksi seuraavanlaisesti:

Perusta omat nettisivut ja tuota niihin sellaista sisältöä joka sinua kiinnostaa. Tässä pätee samat säännöt kuin kohdassa 1: valitse sellainen asia, joka sinua jaksaa kiinnostaa.

Voit asentaa erilaisia mainoksia sivuille jo heti aloituksesta, ja aina kun joku painaa sivuillasi olevaa mainosta ja ostaa tuotteen, myös sinä saat tuloja.

Todella moni bloggaaja hyödyntää sivujaan affiliate-markkinointiin eri tavoin: heillä saattaa olla mainoksia blogissaan sekä yhteistyötahojen kanssa tehtyjä postauksia. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä julkiseksi blogihahmoksi, vaan affiliate-markkinointia varten riittää sivut, jossa on mielenkiintoista tekstiä jota ihmiset haluavat lukea. Mitä enemmän ihmiset lukevat, sitä enemmän saat myös tuloja. Tässä pätee siis matematiikka: mitä enemmän liikennettä sivuillasi, sitä enemmän mainokset saavat myös klikkauksia. Aina jollakin ihmisellä on ostohousut jalassa ja silloin myös sinäkin tienaat.

Rakennan tällä hetkellä itse muutamia affiliate-sivustoja, joista yhdessä ala on minulle todella kaukainen. Kartoitin kuitenkin kilpailutilannetta ja joskus parhaat ideat löytyvät aloilta, jotka ei ihan heti tule mieleen. Halusin myös valita sellaisen alan, jossa kilpailutilanne oli minulle hyvä, eli tarkoittaa sitä, että voin voittaa kilpailun helposti.

Jos mietit affiliate-sivuston perustamista, niin tärkein on se, että saat sivuille paljon tekstiä! Sivut joissa on paljon tekstiä näkyvät Googlessa paremmin. Koska ihmiset etsivät Googlesta tietoa niin haluat, että myös sinun sivut siellä näkyvät. Affiliate-sivuston tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta toisaalta se on aika helppoa. Nettisivuihin menee hieman rahaa ellet osaa tehdä niitä itse, mutta sivujen eivät tarvitse olla kalliit. Jos budjettisi on pieni, niin ota aloitteleva koodariopiskelija tekemään sivut, tai toinen vaihtoehto on opetella koodausta itse, ja tehdä omasta koodaustaidostaan lisätulo 🙂 Tämäkin on aika kysytty taito tänäpäivänä. Pääasia kuitenkin on, että saat tekstit sivuille.

Voit myös saada palkkiota siitä, että mainostat omalla henkilökohtaisella Facebook-sivullasi erilaisia tuotteita tai palveluita. Pääasia affiliate-myynnissä on se, että se johtaa kauppaan. Silloin kun tulee kauppaa myös sinun kassasi kilahtaa. Mielestäni todella reilua. Esimerkiksi itsellänikin on muutamia yrityksiä, joiden tuotteiden myynnistä voisin maksaa palkkioita muille.

Affiliatemyynti omilla sivuilla täytyy kuitenkin tehdä huolellisesti. Jälleen kerran on tärkeä luoda arvoa ensin. Ihmiset haluavat ostaa sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat luoneet heille jotakin arvoa. Harvemmin haluamme ostaa asioita ihan kylmiltään. Vaatekaupassa saatat haluta ostaa tuotteen sen takia, että myyjä oli sinulle todella mukava. Hän siis loi arvoa olemalla mukava ja auttoi näin ollen kaupan syntymisessä. Verkkokaupassa koet saavasi arvoa ja haluat ostaa juuri tietystä verkkokaupasta, sillä heillä on nopea toimitus. Verkkokauppa loi siis arvoa sinulle tällä kertaa nopeuden muodossa. Toiselta henkilöltä halutaan yleensä ostaa, jos tämä henkilö on jollakin tapaa antanut arvoa. Älä siis myy suoraan, vaan tee postauksia asiaan liittyen ensin. Tee sellaisia ilmaisia postauksia, jotka liittyvät aiheeseen ja jotka tuovat ihmisille jotakin informaatiota aiheesta. Sen jälkeen vasta tee postaus, jossa mukana on affiliate-linkki.
En suosittele erilaisiin Facebook-ryhmiin postaamista, sillä ne ovat tosi läpinäkyviä. Se, että ihminen haluaa rahaa ilman, että on luonut arvoa, ei yleensä saa monia ihmisiä ostamaan.

Yhteenveto affiliate-markkinoinnista on siis se, että on helppoa luoda jokin kanava missä sitä voi tehdä. Tietysti hankalin osuus on saada ihmisiä lukemaan, mutta hyvällä sisällöllä sinut varmasti huomataan! Affiliatemarkkinoinnissa liikkuu todella isot rahat, joten jos kiinnostuit asiasta, niin ei muuta kuin opiskele lisää ja laita hihat heilumaan!

Sitkeästi tekemällä, uskomalla itseensä, ei-luovuttamalla pääsee pitkälle!

