"Valmennan ihmisiä vaurastumaan iästä, koulutuksesta ja nykytilanteesta riippumatta." Sanna Kinanen

On riski olla tekemättä mitään nyt

En muista missä näin tämän hienon ajatuksen: on riski olla tekemättä mitään. Ajattelin oitis, että kirjoitan aiheesta oman blogikirjoituksen. Tajusin nimittäin samalla, että noinhan minä itse ajattelen ja toimin: mielestäni ei ole riskialtista tehdä asioita. Kaikista suurimman riskin ottaminen olisi minulle sellainen tilanne, jossa jään paikoilleni.

Meitä on opetettu siihen, että asioiden tekeminen ja asioiden haluaminen vaatii riskien ottamista.
Osittain tämä on totta. Kun esimerkiksi sijoitan rahaa on se sitten sijoitusasuntoon, arvopapereihin, omaan tai muiden liiketoimintaan on siinä aina riski menettää se raha, jonka sijoitukseen laittaa kiinni. Mielestäni meidän tulisi kuitenkin puhua riskien minimoimisesta enemmän. Riskejä kun voi pienentää monellakin eri tapaa, kuten hyvällä tietämyksellä ja opiskelulla. Riskit pienenee mitä enemmän on tietoa ja osaa toimia sen tiedon mukaisesti.

MUSTA ON UUSI VALKOINEN

Ajatellaan kuitenkin hetki toisinpäin. Mitä jos onkin niin, että meitä on opetettu ”väärin” ja että oikeasti asian laita on se, että ottamalla hallittuja riskejä voimmekin todellisuudessa pienentää oikeita riskejä? Esimerkki: ajatellaan, että sijoitusasunnon ostaminen on riskialtista. Ollaan mieluummin ostamatta, koska on vaan liian suuri riski ostaa sijoitusasunto. Unohdetaan miettiä niitä omia eläkepäiviä; saanko minä oikeasti riittävästi tuloja, kun jään eläkkeelle. Onko eläke samalla tasolla vielä silloin, kun itse jään eläkkeelle? Tilannehan on näyttänyt huolestuttavalta jo hyvin pitkään. Pahin mitä tässä mallissa tapahtuu on se, että huomataan eläkkeellä, ettei rahat riitä ja liitytään pienituloisten, jopa köyhien eläkeläisten joukkoon. Pienituloisena eläkeläisenä on varmasti haastavampi ponnistaa taas eteenpäin. Ei varmasti mahdotonta, mutta haastavaa.

Toisenlainen ajattelu olisi tämä: ostan sijoitusasunnon nyt, sillä tällä hallitulla riskillä voin
turvata eläkepäiviäni. Pahin mitä tässä mallissa voi tapahtua: ostat asunnon, jota et saa vuokrattua etkä edes myytyä ainakaan samaan hintaan kuin millä ostit asunnon. Sinulle siis jää velkaa jota joudut itse maksamaan. Tähän kohtaan kuitenkin pari tärkeää huomiota: jos olet tehnyt kotitehtäväsi oikein, ostanut asunnon sellaiselta paikkakunnalta ja sijainnilta, että sen todennäköisesti menee vuokralle, ei sinulla pitäisi olla mitään hätää. Jos kuitenkin jostain syystä joutuisit myymään asunnon niin, ettet saisi omia rahojasi pois, on sinulla luultavasti vielä ihan hyvät mahdollisuudet ponnistaa ja rakentaa vaurautta uudestaan. Ei yhden takaiskun pitäisi kaataa koko maailmaa, kun asiat ollaan tehty oikein.

Kävin Nordnetillä vierailulla yksi päivä. Kiva oli tsekata paikat!

Toinen esimerkki

Jos sijoitat rahastoihin seuraavat 20-30 vuotta. Jopa pahimmassa tapauksessa sinulla on vähintään saman verran rahaa 20-30 vuoden päästä, kun mitä olet rahastoon lykännyt. Ainoa ”miinus” on nautinnon lykkääminen: laitat rahat mieluummin rahastoon kuin kuluttaisit tämän summan mihin tahansa muuhun. Eli siis vielä kerran: pahin tilanne on todennäköisimmin se, että sinulla tulee hetkellisesti ikävä tunne siitä, kun et voi kuluttaa rahojasi johonkin muuhun. Nautinnon lykkääminen on kuitenkin yksi vaurastumisen peruskulmakivistä, joten ainakin voit tietää, että olet oikealla tiellä.

