Kuinka ostaa asunto ilman omaa rahaa

Haaveissa sijoitusasunto, mutta ei varaa ostaa? Toimi näin!

Monet varmasti haaveilevat sijoitusasunnon ostosta, mutta esteenä on se ettei omat rahat riitä. Jos verrataan arvopaperisijoituksia ja asuntosijoitusta, asuntoihin tarvitaan aina suurempi sijoitettava pääoma, ja tämä voi tuoda päänvaivaa. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa, vaikka näyttäisi siltä etteivät omat rahat riitä. Tässä tulee hyvät vinkit siihen, kuinka voit ostaa sijoitusasunnon ilman omaa rahaa.

Kaikkihan lähtee meidän ajatuksista ja mindsetistä. Miten tämä mindset sitten tähän oikein liittyy? No, kerrompa.

Saatamme olla kasvaneet ympäristössä, jossa sijoittamisesta on puhuttu negatiiviseen sävyyn tai meillä saattaa olla erilaisia uskomuksia siitä kuinka pitäisi käydä 70v eläkeikään asti töissä. Tai meille on ehkäpä hoettu, että: ’turha unelmoida suuremmista asioista, koska joutuu kuitenkin pettymään’. Saatamme itsekin epäillä, ettei meistä olisi siihen tai ettei meillä ole mahdollisuuksia eikä varaa ostaa sijoitusasuntoa. Tämä kannattaa heti alkuun korjata, koska kaikki on mahdollista. Ajatuksia ja vääränlaisia uskomuksia voidaan muuttaa ja heti kun alamme uskoa että pystymme, me myös todella silloin pystymme.

Haluan sijoitusasunnon! Miten hankin rahoituksen?

Pankin bisnes on lainoittaa ja jos tilanteesi on kunnossa, pankki lainoittaa mielellään. Pääsääntönä on se, että pankki lainoittaa yleisesti ottaen 70% asunnon hinnasta, mutta riippuen asunnosta, jossain tapauksissa pankki suostuu lainoittamaan myös 80%. Sinulla siis pitäisi olla omaa rahaa 20-30% asunnon hinnasta. Eli jos olet ostamassa asuntoa, joka maksaa 50000 euroa, siitä 30% on 15000e ja 20% on 10000e. Jos sinulla on säästössä 10-15 tuhatta euroa, ei muuta kuin sopivan kohteen löydyttyä pankin kautta ostoksille. Suosittelen hakemaan lainalupauksen jo etukäteen, jotta olet etulyöntiasemassa kaupoilla. Jos sinulla on lainalupaus, voit tehdä heti kaupat, kun sopiva kohde löytyy.

Vakuudet jo maksetusta omaisuudesta: Oma asunto tai kiinteistö

Jos sinulla ei ole omaa rahaa säästössä, mutta omistat oman asunnon tai kesämökin, josta velkaa on maksettu pois, voit tällä osuudella lainoittaa sijoitusasunnon omarahoitusosuuden. Jos esimerkiksi oma asuntosi on maksanut ostettaessa 150 000 euroa ja olet ostanut asunnon käyttämällä 20% omarahoitusosuutta eli 30 000 euroa ja velaksi on silloin jäänyt 120 000 euroa. Nyt olet kuitenkin saanut maksettua velkaa pois 20 000 euroa, ja velkaa on jäljellä 100 000 euroa. Arvioit asunnon uudelleen ja hinta onkin onneksesi noussut 170 000 euroon. Pankissa asunnolle katsotaan 70% vakuusarvoa joka on 119 000 euroa. Kun vähennämme 119 000 eurosta vielä jäljellä olevan velan eli 100 000 euroa, jää vapaata vakuutta käytettäväksi 19 000 euroa. Tätä vapaata vakuutta voit käyttää sijoitusasunnon ostossa hyödyksi.

Muiden asunnot/kiinteistöt

Jos sinulla itselläsi ei ole asuntoa tai kiinteistöä, jota voisit käyttää, saattaa kuitenkin sinun perheenjäsenillä, sukulaisilla tai ystävillä olla. Jos he suostuvat lainaamaan omia vapaita vakuuksiaan sinulle, voit näitä käyttää sijoitusasuntosi lainoittamiseen. Jos saat lainata vapaita vakuuksia, voit myös palkita heidät tästä vaivasta jotenkin.

Sanna Kinanen sijoitusasunto

Asuntojen osto porukalla

Kannattaa myöskin hyödyntää tuttavia apuna, sillä asuntoja voi hyvin ostaa pienellä porukalla. Näin ollen pääsette nopeammin asuntoihin kiinni ja pääomasi alkaa tuottamaan. Kun pelisäännöt on sovittuna, niin tämä on erittäin oiva keino aloittaa asuntosijoittaminen. Käsirahan osuuskin jää usein sopivan pieneksi. Jos vaikkapa kolmen hengen porukalla ostaisitte 50 000 euroa maksavan sijoitusasunnon ja laittaisitte omarahoitusosuuteen 30% omaa rahaa eli 15 000 euroa, jokaisen tarvitsisi laittaa noin 5000 euroa sijoitukseen.

Tärkeimmät askeleet asuntosijoittamisen vauhdittamiseen

Velkavipu on ehdottomasti asuntosijoittamisen paras työkalu. Käyttämällä suurempaa velkavipua, pääset nopeammin useisiin asuntoihin kiinni. Kannattaa kuitenkin muistaa, että velkavipu toimii molempiin suuntiin. 70% velkavipu on vielä maltillinen ja 50% mielestäni todella turvallinen. Nämä kannattaa muistaa, ettei velkavipu käänny sinua vastaan. Oikein käytettynä se palvelee tavoitteitasi.

Kannattaa myöskin keskittyä siihen, että voitto tehdään jo ostettaessa. Pyri aina ostamaan kohteet alle markkinahinnan ja mieluiten reilusti alle markkinahinnan. Kun olet ostanut sijoitusasunnon alle markkinahinnan, voit seuraavaksi pyytää kiinteistönvälittäjältä uuden korkeamman arvion asunnon hinnasta. Näin vapaat vakuusarvot kasvavat ja voit käyttää niitä hyödyksi lainoittamaan seuraava kohdetta.

Jos sinun on mahdollista lainata lähipiirisi vakuuksia, voit vauhdittaa asuntosijoittamistasi huomattavasti näin. Ja toki kannattaa aina muistaa maksimoida myös omat tulot ja säästöt. Tee kunnon säästösuunnitelma ja karsi turhat menot. Hanki myös muita tulonlähteitä ja pyri tekemään ylitöitä tai viikonloppukeikkoja. Kun alkuun saat säästettyä jonkinlaisen potin rahaa, on sinun helpompi ostaa kohteita.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Henna Vihreävuori.

LUE SEURAAVAKSI: Pahin mokani asuntosijoittajana

Jaa postaus