4. VERKKOKAUPPA

Haluan kirjoittaa myös verkkokaupan tekemisestä, sillä verkkokauppaa voi tehdä niin monin eri tavoin. Verkkokaupan perustaminen ei tarkoita sitä, että sinulla tarvitsisi olla paljoa rahaa. Verkkokaupan voi itseasiassa aloittaa hyvin pienellä investoinnilla. Verkkokaupan perustaminen pienellä investoinnilla tarkoittaa sitä, että tarvitset rahaa nettisivuihin. Jälleen kerran, nettisivut on hyvä omistaa 🙂 Verkkokaupan nettisivut tarkoittavat tietysti hieman erilaisia sivuja, sillä nettisivuilta on voitava ostaa jotakin. Puhutaan pienimmillään muutaman sadan euron investoinnista, jos haluat hieman paremmat sivut, puhutaan 1000-2000 euron sivuista. Olen kuitenkin aina sitä mieltä, että on tärkeämpi aloittaa jostakin ja matkan varrella voi parantaa.

Aloitan verkkokaupasta kertomisen lisätulona drop shipping mallilla. Tämä siis tarkoittaa sitä, ettet itse omista varastoa, vaan tilaat tuotteet niiden varsinaiselta tavarantoimittajalta vasta sitten, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Et siis sido omaa rahaa verkkokaupan varastoon. Riskit ovat siis pienet ja lähinnä riski liittyy ajan käyttöön. Tiesitkö, että esimerkiksi Zalando myy osan tuotteistaan tällä tavalla? Kun tilaat Zalandosta tuotteita, lähtee tuote sen varsinaiselta toimittajalta ensin Zalandon varastolle, jossa Zalando pakkaa kaikki tilaamasi tuotteet yhteen laatikkoon. Sen jälkeen tilaus lähtee sinulle.

Toinen tapa tehdä verkkokauppaan tällä samaisella mallilla on se, että tuote tilataan sen toimittajalta suoraan asiakkaalle. Malli on siis sama kuin yllä, mutta tuote ei tule sinun kauttasi, sinun pakattavaksi ja uudelleen lähetettäväksi, tuote lähtee suoraan tehtaalta asiakkaalle.

On siis käytännössä mahdollista perustaa verkkokauppa ilman minkäänlaista varastointia, joka kuitenkin on iso kustannus verkkokauppatoimintaa.

Sosiaalinen media mahdollistaa niin paljon, että ahkeralla somettamisella voi myös luoda kauppaa jopa ilman, että siihen on käytetty rahaa. Toki markkinointirahan käyttäminen on varmasti jossakin kohtaa edessä, ja mitä nopeammin sen parempi. Jos kuitenkin on tiukkaa rahasta mutta löytyy halua tehdä, niin älä anna minkään olla esteenä.

5. OMALLA OSAAMISELLA YRITYKSEEN OSAKKAAKSI

Oletko koskaan ajatellut, että sinulla saattaisi olla myös sellaista osaamista, mistä jokin yritys voisi olla valmis antamaan sinulle osuuden yrityksestä?

Aina yrityksessä mukana oleminen ei tarvitse olla sitä, että siihen tarvitaan rahaa. Oman osaamisen ja ajan tarjoaminen voi olla vähintäänkin yhtä arvokasta. Aina yrityksellä ei ole varaa palkata henkilöä, mutta silti resurssit eivät riitä kaikkeen tekemiseen. Monet naiset ja myös miehet, ovat yksinyrittäjiä ja monet ottaisivat mieluusti kumppanin jonka kanssa yhdessä kasvattaa yritystä isommaksi. Tällöin riski sekä yrittäjälle että uudelle yritykseen tulevalle kumppanille on aika. Meneekö aika hukkaan vai onnistutaanko kasvattamaan yhteinen yritys? Hyvällä sopimuksella vältetään muut riskit.

Puhun jälleen kerran kokemuksesta, sillä keväällä päätin ottaa kumppanin mukaan omaan yritykseeni. Minulle suurin tekijä ei ollut raha vaan se, että haluan löytää niin sitoutuneen tekijän, joka haluaa kasvattaa yritystäni kanssani. Työntekijöitä saa helposti, mutta yrittäjähenkisiä ihmisiä on vähemmän. Tämä työ nimittäin vaatii tietysti yrittäjähenkisyyttä. On oltava pitkäjänteisyyttä eikä saa heti lannistua, jos kasvu ei olekaan odotettua. Tässä otetaan ikään kuin yrittäjän riski, kuitenkin ilman suurimpia riskejä. Mukaan tulevan henkilön ei tule olla taloudellisesti vastuussa ennen kuin yritys on sovitusti kasvanut. Silloin myös uuden henkilön otettava enemmän vastuuta. Alkuun ei siis kannata perustaa yhteistä yritystä, mutta sopimus siitä mitä nyt ja jatkossa tehdään on oltava.

Itsekin otin itselleni täysin tuntemattoman naisen mukaan ja tällä hetkellä omat tuntemukset ovat sellaiset, että tämä on paras asia jonka olen tähän yritystoimintaan liittyen tehnyt! Olen erittäin tyytyväinen siitä, miten yhteistyömme on lähtenyt käyntiin. Aina on opittavaa sekä minulla että toisella osapuolella, mutta kun asenteet ovat kohdillaan, on myös työn tekeminen pelkkää iloa!

Netti on mullistanut rahan tekemisen ja rahaa on saatavilla monista eri paikoista! Kun opiskelee ja paneutuu johonkin asiaan, oikeasti sitoutuu tekemiseen, niin lopputulos on yleensä hyvä. Monilla vaan saattaa innostus lopahtaa mikäli tulokset eivät heti näy. Tässä onkin yksi yrittämisen perusdilemma: harvemmin ne tulokset näkyvät ihan heti jos on aloittelija jossakin asiassa, mutta ne jotka tekevät sitkeästi onnistuvat varmasti!

Jaa postaus