Jos taas jätät sijoittamatta rahastoon ja käytät rahan heti johonkin muuhun, on pahin tilanne yksinkertaisesti taas se, että millä rahalla meinasit elää eläkkeellä? Millä rahalla aiot elää, jos tulee yllättävä tilanne omaan talouteesi, kuten irtisanominen? Moni ihminen menettää rahansa juuri silloin, kun tulee yllättävä tilanne omaan talouteen. Ei osata odottaa, että jotakin ikävää voisi tapahtua. Paras tilanne tässä mallissa lienee se, että saa nauttia heti niistä omista rahoistaan.

Konkreettiseksi malliksi ehdottaisin toimintapaa, jossa osa rahoista menee sijoitukseen, osa säästöön, osa käyttöön. Kaiken voi siis saada, kun budjetoi ne omat rahat oikein!

Ylläolevat esimerkit eivät ole sijoitusneuvoja, ne ovat omia mielipiteitäni.

Haluan siis herättää ajattelemaan sitä, että minkä suuruisen riskin otamme, ellemme tee mitään ja jäämme paikoillemme? Minkä suuruisen riskin otan, jos en ostakaan sitä seuraavaa valmennusta, josta voisin oppia todella paljon ja joka mahdollistaisi minulle vauraamman tulevaisuuden? Minkä suuruisen riskin otan, jos jään nyt vielä kerran pohtimaan enkä tee päätöstä?

Minun vastaus tähän on se, että se riski, jonka päättää ottaa sillä ettei tee asioille mitään on riski siitä, että oma elämä ei kehity. Kirjoitin edellisessä blogikirjoituksessani siitä, että elämässä ei ole vakiotilaa: elämä menee joko eteenpäin tai se menee taaksepäin. Sama teema jatkuu tässä kirjoituksessa eli totean vielä kerran: mielestäni on riski jättää ottamatta hallittuja riskejä, sillä silloin se suurin riski on siinä, että on elämä menee todellisuudessa taaksepäin.

ME KOEMME RISKIT ERI TAVOIN

Jokainen meistä kokee riskin eri tavoin. Se mikä on minulle pieniriskistä, ei välttämättä ole sinulle pieniriskistä. Riskit riippuvat siis myös omasta riskinsietokyvystä. Riskinsietokyky tarkoittaa esimerkiksi sekä henkistä riskinsietokykyä, mutta myös taloudellista riskinsietokykyä. Kaikki meistä eivät voi ottaa samanlaisia taloudellisia riskejä, eikä se ole tarkoituskaan. Riskit voidaan kuitenkin mitoittaa omaan elämään sopiviksi. Jotkut saattavat myös kokea riskit ahdistavina, joka taas voi johtua erilaisista turvattomuuden tunteen kokemuksista jo lapsuudessa. Jos riskien ottaminen pelottaa ihan lähtökohtaisesti, niin kannattaa tutkiskella itseään ja kysyä itseltään, että mistä ne omat pelot tulevat?

Elämme nyt hyvin uudenlaista aikaa jossa omasta mielestäni ”riskien” ottaminen nousee todella tärkeäksi. Riskin ottaminen voi loppupeleissä olla meidän kaikkien elämämme paras päätös, joten voisiko se olla sen arvoista? Mitä sitten, jos epäonnistuu, muiden mielipiteillä kun ei ole väliä. Minäkin olen epäonnistunut ja silti jatkanut matkaani eteenpäin.

Kannustan lukijoitani ottamaan niitä hallittuja riskejä ja pieniä tai suuria askeleita eteenpäin, oli se sitten rahaan, parisuhteeseen, omaan hyvinvointiin tai mihin tahansa muuhun sellaiseen liittyen, joka voi edistää sitä omaa elämää aidosti kohti parempaa.

P.S.Voit lisätä minut kaveriksi Facebookissa täältä: https://www.facebook.com/profile.php?id=1013247087

Jaa postaus